Combinatul siderurgic Liberty Galați are termen o săptămână ca să-și achite măcar o parte din facturile restante la energie electrică. În caz contrar, Liberty riscă să fie deconectat de la rețea pentru neplată, ceea ce ar reprezenta o premieră incredibilă și, în același timp, dramatică pentru circa 30.000 de persoane direct afectate (siderurgiști și familiile lor, contractori, furnizori și creditori). Plus un oraș întreg și o parte importantă a industriei românești! Ultima speranță a siderurgiștilor stă în parlamentarii gălățeni și în Guvern.
Liberty Galați, cel mai mare combinat siderurgic din România și, totodată, cel mai mare producător de oțel din țară, a evitat „la mustață”, vineri, 21 februarie 2025, deconectarea de la rețeaua de energie electrică. Potrivit surselor economica.net, Liberty ar fi acumulat deja două facturi neplătite către furnizorul său de energie, Tinmar Energy, în valoare de peste 25 milioane de lei. Deși deconectarea era programată vineri, combinatul gălățean a mai primit o păsuire de o săptămână.
Conform acelorași surse, combinatul siderurgic și-a redus drastic consumul de energie electrică, ca urmare a restrângerii activității, și a ajuns să mai consume doar undeva la 20 MW bandă, cât să poată menține în funcțiune instalațiile. Din acest motiv a scăzut și valoarea lunară a facturii de energie electrică. Dar, chiar și așa, dacă societatea a reușit să achite anul trecut toate facturile, în acest an nu a reușit încă să plătească pentru primele două luni.
Singurul furnal este oprit de opt luni
„Viața liberă” a scris în repetate rânduri despre situația grea prin care trece combinatul siderurgic gălățean. De exemplu, pe 4 februarie, la începutul acestei luni, în articolul „Furnalul rămâne rece, dar siderurgiștii dau în clocot. Guvernul, solicitat să intervină la Liberty Galați”, scriam despre întârzierile din ce în ce mai mari la plata salariilor, ceea ce până acum un an, doi părea de neconceput, precum și la distribuirea tichetelor de masă, așa cum sunt ele prevăzute în contractul colectiv de muncă de pe platformă. Dar, cel mai important, scriam despre întârzierea repornirii Furnalului nr. 5, singurul rămas funcțional în Combinat. Furnalul 5 a fost oprit de mai multe ori în ultimii ani, după izbucnirea războiului din Ucraina.
Ultima oprire a fost în iunie 2024, „pentru o scurtă perioadă” - așa cum declara administrația Liberty la vremea respectivă. „În prezent, pregătim stocurile de materii prime necesare și repornirea în scurt timp a producției furnalului, după această perioadă în care am efectuat lucrări de întreținere și mentenanță pentru a îmbunătăți performanța și fiabilitatea furnalului și am consolidat portofoliul de comenzi pe segmentele de piață profitabile”, spunea, tot atunci, administrația combinatului gălățean, într-un comunicat.
Timpul s-a scurs de atunci, iar repornirea Furnalului 5 a fost anunțată aproape în fiecare lună. Însă acest lucru nu s-a întâmplat nici până azi, când s-au împlinit opt luni de la ultima oprire. Asta, cu toate că în combinat a intrat cel puțin jumătate din împrumutul de 150 milioane de euro aprobat de Guvernul României prin EximBank.
Parlamentarii gălățeni, solicitați să intervină la Guvern
„Am tras semnale de alarmă, atât noi, cât și Sindicatul AMG, am tot transmis și Guvernului să se implice, să nu cumva să rămânem și fără bani, și cu combinatul închis”, a declarat, pentru „Viața liberă”, președintele Cartel Alfa Galați, Romică Gîrneață, la începutul lunii februarie.
Un alt demers a constat în solicitarea unei întâlniri cu parlamentarii gălățeni, în cadrul Comisiei de dialog social a Prefecturii. Prefectul Andreea Naggar a fost de acord și a spus că va face toate demersurile necesare. Din păcate, se pare că încă suntem la faza de „demersuri”. Comisia de dialog social organizată de Prefectura Galați are loc lunar, în ultima zi de marți a fiecărei luni. Ordinea de zi a ședinței din această lună a fost postată deja pe site-ul Prefecturii, iar pe ea nu apare încă nimic despre Liberty.
Cel puțin, aceasta era situația duminică la prânz, 23 februarie. Cele două subiecte trecute pe ordinea de zi sunt plățile pentru concediile medicale efectuate de CJAS Galați și controalele Protecției Consumatorilor pe piața produselor de îngrijire personală. Mai e o șansă, ca situația Liberty să fie discutată la... Diverse.