La Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați s-a desfășurat vineri, 11 octombrie, o nouă ediție a Bursei locurilor de muncă pentru absolvenți, organizată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați, în colaborare cu agenții economici locali.
În total, la ediția din acest an s-au înscris 27 de companii, cu o ofertă de 430 de locuri de muncă, dintre care 74 de posturi au fost pentru angajații cu studii superioare.
Oferta a fost una destul de diversă, în cursa pentru atragerea de noi salariați regăsindu-se angajatori precum Combinatul Siderurgic Liberty sau companii din domeniul industriei navale, în frunte cu Șantierul Naval Damen, dar și societăți de construcții, precum Tancrad sau Butan Grup, până la companii din domeniul vânzărilor, industriei alimentare și chiar al serviciilor medicale. Printre angajatori s-a numărat inclusiv Centrul Militar Județean, care le-a prezentat tinerilor oferta adresată celor ce vor să se alăture forțelor armate.
Trebuie însă precizat că bursa locurilor de muncă, deși a fost țintită spre tinerii absolvenți, a avut oferta deschisă pentru orice persoană, indiferent de vârstă sau pregătire, aflată în căutarea unui loc de muncă.
"Multe dintre posturile de muncă prezentate de companii s-au îndreptat spre industrie, iar un lucru îmbucurător a fost acela că au fost multe posturi și pentru absolvenții de studii superioare, pentru ingineri. Dar au fost multe posturi și pentru meserii precum electricieni, fierar-betoniști, constructori, ospătari, bucătari, agenți de pază, tehnicieni etc. Comparativ cu alți ani, oferta a fost apropiată din punct de vedere numeric, vorbim de câteva sute de locuri de muncă, însă anul acesta avem o diversitate mai mare a posturilor oferite. Prin urmare, putem spune că, din punctul de vedere al varietății ofertei, această bursă a fost o reușită", ne-a declarat directorul adjunct al AJOFM Galați, Cezar Năstase.
Actuala bursă pentru absolvenți vine în condițiile în care economia județului Galați nu a cunoscut schimbări majore, nici în sens negativ - n-au fost firme care să apeleze la concedieri, dar nici în sens pozitiv - potențialii investitori care să genereze sute/mii de locuri de muncă rămân un deziderat la nivel local.
În același timp, diversificarea ofertei, în special spre zona de producție industrială, poate fi un motiv de optimism rezervat privind evoluția mediului de afaceri gălățean. Aici am putea aminti și faptul că, în ceea ce privește "topul" șomajului, Galațiul a "căzut" pe locul 9 la nivel național, după o perioadă destul de lungă în care s-a aflat în primele 4-5 locuri.
În ceea ce privește audiența de care s-a bucurat această bursă a locurilor de muncă, potrivit datelor centralizate de AJOFM Galați, au participat 620 de persoane, dintre care 350 de absolvenți, 25 de tineri marginalizați şi 15 persoane cu dizabilități.
În final, 98 de persoane au fost selectate în vederea încadrării.