Era o vorbă înainte, cum că prietenii ți-i alegi singur, dar vecinii ți-i dă statul. Nimic mai adevărat. Unul din marile dezavantajele ale vieții la bloc, mai ales atunci când primești apă la paușal și nu pe țeavă separată, este că, dacă un vecin de pe scară nu vrea sau nu are de unde să plătească întreținerea iar datoriile se acumulează peste măsură, suferă toți, nu doar rău-platnicul.
O astfel de situație s-a înregistrat, la începutul săptămânii trecute, la un bloc din Mazepa. La blocul BR2, scara 2, Asociația 177, mai exact. În condițiile în care datoriile la întreţinere (din care grosul îl reprezintă cele către S.C. Apă-Canal S.A.) au ajuns la 107.000 de lei, operatorul a decis să taie apa la întreaga scară, 40 de apartamente în total, câte patru pe fiecare etaj. Motivul pentru care s-a ajuns la acest lucru a fost acela că cele două apartamente care „contribuie” în principal la această datorie – unul cu 95.000 de lei (!) și al doilea cu 4.300 de lei – sunt pe această scară. Aceștia sunt cei mai mari datornici din cadrul asociației, celelalte apartamente figurând cu datorii curente, de câteva zeci sau sute de lei, care pot fi achitate de la o lună la alta.
Notificările repetate pe care Apă Canal le-a transmis anterior asociației și pe care le-a afișat pe casa scării nu au avut niciun efect, astfel că, până la urmă, apa a fost oprită. Aproape inutil să o mai spunem, locatarii celorlalte 38 de apartamente s-au revoltat că au rămas fără apă din cauza celor doi vecini rău-platnici. O parte dintre ei au sunat la Apă Canal, mulți ne-au sunat și pe noi la „Viața liberă” pentru a se plânge de ceea ce au pățit. De asemenea, mulți dintre „vinovații fără vină” s-au declarat dispuși să-și tragă apă separat, pentru a nu mai depinde de nimeni altcineva.
Lucru remarcabil și pe care puțini poate îl așteptau, conducerea Apă Canal Galați a dat dovadă de înțelegere. A verificat din nou problema de la scara II a blocului BR2 din Asociația 177 și a luat o nouă decizie, bazată pe considerente sociale, umane, și nu pe cifrele seci care dădeau cu... mult minus. „Având în vedere faptul că suntem în prag de Sfânta Maria, că se anunță temperaturi foarte ridicate în următoarele zile și înțelegând situația prin care trec locatarii care nu au datorii, am hotărât să dăm drumul din nou la apă pentru întreaga scară pentru una-două săptămâni, timp în care asociaţia mai poate face plăţi şi cei care doresc vor avea timpul necesar să facă toate demersurile pentru a se branșa separat la rețea”, ne-au transmis reprezentanții Apă Canal, la mijlocul săptămânii trecute.
Apă Canal SA este o societate comercială și este normal să vrea să i se achite serviciile pe care le-a prestat. De asemenea, este normal să plătești ceea ce consumi. Dacă ai astfel de datorii la furnizorii de telefonie sau la cei de energie electrică și gaze, ești debranșat imediat, fără discuții, iar debranșarea sau reconectarea se fac pe cheltuiala ta, după ce achiți tot ce ai de achitat. La apă, însă, nu s-a ajuns la o acoperire de sută la sută, prin contracte separate, a tuturor beneficiarilor. Și asta pentru că, pe de o parte, la majoritatea asociațiilor de proprietari din Galați sunt bun-platnici și, pe de altă parte, branșarea separată presupune niște cheltuieli pe care nu toți gălățenii și le permit.
Conform informațiilor noastre, unul din cei doi datornici principali de pe scară, cel cu 4.300 de lei, este un caz social. Celălalt apartament, cu datorii de aproape un miliard de lei vechi la întreţinere, din care două treimi sunt penalități de întârziere, este pe numele unei persoane cu o funcție de conducere într-o cunoscută instituție gălățeană. Persoana respectivă se află într-un litigiu cu asociația încă din 2007 și încă n-am aflat dacă și cât a mai plătit de atunci.