Combinatul siderurgic Liberty Galați va beneficia de un împrumut de stat în valoare de 750 milioane de lei, în cadrul unor mai ample măsuri de sprijin pentru sectorul industrial, convenite între Guvern și Comisia Europeană, ce vizează reducerea emisiilor de carbon, în paralel cu păstrarea competitivității economice a sectoarelor energointensive, potrivit datelor furnizate de europarlamentarul gălățean Dan Nica.
În ședința de Guvern de joi, 21 noiembrie, a fost aprobată "Strategia industrială a României pentru perioada 2024-2030", care definește viziunea națională asupra politicii industriale, prin raportare la contextul european și internațional.
Inițiator al actului normativ, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului va ghida transformarea industrială a României printr-un proces de retehnologizare, adaptat la procesele de digitalizare și de tranziție la o economie verde și sustenabilă.
Europarlamentarul Dan Nica, președinte al Grupului S&D din cadrul Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European, a susținut în cadrul mai multor runde de consultări cu Comisia Europeană necesitatea păstrării competitivității industriei europene, în paralel cu atingerea obiectivelor cuprinse în Pactul Verde european.
După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", Comisia a anunțat joi, 21 noiembrie, că a aprobat o schemă de ajutoare de stat în valoare de 578 milioane de euro, al cărei scop este să reducă nivelul taxei pe energie electrică pentru întreprinderile mari consumatoare de energie din România, vizate fiind industria siderurgică, industria cimentului, industria chimică etc., în conformitate cu un set de criterii și condiții stabilite la nivelul Uniunii Europene.
Tot în cursul zilei de joi, Guvernul a aprobat Strategia industrială a României, ce oferă inclusiv cadrul pentru facilitarea accesului la finanțare pentru companiile din sectorul industrial, prin lansarea unor scheme naționale de ajutor de stat sau prin intermediul unor scheme de împrumuturi cu garanții de stat. Aceste surse de finanțare vin în completarea cadrului de asistență financiară nerambursabilă prin fonduri structurale și PNRR, focalizate pe sprijinirea întreprinderilor industriale în tranziția verde și digitală.
Pentru susținerea competitivității industriei, Strategia menționează posibilele surse de finanțare, respectiv: europeană nerambursabilă, rambursabilă (împrumuturi - n.r.) și de la bugetul de stat.
"Guvernul salvează Combinatul de la Galați! 750 de milioane de lei au fost acordați Combinatului gălățean pentru susținerea activității (...) Combinatul de la Galați este un pilon esențial pentru economia locală, dar și pentru economia națională. Prin această măsură, Guvernul contribuie direct la menținerea locurilor de muncă și la protejarea unei industrii strategice, cu impact semnificativ în regiune și în întregul sector siderurgic. Cei 10.000 de gălățeni care lucrează în industria oțelului au primit, din nou, siguranța că sunt ascultați și protejați de Guvernul României", a subliniat europarlamentarul Dan Nica.
În acest context, un reprezentant al companiei Liberty Galați a declarat pentru "Viața liberă": "Industria siderurgică europeană, în special în România, traversează cele mai dificile condiții de piață din 2015 până astăzi, fiind afectată de numeroase provocări în contextul războiului din Ucraina, inclusiv prețul crescut al energiei și materiei prime, întreruperea lanțului de aprovizionare, scăderea cererii și creșterea semnificativă a importurilor de oțel. În acest context economic și geopolitic, mulțumim Guvernului României pentru acest sprijin esențial și sperăm că autoritățile europene vor lua, de asemenea, măsuri reale pentru redresarea industriei noastre".
Nu în ultimul rând, ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat că pentru o industrie competitivă este nevoie de energie "suficientă, verde, curată şi ieftină". "Ultima strategie industrială a României a fost promovată în 2005. A avut ca termen 2005 - 2008, iar de atunci nu s-au mai întâmplat foarte multe lucruri. Acum venim cu o strategie pentru perioada 2024 - 2030, care are în vedere toate dezvoltările din ultima perioadă, raportul Letta, raportul Draghi, ale Comisiei Europene. Vorbim despre tranziţia industriei româneşti către o tranziţie a energiilor curate", a declarat ministrul Economiei.
Noua Strategie industrială are la bază o analiză combinată macroeconomică, din punct de vedere al productivităţii muncii, al valorii adăugate la nivel de sectoare industriale, al comerţului exterior al României şi, în acelaşi timp, o analiză transversală pe ecosisteme economice.