Obținerea avizelor de mediu întârzie investiţiile în comunele gălăţene

Obținerea avizelor de mediu întârzie investiţiile în comunele gălăţene
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În ultimii ani s-a constatat o creștere notabilă a investițiilor cu fonduri europene şi guvernamentale. Dar la fel de mult au crescut şi nemulțumirile legate de faptul că obținerea avizelor de mediu întârzie foarte mult implementarea acestor proiecte. În cursul unei documentări făcute la Vânători, am constatat că există proiecte care trenează de mai mulți ani, iar edilul acuză că tocmai aceasta este cauza.

Primarul din Vânători acuză întârzieri mari

"În cazul ambelor proiecte de asfaltare din comună, întârzierile la eliberarea avizelor sunt de 16-18 luni. Proiectul realizării sistemului de canalizare de la Odaia Manolache a stat blocat 16 luni. Montarea pompelor în sistem a presupus  obținerea aprobării  pentru un spor de putere de la Electrica. Se pare că, la Electrica, termenele de avizare sunt respectate, dar, cu toate acestea, noi suntem în impas. Reglementările de mediu cer condiții speciale și impun amenzi mari pentru neconformare, în cazul foselor construite de săteni. Astfel, unii oameni s-au racordat la canalizare, dar în lipsa pompelor acționate electric, pentru alimentarea cărora așteptăm aprobare de la Electrica, deversările i-au afectat chiar și pe cei ce nu erau racordați la noul sistem de canalizare. E o situație fără ieșire, iar amendarea oamenilor nu schimbă cu nimic această situație", ne-a declarat primarul din Vânători, Costel Manolache, reales în această vară cu aproape 70% din voturi.

Am aflat că dosarele nu sunt verificate integral la primire, ci se emit câteva obiecțiuni, iar dosarul este restituit de fiecare dată, cu alte şi alte solicitări. Aceasta e cauza pentru care  obținerea avizelor ajunge să dureze ani buni. Primarul a propus constituirea unor comisii de avizare mixte, bine coordonate între ele.

Agenția pentru Protecția Mediului respinge acuzaţiile

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Galați, prin directorul Robert Mihai Rusu, respinge acuzațiile, imputând Primăriei Vânători întârzierea cu 10-21 de luni a notificării de conformare.

"APM Galați nu are în lucru solicitări de eliberare acte pentru proiecte de asfaltare propuse de comuna Vânători. La APM Galați au fost înregistrate solicitări de emitere a acordului de mediu pentru proiecte de modernizare și asfaltare străzi în satele Costi, Vânători și Odaia Manolache, pentru care au fost emise actele de reglementare nr. 581/15.04.2022, nr. 523/30.03.2023 și nr. 422/11.03.2024.

Respingem afirmația că «avizele de Mediu sunt eliberate cu o  mare întârziere», având în  vedere următoarele:

a) Pentru proiectul «Modernizare drumuri în satul Costi și în satul Vânători», documentația a fost depusă la APM Galați pe 27.09.2021; după verificări (8.10.2021), APM Galați a solicitat, pe 12.10.2021, completarea documentației; pe 23.02.2022, Comuna Vânători a depus completările solicitate, iar actul de reglementare a fost emis pe 15.04.2022.

b) Pentru proiectul «Modernizare și reabilitare străzi în comuna Vânători», documentația a fost depusă la APM Galați pe 30.03.2022; după verificări (7.04.2022), APM Galați a solicitat, la data de 12.04.2022, completarea documentației; la data de 21.02.2023, deci după circa 10 luni, Comuna Vânători a depus  completările, iar actul de reglementare a fost emis în data de 30.03.2023.

c) Pentru proiectul «Asfaltare drumuri locale în sat Odaia Manolache», documentația a fost depusă la APM Galați în data de 12.04.2022; după verificările de la data de 20.04.2022, APM Galați a solicitat, pe 21.04.2022, completarea documentației; pe 30.01.2024, deci după circa 21 luni de la solicitare, Comuna Vânători a depus completările solicitate, iar actul de reglementare a fost emis pe 11.03.2024.

Din cele de mai sus rezultă că durata procedurii de emitere a acordurilor de mediu nu este imputabilă Agenției pentru Protecția Mediului Galați, ci Comunei Vânători, pentru întârzierea cu care a depus documentele necesare continuării procedurii de emitere a acordului de mediu."

Primarii nu vor să supere instituţiile statului

Chiar dacă APM a respins cu argumente acuzațiile aduse, răspunsul confirmă întârzierile pe care, neoficial, le acuză marea majoritate a primăriilor din judeţ.

Nu putem să nu facem o paralelă cu solicitudinea manifestată de instituțiile statelor europene, care trimit armate de consilieri către investitori imediat ce află de existența unei finanțări. Privind "în oglindă" cum funcționează lucrurile la noi, ideea care se desprinde din declarațiile obţinute neoficial este că primarilor le este frică, pur și simplu, să supere o instituție care le-ar putea nărui proiectele viitoare. Întârzierile sunt confirmate de mai mulţi edili, prin tăceri stânjenite, prin formulări eufemistice, dar niciodată în mod deschis. Probele directe se opresc acolo unde tac părțile implicate și martorii. În lipsa acestora, dar constatând că fenomenul există, nu ne rămâne decât să aplicăm judecăți logice și probabilistice.

Procedurile trebuie eficientizate

Dacă APM Galaţi respectă strict termenele şi procedurile, atunci acestea trebuie eficientizate. E greu de crezut că marea majoritate a primarilor, care manifestă operativitate pe tot parcursul procesului, de la identificarea și solicitarea finanțării, până la recepția finală, nu stăpânesc tocmai  procedura de solicitare a avizelor. Edilii câștigă finanțări pentru obținerea cărora câteva secunde fac diferența, dar pierd săptămâni sau chiar luni cu avizările. Nu vorbim aici despre primari indolenți, ci de primari cu foarte multe proiecte câştigate, care au adus comunităţilor bani cât bugetul localităţii pe 30 de ani.

În condiţiile date, nu ne rămâne decât să căutăm căi de armonizare a rigurozității în respectarea legilor, cu imperativul finanțării cât mai substanțiale a economiei, în timpul cel mai scurt, mai ales când este vorba despre fonduri europene. Dacă nimeni nu vrea să o spună, o spunem noi: dacă strict respectate, legea și procedurile de avizare determină întârzieri, este evident că ele trebuie modificate, astfel încât să răspundă la nevoile investitorilor. Nu vom beneficia la infinit de fonduri europene atât de generoase, astfel că banii trebuie lăsați să curgă acum! Oricare "mâine" poate fi prea târziu.

Citit 1646 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 August 2024 21:46

2 comentarii

  • postat de DN
    Duminică, 11 August 2024 07:51
    5.13.211.***
    Fuica Cosmin, bateti campii cu gratie, habar n-aveti ce vorbiti. Ca si primarii care nu mai stiu pe cine sa dea vina ca sa-si justifice esecurile
    2
    2
  • postat de Fuică Cosmin
    Sâmbătă, 10 August 2024 17:04
    109.166.134.***
    Avizele de mediu sunt documente cel puțin de Dumnezeu elaborate și eliberate , cam asa stau lucrurile la Galați, scriu în cunoștință de cauză!
    1
    9

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro