Sindicatele din cadrul unităților europene ale GFG Alliance/ Liberty Steel au lansat, prin intermediul federațiilor europene și globale, IndustriAll Europe și IndustriALL Global Union, un apel la "oprirea unei catastrofe industriale" în sectorul siderurgic.
Potrivit confederațiilor sindicale, criza de la site-urile europene ale Liberty Steel "se agravează după luni, în unele cazuri ani, de producție redusă sub minim. În ultimele săptămâni, trei site-uri au fost scoase la vânzare, două cuptoare de cocs au fost închise și două mari fabrici siderurgice și-au anunțat falimentul".
Sindicatele Liberty Steel solicită acțiuni de urgență la nivel național și al UE pentru a opri această catastrofă industrială și pentru a proteja locurile de muncă a peste 18.000 de angajați de la unitățile europene. "Un val de anunțuri dramatice din ultimele săptămâni i-a lăsat în stare de șoc pe cei peste 18.000 de lucrători Liberty Steel din Europa. În timp ce IndustriAll Europe a raportat îngrijorări grave cu privire la viabilitatea afacerilor GFG Alliance din Europa continentală la începutul acestui an, combinația dintre condițiile nefavorabile de piață și lipsa de capital lichid a dus la o deteriorare extremă a situației", se arată într-un comunicat de presă al IndustriALL Europe.
Confederația sindicală europeană face și o trecere în revistă a evenimentelor care au zguduit siderurgia europeană:
Pe 15 mai, Liberty Steel/ GFG Alliance Group a anunțat că este deschis să vândă site-urile din Liège (Belgia), Dudelange (Luxemburg) și Magona (Italia), lăsând un total de aproximativ 1.000 de muncitori în nesiguranță cu privire la viitorul lor.
Pe 10 iunie, grupul a anunțat închiderea definitivă a celor două cuptoare de cocs la Dunaújváros (Ungaria), cu un impact direct asupra a 520 de lucrători. Câteva zile mai târziu, a apărut știrea despre cererea de insolvență a companiei în Cehia și căutarea de noi investitori, în timp ce cei peste 5.000 de siderurgişti de la Ostrava au aflat că salariile lor nu vor mai fi plătite de companie.
Pe 20 iunie, conducerea fabricii din Częstochowa (Polonia) a fost supusă supravegherii forțate de către instanță, după ce mai mulți creditori au depus o procedură de insolvență, lăsând încă 1.000 de lucrători din siderurgie în nesiguranță.
Cu peste 7.500 de locuri de muncă directe în joc, zeci de mii de locuri de muncă indirecte în pericol și viitorul capacităților vitale europene de producție de oțel pus sub semnul întrebării, sindicatele GFG Alliance/ Liberty Steel din Belgia, Cehia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Polonia, România și Marea Britanie au organizat, pe 21 iunie, o întâlnire online de urgență, sub auspiciile federațiilor europene și globale IndustriAll Europe și IndustriALL Global Union.
Ca urmare a acestor consultări, Judith Kirton-Darling, secretarul general IndustriAll Europe, a declarat: "Întregul proiect UE se naște din convingerea profundă că nu putem crește o industrie europeană înfloritoare fără capacități solide de producție de oțel în Europa, în primul rând. La mai bine de 70 de ani de la nașterea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, este absolut scandalos să vezi un astfel de activ strategic în pericol de colaps.
IndustriAll Europe solicită autorităților publice europene și naționale să intervină și să ofere soluții de urgență pentru a salva activele strategice din industria oțelului din Europa, care sunt vitale pentru ca UE să își îndeplinească ambițiile Green Deal și să își atingă autonomia strategică dorită. Mii de locuri de muncă sunt în pericol în regiunile dependente de activitățile industriale și cerem acțiuni pentru a proteja aceste locuri de muncă și pentru a garanta locuri de muncă în sectorul industrial de calitate pentru toți".
Cu sprijinul IndustriAll Europe, sindicatele din siderurgia europeană cer următoarele:
- sprijin public de urgență și acțiuni coordonate pentru a sprijini lucrătorii din Ostrava și Częstochowa și pentru a salva unitățile de la faliment;
- procesele de vânzare pentru site-urile deschise spre dezinvestire să se facă cu implicarea deplină a sindicatelor în toate etapele și cu garanția de a baza orice decizie în primul rând pe principiul "cumpărătorului responsabil";
- angajamentul Liberty Steel de a oferi transparență deplină și garanții tangibile pentru viitorul locațiilor rămase;
- o revizuire a regulilor UE privind concurența pentru a evita repetarea unei astfel de situații în viitor.
Aceste cereri ale sindicatelor au fost prezentate, pe 25 iunie, în cadrul unei întâlniri a reprezentanților IndustriAll Europe cu Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale. De asemenea, au fost discutate posibile măsuri de sprijin ale UE pentru a proteja mii de locuri de muncă din sectorul oțelului și pentru a proteja baza industrială critică a Europei.
Precizăm că discuția respectivă vine după ce, cu trei luni înainte, situația din industria oțelului a fost discutată și cu vicepreședinții executivi ai Comisiei Europene, Margrethe Vestager și Maros Šefčovič.
IndustriAll Europe "rămâne pe deplin angajat să se implice într-un dialog social de calitate și continuă să solicite o reuniune a UE la nivel înalt privind oțelul și înființarea unui centru de politici la nivel înalt al UE în domeniul oțelului, cu partenerii sociali în centrul său".