Inspecția Muncii organizează, până la sfârșitul acestui an, prin inspectoratele teritoriale, o campanie națională de informare a angajatorilor și salariaților cu privire la eliberarea adeverințelor de vechime. O astfel de sesiune s-a desfășurat la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galați pe 24 octombrie, cu participarea a 28 de angajatori sau reprezentanți ai acestora.
Acțiunea a fost interactivă, spun reprezentanții ITM Galați, menționând că acțiunile de acest fel vor continua. Inspectorii de muncă au prezentat prevederile legislative referitoare la eliberarea adeverințelor de vechime și au răspuns la întrebările adresate de participanți. Toți cei prezenţi au primit câte un pliant elaborat de ITM Galați care conține dispozițiile legale care reglementează obligația angajatorilor de a elibera adeverințe.
Angajatorii, obligați să elibereze adeverințele de vechime
Potrivit dispozițiilor Codului muncii și Hotărârii Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților, angajatorii au obligația, la încetarea activității salariatului, să îi elibereze acestuia o adeverință care să ateste activitatea desfășurată, durata acesteia, salariul, vechimea în muncă și în specialitate.
Acest document aduce informații necesare despre perioada de activitate a salariatului în cadrul angajatorului și cuprinde următoarele elemente: datele de identificare ale salariatului și, respectiv, ale angajatorului, data și numărul contractului individual de muncă, tipul de contract, data începerii activității, funcția ocupată, salariul de bază și sporurile prevăzute în contractul de muncă, modificările suferite în executarea raportului de muncă, data încetării contractului individual de muncă, temeiul de încetare, perioadele de absențe nemotivate și concedii fără plată, semnătura reprezentantului legal al angajatorului și ștampila.
Pe hârtie, legea pare simplă
Așa cum sunt prevăzute în legislație, termenele pentru eliberarea adeverințelor de vechime par simple și ușor de respectat. Documentul, cu toate datele menționate mai sus, trebuie eliberat de angajator în cel mult 15 zile de la data solicitării. Dacă, în momentul solicitării, angajatorul se află în procedură de insolvență, faliment sau lichidare, obligația eliberării adeverinței revine administratorului judiciar sau, după caz, lichidatorului judiciar, în termen de maximum 60 de zile calendaristice.
Adeverințele de vechime se solicită în scris fostului angajator. Dacă acesta nu mai există, adeverințele se vor solicita, în scris, unității care a preluat arhiva acestuia, în cazul angajatorilor cu capital de stat sau mixt, sau ITM-ului în a cărui rază teritorială a avut sediul social angajatorul, în cazul angajatorilor cu capital privat, doar pentru perioada cuprinsă între anii 1990 și 2010, în schimbul unei taxe de 20 lei/document.
Date privind societățile și succesorii în drepturi ai acestora pot fi obținute de la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Succesorii în drepturi ai angajatorilor desființați au obligația de a elibera, la cerere, în termen de maximum 60 de zile calendaristice, adeverințe cu datele existente în documentele pe care le dețin.
În cazul în care angajatorul este desființat și activitatea oprită, obligația de a elibera adeverințele de vechime o au operatorii economici autorizați în prestarea de servicii arhivistice. Aceste servicii se efectuează contra cost, pe baza unor tarife ale căror limite maxime sunt stabilite anual de către Arhivele Naționale.
Și abia acum începe "distracția".
Realitatea din teren, alta decât cea de pe hârtie
În august 2024, în articolul "Adeverințele de vechime, o afacere de peste jumătate de miliard de euro", "Viața liberă" scria despre calculele făcute de sindicaliștii din Blocul Național Sindical (BNS), conform cărora obținerea unei adeverințe cu veniturile realizate pe o perioadă de 25 de ani ajunge la un preț total de 3.300 de lei, cu tot cu TVA. Practic, o sumă inaccesibilă pentru cei mai mulți dintre pensionari. De aceea, BNS solicita Arhivelor Naționale negocierea și stabilirea unor tarife echitabile și accesibile.
În aceeași lună, scriam că administrația combinatului Liberty Galați era sufocată de zeci de mii de cereri ale foștilor siderurgiști. Tot atunci, Uniunea Producătorilor de Oțel din România (UniRomSider) propunea Ministerului Muncii extinderea termenului de eliberare a adeverințelor de pensie de la 15 la 90 de zile, ținând cont de numărul mare de solicitări.
În concluzie, dacă în cazul unui angajator cunoscut, cum este combinatul gălățean, care și-a continuat activitatea (chiar dacă sub alte nume), adeverințele cu veniturile nepermanente realizate sunt atât de greu de obținut, ce să mai spunem despre cazurile în care angajatorii s-au pierdut în "negura" economiei de piață? Drumul către adeverințele respective este și foarte lung, și foarte scump.