Începând de la 1 iulie, operatorul regional Apă Canal SA Galați va factura cu tarife mărite serviciile de apă potabilă și canalizare prestate clienților. Motivul îl reprezintă ajustarea anuală a tarifelor, care s-a produs în acest an la 15 luni de la precedenta ajustare, cea de la 1 aprilie 2023.
Astfel, de la 1 iulie 2024, tarifele fără TVA aprobate conform Deciziei ANRSC nr. 218/19.06.2024 sunt de 9,30 lei/mc pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită pentru întreaga arie de operare a societății Apă Canal SA Galați (+1 leu/mc față de vechiul tarif) și de 6,90 lei/mc pentru canalizare/epurare pentru întreaga arie de operare a societății (+0,67 lei/mc).
Cu 9,30 lei (fără TVA) metrul cub de apă potabilă, tariful practicat de Apă Canal Galați este, în acest moment, al doilea cel mai mare din țară, la egalitate cu Buzăul și mai mic doar decât la Brăila (9,66 lei/mc).
Cât privește tariful de 6,90 lei (fără TVA) pentru canalizare/epurare valabil la Galați de la 1 iulie, sunt doi operatori care practică tarife de peste 8 lei/mc (Giurgiu și Ilfov) și nouă cu tarife de peste 7 lei/mc (în Alba, Arad, Călărași, Turda, Iași, Târgu Jiu, Olt, Ploiești și Mediaș).
Ce spune Apă Canal Galați
Am solicitat conducerii Apă Canal un punct de vedere referitor la această ajustare a prețurilor.
"Prețurile la apa potabilă și tarifele pentru canalizare/epurare au fost aprobate de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), în calitate de autoritate de reglementare la nivel național, după analiza completă a documentației transmise de operator, conform prevederilor legale în vigoare. Mai mult, odată cu aprobarea tarifelor, ANRSC a impus ca o condiție obligatorie utilizarea profitului societății pentru alimentarea surselor de finanțare a investițiilor cuprinse în planul de afaceri aprobat de reglementator.
Astfel, de la 1 iulie 2024, conform Deciziei ANRSC nr. 218/19.06.2024, s-au ajustat tarifele, în termeni reali, la apa potabilă cu 5% și la canalizare/epurare cu 4%. La acestea se adaugă inflația dintre ajustările tarifare.
Tarifele aprobate sunt 9,30 lei/mc la apa potabilă produsă, transportată și distribuită pentru întreaga arie de operare a societății Apă Canal SA Galați și 6,90 lei/mc la canalizare-epurare, la care se adaugă TVA 9%.
Modificarea tarifelor ar fi trebuit să se realizeze începând cu 1 aprilie 2024. Operatorul Apă Canal SA Galați a reușit să amâne până la 1 iulie 2024 majorarea tarifelor la apa potabilă și canalizare/epurare, fructificând economia la consumul de energie electrică, grație unei investiții majore finalizate în anul 2023. Este vorba despre realizarea celui mai mare parc fotovoltaic din regiunea de sud-est a României, cu o putere instalată de 2,8 MW și energie produsă de 3.595,82 MWh/an. Cele 5.323 de panouri fotovoltaice sunt montate în opt puncte de lucru din aria de operare, respectiv: Staţia de Epurare Galaţi, Staţia de Epurare Lieşti, Staţia de Epurare Pechea, Staţia de Epurare Tecuci, Uzina de Apă Galaţi, Frontul de captare Vadu Roşca, Staţia de Pompare Şerbeşti şi sediul central Apă Canal.
Pentru următorii ani, 2025-2027, strategia tarifară prevede ajustări, dar în procente mai scăzute. Pentru apa potabilă, ajustările vor fi de 3% în 2025, 5% în 2026 și 1,80% în 2027. Pentru apă uzată, vor fi ajustări de 2% în 2025, 4% în 2026 și 1,70% în 2027.
Apa potabilă, dar și apa uzată necesită tehnologii moderne de tratare, iar acestea sunt costisitoare. Investim constant pentru respectarea normelor europene în domeniu și pentru servicii de calitate", ne-a transmis Biroul de presă al Apă Canal SA Galați.
Noile tarife se vor regăsi în facturile care vor fi emise de Apă Canal la sfârșitul lunii iulie.