Localitățile din judeţul Galați, controlate la ape și torenți

Localitățile din judeţul Galați, controlate la ape și torenți
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Până la data de 20 iunie, reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Galați au verificat sectoare a 40 de cursuri de apă și zece torenți ce tranzitează 27 de unități administrativ-teritoriale (UAT-uri) din județul Galați: municipiile Galați și Tecuci, orașul Berești și 24 de comune, conform unui raport prezentat de SGA în cadrul Colegiului prefectural de la sfârșitul lunii trecute.

Conform documentului citat, "starea de salubrizare și igienizare a rețelei hidrografice este, în general, bună, aspect datorat acțiunilor efectuate în anii anteriori". Dar au fost găsite și depozite de deșeuri acolo unde nu ar fi trebuit să se afle.

Deșeuri ilegale lângă ape

"Au fost identificate depozite de deșeuri amplasate ilegal în albiile minore ale cursurilor de apă, pe malurile și pe zonele de protecție ale acestora, în cantități mai mari în comunele Frumușița și Barcea. Au fost identificate depozite mai însemnate cantitativ de deșeuri vegetale în zona de protecție a digului de apărare mal stâng pe cursul de apă Bârlad în municipiul Tecuci și deșeuri inerte pe malul stâng al brațului Rateș din municipiul Tecuci.

În mai multe localități sunt în derulare lucrări de refacere și redimensionare a mai multor poduri și podețe, în majoritatea lor realizate pe drumurile județene aflate în administrarea Consiliului Județean Galați. Capacitatea de transport şi viteza de scurgere a debitelor de viitură sunt diminuate din cauza prezenței de vegetație acvatică, în albiile minore ale cursurilor de apă, în majoritatea comunelor verificate", se arată în raport.

Reprezentanții SGA Galați au constatat că șanțurile şi rigolele stradale, de scurgere a apelor pluviale, în zona localităților, sunt întreținute în general corespunzător, acțiunea de decolmatare a acestora fiind în derulare în marea majoritate a UAT-urilor verificate.

În comuna Ghidigeni, sat Gefu, în rigolele şi șanțurile stradale s-au constatat depozitări sporadice de ambalaje reciclabile. La data controlului în comuna Ghidigeni se lucra la îndepărtarea materialului aluvionar depus ca urmare a ploilor torențiale din perioada 12-13 iunie. Raportul menționează că sunt în desfășurare, în mai multe comune, investiții în rigole stradale betonate, pentru o preluare mai bună a apelor pluviale.

Decolmatări la Cudalbi și Rediu pentru prevenirea inundațiilor

În anul 2023, SGA Galați a realizat lucrări de decolmatare, prin care s-a urmărit mărirea capacității de transport a albiei minore a cursului de apă Geru, pe o lungime de 5,3 km, în intravilanul comunei Cudalbi, la fel ca și pentru cursul de apă Valea Satului, pe o lungime de 1,9 km, în intravilanul localității Rediu. Lucrările au fost realizate în colaborare cu cele două UAT-uri.

"Menționăm că pe tronsoanele cursurilor de apă decolmatate nu au mai fost identificate depozitări necontrolate de deșeuri, autoritățile publice locale manifestând un interes mărit pentru a fi întreținute corespunzător, astfel fiind asigurată capacitatea optimă de transport în caz de ape mari", conform raportului.

Avertisment pentru Frumușița

Conform documentului SGA Galați, "UAT comuna Frumușița a încălcat prevederile art. 87, pct. 60 din Legea Apelor nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare, în sensul neasigurării de către autoritățile publice locale a curățării cursurilor de apă, a bălților și a malurilor acestora de pe raza localităților, precum și neluarea măsurilor operative privind verificarea stării de salubritate a cursurilor de apă, fiind sancționată cu avertisment, conform art. 88, pct. 1, lit a din Legea Apelor. Menționăm că, la data controlului, pe raza comunei Frumușița au fost constatate depozitări însemnate de ambalaje tip PET, deșeuri menajere și moloz în albia și pe malurile cursului de apă Frumușița".

Concluzia raportului prezentat de SGA Galați în Colegiul Prefectural este că majoritatea Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență verificate au realizat lucrările pentru îndepărtarea depozitelor de deșeuri şi de material lemnos de pe malurile şi din albiile cursurilor de apă din intravilan, cu deosebire din secțiunile de scurgere ale podurilor şi podețelor de pe sectoarele de râu verificate.

Citit 8781 ori Ultima modificare Joi, 11 Iulie 2024 17:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.