UPDATE. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a admis, luni seara, solicitarea autorităţilor locale de instituire a stării de alertă în judeţele Galaţi şi Vaslui. Ministerul de Interne a transmis că, de la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a fost trimisă informarea către Instituţiile Prefectului Galaţi şi Vaslui, urmând să fie emise noi horărâri ale CJSU care să cuprindă măsuri punctuale ce trebuie întreprinse în sprijinul comunităţilor afectate.
Cu 26 de localități grav afectate de viituri, circa 20.000 de sinistrați, șapte morți și peste 6.000 de gospodării avariate, Galațiul se vrea a fi plasat sub stare de alertă. Inițiativa a aparținut prefectului județului, care a solicitat ministrului Afacerilor Interne avizul necesar acestei măsuri. În paralel cu demersurile administrative, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a cerut luni suplimentarea mijloacelor de intervenție.
Solicitarea declarării stării de alertă a fost formulată de prefectul județului Galați, Andreea Naggar, în baza centralizatoarelor din care reiese faptul că aproximativ 6.000 de gospodării din 26 de localități au fost afectate de inundații, la finele săptămânii trecute. Acestora li se adaugă starea a numeroase drumuri, afectate grav la nivel de infrastructură după ce au fost inundate ori supuse presiunii aluviunilor. Este vorba de nu mai puțin de 14 segmente de drum care fac legătura între localități, devenite periculoase sau impracticabile: DN 25 între Vameș și Piscu, DN 26 între Rogojeni și Gănești, DJ 251 între Slobozia Conachi și Pechea, DJ 253 între Cudalbi și Băleni, DJ 242 între Umbrărești și Târgu Bujor, DJ 242B între Băneasa și Moscu, DJ 242H între Suceveni și Rogojeni, DJ 251 între localitățile Târgu Bujor - Jorăști, DJ 251 A între Corod - Drăgușeni și Nicopole, Brătulești, DJ 251 H între Corod și Valea Mărului, DJ 253 între Cudalbi - Băleni și Băleni - Viile, DJ 254 între Ivești - Costache Negri, DJ 255 între Pechea - Suhurlui și între Fârțănești și Chiraftei. La ora închiderii ediției, Drumul Național 25 era încă închis circulației rutiere între Vameș și Tudor Vladimirescu din cauza apei de pe carosabil.
Măsuri pentru evacuarea apelor
Printr-o serie de hotărâri adoptate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a decis repornirea mai multor stații de pompare cu ajutorul cărora se să asigure evacuarea apei. Este vorba despre stația de pompare evacuare Valea Gerului, pornită pentru prevenirea inundării DN 25, a stației de apă potabilă Vameș și a terenurilor agricole, stațiile de pompare evacuare SPR Cotul Văleni, SPE Stoicani, SPR Șivița, SPE Drăculești, din amenajarea Brateșului de Sus, stațiile de pompare evacuare din amenajarea Câmpia Covurlui, incinta Brateșul de Jos SPE 1-3 și SPRE Ghimia, stația de pompare evacuare SPE 3-1 și 2-1 din amenajarea Câmpia Covurlui și stațiile de evacuare SRPE 2 Drăculești, SRPCE 32 din amenajarea Brateșul de Sus. De asemenea, s-a decis crearea unei breșe în corpul digului de pe malul drept al râului Geru, în zona localității Piscu, pentru diminuarea presiunii asupra digurilor de apărare din incinta îndiguită a râului Siret.
Pompierii au cerut suplimentarea mijloacelor de intervenție
La 48 de ore de la declanșarea iadului, echipele de intervenție lucrau la capacitate maximă în zeci de localități, pentru salvarea oamenilor și eliminarea efectelor inundațiilor, acolo unde apele s-au retras. Pentru a se accelera intervențiile, pompierii au avut nevoie de mai multe motopompe cu care să golească locuințele și curțile de apă. În sprijinul comunităților afectate din localitățile Pechea, Cuza Voda, Slobozia Conachi, Costache Negri, Cudalbi, Corod, Suhurlui, Măstăcani și Tudor Vladimirescu, au fost suplimentate mijloacele, astfel încât echipele ISU au putut interveni luni, 16 septembrie, cu 34 de motopompe transportabile, camioane de intervenție și autospeciale de stingere.
"Mijloacele tehnice vor fi utilizate în misiunile de evacuare a apei din gospodării. Astfel, s-a intervenit pentru degajarea apelor si aluviunilor din 17 gospodării, fiind salvate trei persoane vârstnice în noaptea de 15-16 septembrie, la Pechea. Aici, se intervine pentru înlăturarea efectelor inundațiilor la grădinița si liceul din localitate", a anunțat ISU Galați luni, 16 septembrie.
Din nefericire, tot luni a fost raportată și cea de-a șaptea victimă a potopului. Este vorba despre o persoană găsită înecată în zona podului de pe Valea Gerului, între Grivița și Costache Negri.