Prețurile ridicate și volatile ale energiei sunt o piedică majoră în relansarea industriei europene, în special în sectoare precum siderurgia sau industria chimică, iar plafonarea prețurilor gazelor naturale şi măsuri împotriva practicilor speculative sunt absolut necesare pentru protejarea acestor sectoare și a miilor de locuri de muncă pe care acestea le generează, a declarat europarlamentarul gălățean Dan Nica, în cadrul consultărilor cu oficiali ai Comisiei Europene.
Refacerea competitivității economiei din spațiul comunitar este unul dintre principalele obiective aflate în prezent pe agenda Parlamentului European și a Comisiei Europene. Noul Executiv european s-a angajat, la începutul mandatului, în decembrie 2024, să prezinte în primele 100 de zile de funcționare un "pact pentru o industrie curată", în cadrul unei mai ample strategii, așa-numita "Busolă pentru competitivitate", de care sunt interesate inclusiv mari unități din România, precum combinatul siderurgic Liberty Galați.
Prețurile energiei, frână pentru industrie
De la instalarea noii Comisii Europene, europarlamentarul Dan Nica, în calitate de președinte al delegației S&D din Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) a Parlamentului European, a avut o serie de întâlniri cu reprezentanți ai Executivului european, precum Stéphane Séjourné, comisarul pe Strategie industrială, sau Henna Virkkunen, comisarul pe Tehnologie și Securitate economică, în care a abordat necesitatea urgentării adoptării unor măsuri în favoarea industriei europene.
Ultimele astfel de runde de consultări au avut loc la Strasbourg în această săptămână, măsurile privind industria fiind incluse pe agenda sesiunii plenare a Parlamentului European.
"Sper că discuțiile aflate în desfășurare privind măsurile concrete și imediate pentru a proteja consumatorii și industria din România și UE vor avea un rezultat decisiv. Am pierdut în ultimii ani, la nivel european, peste 20 milioane de tone capacitate de oțel. Este un lucru absolut inacceptabil și care necesită schimbări imediate.
Dacă ne referim la plafonarea prețului gazelor, Europa nu poate continua să plătească de 3-4 ori mai mult decât alte piețe pentru gaze naturale. Este esențial să se stabilească un mecanism care să prevină astfel de dezechilibre și să asigure competitivitatea industriei europene. Dar este nevoie și de măsuri împotriva speculatorilor, trebuie să prevenim manipulările pieței, mai ales în perioadele critice de refacere a stocurilor, pentru a evita creșteri artificiale de preț cauzate de traderi. Energia nu trebuie să fie un joc al speculațiilor, ci un pilon de stabilitate economică și socială. Am insistat și voi insista ca aceste măsuri să fie adoptate cât mai curând pentru a proteja economia României și a Europei de volatilitatea extremă a pieței gazelor naturale", a declarat Dan Nica.
Europarlamentarul a amintit că unități precum combinatul siderurgic de la Galați "au nevoie de soluții pragmatice, de mecanisme și surse de finanțare, deoarece fără măsuri clare de protecție a industriei siderurgice, întreaga industrie va suferi".
Reacția Comisiei Europene la dificultățile de piaţă
Producătorii de oțel se confruntă, printre altele, cu subvențiile care sunt oferite țărilor terțe ce nu respectă aceleași standarde de mediu, sociale și de muncă, dar și cu efectele care decurg din concurența neloială, supracapacitatea globală și prețurile ridicate la energie.
Drept reacție la aceste observații, reprezentanții Comisiei Europene au admis, în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European, că "UE trebuie să se asigure că rămâne o regiune atractivă pentru producție, inclusiv pentru industriile mari consumatoare de energie", pe lângă obiective-cheie precum promovarea tehnologiilor curate și promovarea noilor modele de afaceri circulare.
Nu în ultimul rând, Executivul european și-a reafirmat angajamentul ca "Busola pentru competitivitate" să cuprindă "planuri de acțiune adaptate pentru sectoarele mari consumatoare de energie, cum ar fi oțelul, metalele și substanțele chimice, sectoare care reprezintă coloana vertebrală a sistemului de producție, dar care sunt cele mai vulnerabile în această etapă a tranziției".