Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galați au desfășurat în cursul anului 2024 un număr de 2.446 de controale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă la angajatorii din județ, se arată într-un comunicat de presă al instituției.
Ca urmare a neconformităților constatate, au fost dispuse 2.514 măsuri de remediere și au fost aplicate 1.287 de sancțiuni contravenționale, dintre care 1.832 de avertismente și 255 de amenzi, în valoare de 2.256.000 de lei.
ITM Galați precizează că ponderea mare de avertismente aplicate s-a datorat faptului că strategia folosită în coordonarea inspectorilor de muncă a vizat nu atât aplicarea unor sancțiuni materiale, cât în primul rând conștientizarea angajatorilor cu privire la obligațiile ce le revin în respectarea legislației din domeniul muncii.
”În anul 2024, inițiativele Inspectoratului Teritorial de Muncă Galați au vizat consolidarea culturii de prevenire a riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională și combaterea fenomenului de muncă nedeclarată. Le reamintim angajatorilor importanța respectării legislației muncii și a asigurării unor condiții de muncă corecte și sigure. Totodată precizăm că munca nedeclarată reprezintă un pericol real atât pentru economia țării, cât și pentru persoanele care o acceptă (acestea fiind lipsite de drepturi elementare de asigurări sociale, de dreptul la concediu de odihnă plătit, dreptul de asociere și de a fi protejat de organizațiile special constituite etc) și angajatorii care o practică”, a declarat inspectorul-șef al ITM Galați, Bogdan-Marius Trandafir.
În ceea ce privește relațiile dintre angajat și angajator, ITM Galați arată că, în 2024, au fost aplicate amenzi în valoare de 1.440.000 de lei ca urmare a identificării unor cazuri de muncă nedeclarată. Mai exact, 81 de persoane care au prestat activitate fără forme legale de angajare, din care 64 de persoane au fost primite la lucru fără încheierea unui contract individual de muncă.
De asemenea, în 2024, au fost comunicate 220 de evenimente, fiind înregistrate 109 accidente de muncă, din care cinci accidente mortale.
Contracte colective de muncă
Activitatea de înregistrare a contractelor colective de muncă încheiate la nivel de unitate s-a concretizat în anul 2024 prin înregistrarea a 231 de contracte colective de muncă, a 18 acte adiționale de prelungire a contractelor colective de muncă și a 43 acte adiționale de modificare a clauzelor contractelor colective de muncă.
”La sfârșitul anului 2024, erau active un număr de 553 de contracte colective de muncă încheiate la nivelul unităților din județul Galați, ceea ce reprezintă 33,55 la sută din numărul unităților cu peste 10 salariați din județul Galați”, subliniază ITM Galați.
Evidența salariaților
În anul 2024 au fost eliberate titularilor un număr de 197 de carnete de muncă, aflate în arhiva instituției, și au fost eliberate 75 adeverințe de vechime, conform datelor aflate în arhiva instituției. ”Menționăm că în arhiva instituției noastre se află un număr de 14.675 de carnete de muncă neridicate de către titulari”, arată ITM Galați. Pe alte paliere de activitate, în 2024, au fost depuse la inspectorat 1.399 de registre de evidență a salariaților/modificări ale acestora și au fost eliberate un 1.516 parole de acces la baza on-line organizată la nivelul Inspecției Muncii. Numărul certificatelor/rapoartelor eliberate în anul 2024 cu informații extrase din baza de date gestionată de Inspecția Muncii (registrul general de evidență a salariaților) a fost de 19.284.
De asemenea, în 2024, au fost soluționate 826 de sesizări adresate atât de persoane fizice, cât și de persoane juridice, din care 81 au fost transmise spre soluționare altor inspectorate teritoriale de muncă sau altor instituții.
Nu în ultimul rând, Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați a desfășurat în anul 2024 acțiunile de informare și conștientizare în cadrul Campaniei Naționale de informare și conștientizare a angajatorilor și salariaților cu privire la eliberarea adeverințelor de vechime, Campaniei Naționale de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici și mijlocii, Campaniei Naționale de informare și conștientizare a prevederilor Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificările și completările ulterioare , precum și cu ocazia întâlnirilor cu angajatorii și angajații pe teme atât din domeniul relațiilor de muncă cât și al securității și sănătății în muncă.