Lucrări de aproape un miliard de lei pe albiile râurilor din județul Galați

Lucrări de aproape un miliard de lei pe albiile râurilor din județul Galați
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Inundațiile catastrofale produse în septembrie anul trecut, care au dus la vieți pierdute și pagube de sute de milioane de lei în zeci de localități din județele Galați și Vaslui, au determinat autoritățile centrale și regionale să ia măsuri concrete pentru ca astfel de nenorociri să nu se mai producă.

O rupere de nori de proporții incredibile, produsă în noaptea de 13-14 septembrie 2024, a produs scurgeri importante de pe versanți, torenți şi pâraie, dând naștere la viituri rapide în bazinele hidrografice ale afluenților râurilor Siret și Prut.

Bilanțul potopului din septembrie

Conform unui raport al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Galați, cele mai afectate au fost bazinul hidrografic al râului Geru (cu precădere bazinul afluentului acestuia, râul Suhu) și bazinele hidrografice ale râurilor Chineja și Horincea, afluenți ai râului Prut. Au fost atinse și depășite mărimile de apărare și pe râul Bârlad și Derivația Rateș. Pe 14 septembrie, s-au făcut demersurile pentru realizarea unei breșe controlate în corpul digului de pe malul drept al râului Geru, aflat în administrarea „Apelor Române”, în zona localității Piscu, în vederea creșterii debitului de evacuare din incinta îndiguită în râul Siret.

Fenomenele hidrometeorologice extreme din acele zile au afectat infrastructura rutieră din 30 de unități administrativ-teritoriale din județul Galați: orașele Berești și Târgu Bujor, comunele Bălăbănești, Bălășești, Băneasa, Berești-Meria, Cavadinești, Cerțești, Corni, Corod, Costache Negri, Cuca, Cudalbi, Cuza Vodă, Drăgușeni, Fârțănești, Grivița, Jorăști, Măstăcani, Pechea, Piscu, Rădești, Rediu, Slobozia Conachi, Smulți, Suceveni, Suhurlui, Tudor Vladimirescu, Valea Mărului, Vârlezi.  Pagubele la infrastructura rutieră administrată de autoritățile publice locale au însumat 17 km de drumuri comunale, 288 km de străzi, 42 de poduri și 79 de podețe. Afectate grav au fost și 20 de drumuri județene cu o lungime de peste 77 km, 44 poduri și 83 de podețe, drumuri naționale pe o lungime de 20,7 km, 3 poduri și 2 podețe. Totodată, au fost afectate și rețelele de căi ferate pe o lungime de 9,67 km, 3.942 de case, 3.149 de anexe gospodărești și 12.857 hectare de terenuri agricole. Valoarea totală estimata a pagubelor înregistrate pe teritoriul județului Galați a fost de 434 milioane de lei, conform raportului SGA Galați.

S-au înregistrat pagube și la nivelul Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare Galați din cadrul ANIF, la: lucrările de combatere a eroziunii solului din cadrul „Amenajare de CES Câmpia Covurlui” pe teritoriul UAT-urilor Bălăbănești, Jorăști, Tg. Bujor, Vârlezi, Berești Meria, Drăgușeni; digul de apărare de pe râul Chineja (breșe în dig în zona localităților Frumușița și Foltești); desecări gravitaționale (clapeți subtraversări avariați, canale colmatate); cantoanele din localitățile Foltești și Costache Negri au fost afectate, cum afectate au fost și barajul Stoeneasa - Brănești și Stația de pompare Valea Gerului.

Ce s-a făcut până acum

În prezent, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Galați, anunță că execută lucrări de stopare a eroziunii la digul de pe malul stâng al râului Geru, în amonte de confluența cu râul Siret, pe o lungime de aproximativ 1,5 km, în comuna Independența, zonă în care s-au produs eroziuni ca urmare a potopului din septembrie.

În perioada octombrie 2024 - ianuarie 2025, ABA Prut-Bârlad, tot prin SGA Galați, a realizat cu forțe proprii și în regim de urgență „lucrări de deblocare, igienizare, salubrizare și decolmatare pe cursul de apă Geru în comuna Valea Mărului” și lucrări de închidere a breșelor realizate controlat de pe râul Suhu, din localitatea Suhurlui.

De asemenea, SGA Vaslui a realizat, în regim de urgență, „lucrări de reparații pentru exploatarea în condiții de siguranță a barajului acumulării nepermanente Bozia din comuna Fălciu”, afectat de inundații.

Ce urmează să se finanţeze

În același timp, ABA Prut-Bârlad anunță că a propus lucrări de investiții pentru reducerea riscurilor la inundații pe cursuri de apă din județele Galați și Vaslui. Lucrările sunt finanțate din bugetul de stat, fiind în procedură de licitație deschisă în vederea achiziției de servicii de proiectare și studii de fezabilitate. În prezent procedura se află în etapa de evaluare a ofertelor.

Lucrările propuse în județul Galați vizează amenajări albii pe o distanță totală de 221 km, astfel: râu Geru și afluenți (valoare totală de 275 milioane lei); râu Suhu și afluenți (245 mil. lei); râu Chineja și afluenți (200 mil. lei); râu Lozova și afluenți (200 mil. lei). În total, 920 de milioane de lei.

În județul Vaslui au fost propuse lucrări în valoare totală de 190 milioane de lei, pe o lungime totalizând 8 km, pe albiile râurilor Zorleni și Mihona.

Nu în ultimul rând, Administrația Bazinală de Apă Prut - Bârlad se află în procedură de achiziții a „Serviciilor de proiectare și execuție pentru realizarea lucrărilor de igienizare, salubrizare, deblocare și decolmatare ale cursurilor de apă afectate de fenomenele hidrometeorologice extreme înregistrate în perioada 13-19 septembrie 2024, pe raza județelor Galați și Vaslui”. Procedura se află în etapa de evaluare a ofertelor.

Citit 5152 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Februarie 2025 18:44

2 comentarii

  • postat de Cernea
    Vineri, 07 Februarie 2025 14:01
    46.97.171.***
    S au trezit după potop????? Sa răspundă parchetul sau politia unde sunt materialele. Parca nici nu vorbim ptr astia
    0
    1
  • postat de Curiosul
    Joi, 06 Februarie 2025 16:55
    95.77.107.***
    Dar materialele pentru amenajarea râurilor din județul Galați, existente la 22 dec. 1989 și care erau pe malurile acestora, unde s-au dus?
    0
    5

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.