În combinatul siderurgic, activitatea la Furnalul nr.5, condiționată de evoluția comenzilor

În combinatul siderurgic, activitatea la Furnalul nr.5, condiționată de evoluția comenzilor
Evaluaţi acest articol
(38 voturi)

În combinatul siderurgic gălăţean, Furnalul nr. 5 este din nou în parametrii operaționali, dar activitatea acestuia depinde în ultimă instanță de condițiile de pe piața oțelului, au declarat joi, 27 iunie, pentru "Viața liberă" reprezentanții companiei.

"Furnalul este operațional în acest moment, dar așa cum am comunicat foarte clar încă de la începutul anului, pentru a asigura o producție profitabilă și sustenabilă la Galați, compania noastră continuă să își adapteze graficele de producție la condițiile pieței și la comenzile clienților noștri. În tot acest timp, continuăm operațiunile laminoarelor și furnizarea produselor din oțel către clienți, chiar dacă activitatea furnalului poate fi întreruptă din când în când și apoi reluată în mod normal. De asemenea, echipele noastre continuă să lucreze cu program întreg, ca de obicei", a precizat pentru "Viața liberă" un purtător de cuvânt al Liberty Galați.

La rândul său, directorul general Radu Ionescu a declarat recent pentru zf.ro că "în acest moment am reluat producția și facem eforturi să stabilizăm nivelul de producție".

Pe de altă parte, pierderile suferite în cursul anului trecut se resimt asupra activității combinatului. În 2023, Liberty Galați a înregistrat, la o cifră de afaceri de 3,65 miliarde de lei, pierderi de 2,3 miliarde de lei, adică în jur de 460 milioane de euro.

"În 2023, am avut o scădere de aproximativ 54 la sută față de nivelul de producție din 2022, iar dacă ne raportăm la 2021, care a fost un an bun pentru noi, atunci scăderea a fost de peste 70 la sută. În 2021, am produs 2,2 milioane de tone de oțel, în 2023 doar 600.000 tone", a precizat pentru zf.ro managerul general al Liberty Galați, Radu Ionescu, care a subliniat, însă, că ținta pe 2024 este de a reveni pe creștere, la o producție de cel puțin 1 milion de tone de oțel.

"În momentul de față, producția crește, pentru că strategia noastră este să ne focusăm pe acele categorii de produse unde prețul poate fi menținut sau chiar prezintă o tendință de creștere. Vorbim aici fie de tablă subțire cu valoare adăugată mai mare (tablă zincată, tablă vopsită organic etc.) sau de gama pentru care Liberty Galați e recunoscută, respectiv tabla groasă. Și aici vedem un potențial foarte mare de creștere, atât prin prisma proiectelor care urmează a fi implementate în România, dar și prin prisma dispariției unor capacități importante din producția de tablă groasă care erau în Ucraina. La nivel european se resimte lipsa acestor capacități și există o cerere ridicată", a explicat managerul Liberty Galați.

În același timp, acesta a admis că în situația financiară a combinatului se resimt efectele pierderilor din perioada anterioară.

"Din păcate, situația dificilă cu care ne-am confruntat anul trecut se resimte și suntem conștienți că în afară de noi o resimt puternic și furnizorii noștri, sunt încă provocări în gestionarea plăților pe care le avem de făcut", a arătat managerul Liberty Galați.

Situația financiară a combinatului a cunoscut o îmbunătățire odată cu accesarea unui împrumut de 150 milioane de euro în cadrul unei scheme de ajutor de stat pentru întreprinderile afectate de războiul din Ucraina, însă acesta este, totuși, insuficient pentru nevoile combinatului siderurgic, astfel că, în prezent, se fac demersuri pentru atragerea unor resurse suplimentare, inclusiv prin noi scheme de ajutor de stat.

Fără a da cifre exacte, managerul Liberty Galați a arătat că, pentru asigurarea capitalului de lucru sunt necesare sume importante.

"Vorbim de «sute de milioane», cu siguranță, ținând cont de cifra de afaceri pe care Liberty Galați o are într-un an cu producție normală - cu 2,2 milioane de tone, cifra de afaceri depășește 2 miliarde de euro. Și atunci, ținând cont și de pierderile pe care le-am înregistrat anul trecut și de provocările pe care încă le avem pentru acoperirea datoriilor pe care le-am acumulat din aceste pierderi, nivelul de capital de lucru este unul substanțial. Tocmai de aceea, pe lângă efortul pe care îl face grupul din care face parte Liberty Galați, este nevoie și de un sprijin suplimentar la nivelul autorităților", a declarat Radu Ionescu.

În prezent, la nivelul Ministerului Finanțelor se află în curs de avizare o serie de scheme de ajutor la nivelul întregii industrii, afectate în special de creșterea pieței la energie și sunt premise ca unele dintre ele să fie accesate și de combinatul siderurgic.

Reamintim că, în contextul mai amplu al pieței europene a oțelului, Liberty Galați trebuie să se confrunte cu importurile ieftine din țări precum China, Vietnam, Taiwan etc., dar nici concurența producătorilor europeni nu este de neglijat.

