Operatorul regional Apă Canal SA Galați informează că, în această perioadă, furnizează apă cu program în patru UAT-uri gălățene. Acestea sunt comuna Nicorești: satele Fântâni Deal (Cornești), Fântâni Vale (Moară), Braniștea și Grozăvești - zilnic, în intervalele orare 8.00 - 12.00 și 17.00 - 21.00; comuna Cavadinești (sat Posada): zilnic, în intervalul 7.00 - 19.00; comuna Grivița (sat Călmățui): zilnic, în intervalul 16.00 - 8.00; comuna Berești-Meria (sat Balintești): zilnic, între orele 8.00 și 21.00.
În zilele ploioase, când scade consumul apei folosite în alte scopuri decât cel menajer (activități agricole, irigatul grădinilor, spălatul teraselor, curților, pavajelor etc.), și aceste localități au apă potabilă 24 de ore din 24, au precizat reprezentanții Apă Canal pentru "Viața liberă".
La nivel național, conform Administrației Naționale "Apele Române", în 421 de localități care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă (din care șapte orașe - Dorohoi, Târgu Neamț, Târgu Ocna, Roman, Pașcani și Hârlău, parțial municipiul Iași), apa este furnizată cu restricții, în anumite intervale orare. De asemenea, sunt afectați și consumatori din 271 de localități care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale (fântâni secate amplasate pe domeniul public al statului). În această din urmă categorie se află și cinci localități din județul Galați.
Dintre cele 65 de UAT-uri din județul Galați, 22 nu au predat serviciul de apă și canalizare către Apă Canal SA, din motive care țin de fiecare administrație locală în parte. Acestea sunt: Tulucești, Schela, Nămoloasa, Foltești, Rediu, Suhurlui, Costache Negri, Fârțănești, Oancea, Corni, Smulți, Drăgușeni, Corod, Cerțești, Negrilești, Ghidigeni, Priponești, Munteni, Poiana, Buciumeni, Brăhășești și Țepu. În fiecare din aceste comune, serviciul de apă și canalizare este asigurat de primării sau a fost delegat unui alt operator economic. Astfel, sunt cazuri precum al Tuluceștiului, unde apa și canalizarea sunt asigurate de primărie, dar și ca al comunei Oancea, unde Apă Canal trimite zilnic, în ultima perioadă, câte o cisternă cu apă cu o capacitate de 9 metri cubi. Matca a predat serviciul către Apă Canal, dar abia acum se fac rețelele de apă și canalizare prin Programul de Dezvoltare Durabilă 2021-2027.
Cele cinci localități gălăţene afectate menţionate anterior sunt comune de pe această listă, însă Administrația Națională "Apele Române", care centralizează datele, nu le-a nominalizat.