"Chinezii, taiwanezii și turcii nu pot veni pe piața europeană cu produse de calitate așa cum producem noi. Atunci, mă tem mai degrabă de producătorii europeni, care beneficiază în statele lor de măsuri de sprijin mult mai puternice decât beneficiem noi. E un fenomen pe care îl vedem la nivelul Europei de Est, unde statele sau măsurile vizate de stat au fost mult mai încete sau mai greu puse în practică față de ce s-a întâmplat în Europa de Vest. Și aici e o combinație de factori, trebuie să ne uităm cumva și spre Comisia Europeană și autoritățile europene și viteza sau dorința acestora de a aproba scheme de sprijin în Europa de Vest și Europa de Est", a mai arătat managerul Liberty Galați.

Potrivit estimărilor, piața europeană a oțelului ar urma să înregistreze o creștere în a doua jumătate a acestui an, rămâne însă să vedem dacă raportul între cerere și ofertă va fi unul favorabil siderurgiei gălățene.

Citit 19563 ori Ultima modificare Vineri, 28 Iunie 2024 13:14

11 comentarii

  • postat de Terente ...din Galati
    Sâmbătă, 29 Iunie 2024 12:08
    89.137.229.***
    Orasul si judetul Galati nu inregistreaza de ani de zile nici un profit de pe urma acestei magaoaie neprofitabile si poluante.
    Mai bine radeti tot, curatati zona , reimpaduriti-o, curatati Catusa si transformati zona intr-o feerie lacustra, cu sporturi nautice, casute si pescuit sportiv.
    6
    6
  • postat de Berbunkson
    Vineri, 28 Iunie 2024 20:50
    86.121.140.***
    Ostrava - Cehia, Kosice - Slovacia, Czestochowa - Polonia.
    2
    4
  • postat de UAE
    Vineri, 28 Iunie 2024 18:54
    46.97.176.***
    N-ar fi posibil ca aceste combinate sa fi preluat povara vechilor datorii ale afaceristului? (miliardele datorate către Greensill Bank).
    Prea au picat toate deodata, fiecare îndatorate cu sute de milioane.
    Ar putea fi un plan. Mârșav.
    0
    10
  • postat de Tecucean
    Vineri, 28 Iunie 2024 08:09
    5.14.30.***
    Deja combinatul din Slovacia, a aceluiaşi grup, a dat faliment. Au cerut insolvenţa dar datoriile erau mult prea mari. Matematic, este ce o să se întâmple şi la Galaţi.
    4
    19
  • postat de florin
    Vineri, 28 Iunie 2024 06:20
    86.124.200.***
    Cu o cifră de afaceri că în timpul crizei din 2009,cu datorii uriase cu cea mai mica marja de profit din 2005 pina in prezent cu cele mai puține active circulante din 2005 ,cu cei mai putini salariați dezastrul este inevitabil!Furnalul mai mult a stat oprit anul acesta!Daca vara nu ai materii prime
    5
    22
  • postat de CSG
    Vineri, 28 Iunie 2024 01:18
    86.124.201.***
    https://news.industriall-europe.eu/Article/1108
    Criza Liberty Steel: Acțiuni de urgență solicitate pentru stoparea catastrofei industriale.
    0
    18
  • postat de Oțelarul din schimbul trei
    Vineri, 28 Iunie 2024 00:28
    89.136.237.***
    Până de curând eram ,,intoxicați" cu intențiile nobile pentru ,, oțel verde". Acest proiect se pare că a dispărut. Realitatea este că se impune naționalizarea platformei combinatului, dacă se vrea existența lui viitoare, deoarece se apropie de sintagma ,,veșnica lui pomenire".
    15
    45
  • postat de Steel Boys
    Joi, 27 Iunie 2024 21:03
    46.97.176.***
    Mda, Grupul ajuta Combinatul, insa tot Grupul a "ajutat" Combinatul sa-si reduca capitalul de lucru si sa acumuleze datorii. Sa dea Dumnezeu sa asistam la redresarea Combinatului, deși este greu cu același Grup.
    Situația era alta dacă Galatiul rămânea la ArcelorMittal.
    3
    53
  • postat de RONY
    Joi, 27 Iunie 2024 20:43
    86.124.202.***
    Ce vrajeala pe capul lor, ati beneficiat de ajutoare atatin Cehia la Ostrava cat si in Polonia, pana le-ati bagat in faliment.
    4
    57
  • postat de RONY
    Joi, 27 Iunie 2024 20:40
    86.124.202.***
    Bai astia sunt nebuni?? Astazi s-a oprit furnalul F5 din lipsa materii prime, lucrez acolo, plus ca se aude in combinat ca sunt probleme pentru urmatoarele plati salariale , jesus....
    6
    81
  • postat de Dubai, Dubai...
    Joi, 27 Iunie 2024 20:36
    86.124.200.***
    Mai tăiați din zerouri, da-le dreaq!

    Dacă cifrele sunt adevărate, situația este critică și nu se poate ieși din asa ceva.

    Pierderile declarate de 460 mil. Euro in 2023 înseamnă 1.260.000 Euro zilnic.
    Ostrava a intrat in faliment declarand pierderi mai mici: 1 mil Є /zi.

    Ceva nu se leagă...
    2
    69

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.