Rareș Neculau, olimpicul de aur la informatică: „Oricine îşi depăşeşte limitele este un campion”

Rareș Neculau, olimpicul de aur la informatică: „Oricine îşi depăşeşte limitele este un campion”
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Medaliat cu aur la Olimpiada Națională de Informatică din acest an, Rareș Andrei Neculau, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” (CNVA) din Galați, ne-a mărturisit că momentele cele mai emoționante sunt cele în care urcă pe podiumuri și ține în mână drapelul României.

Deși este pasionat de informatică încă din clasa a V-a, Rareș recunoaște că îi place și muzica și că se relaxează atunci când cântă la pian sau la chitară. Despre ce înseamnă să fii medaliat cu aur la o olimpiadă în zilele noastre, tânărul ne-a vorbit în interviul acordat în exclusivitate „Vieții libere”, imediat după întoarcerea acasă de la competiția la care a obținut medalia de aur.

- Ce înseamnă medalia de aur la faza națională a Olimpiadei de Informatică?

- Dacă aș fi fost întrebat în clasa a IX-a, când am obținut pentru prima data Premiul I și medalie de aur la Naționala de informatică, aș fi răspuns că înseamnă totul, era ţelul suprem la care putea visa un elev din România, pasionat de informatică. Recunoașterea meritelor tuturor celor implicați în procesul dificil și continuu de învățare, studiu, căutare și, deci, progres. Astăzi, îmi dau seama că medalia de aur este doar un alt pas, necesar de altfel, pentru a accepta provocări și mai mari, în sensul reprezentării României pe plan internațional. Efortul este mult mai mare, emoțiile sunt mult mai puternice, dar iți dai seama că merită atunci când ții drapelul tricolor pe scena pe care sunt premiați cei mai buni din lume. Este un sentiment unic, greu de descris în cuvinte, o motivație suficientă să nu te oprești. Și, cine știe, poate și acela e doar un alt pas spre mai departe!

- Câte ore de muncă pe zi sunt necesare pentru a ajunge la performanță într-un anume domeniu?

- Nu cred că timpul măsurat în ore, în acest sens, este relevant, pentru ca munca la informatică nu înseamnă doar tastatură și ecran. Înseamnă un continuu proces de gândire, de antrenare a creierului, pentru probleme și situații care apar permanent, într-un mod neprevăzut și care, fiecare în parte, reprezintă câte un nou început. Sunt situații când nu pot să dorm, gândindu-mă la câte o posibilă rezolvare. Sunt zile întregi când mă concentrez doar asupra unei probleme şi trist este că, de multe ori, vezi că ideea e greșită și trebuie să te întorci cu gândirea până la un nod de unde să continui altă variantă, un nod de la care observi încă multe variante posibile. Și fiecare are un traseu unic, elaborat și cu o finalitate incertă. Informatica este foarte multă creativitate, pe lângă matematică.

- Când s-a înregsitrat prima ta performanță la informatică?

- Prima dată când am urcat pe podiumul Naționalei a fost în clasa a V-a, când am adus medalia de aur la Galați. A fost minunat și cred că a reprezentat un moment determinant pentru a continua studiul acestei materii, chiar dacă după aceasta a venit pandemia de COVID-19, care a blocat temporar activitatea competițională. Motivația a rămas și am reușit să mă mențin la acel nivel unde mă aflu și în prezent.

- Când ai început studiul informaticii si unde?

- Am început sa explorez domeniul informaticii în vacanţa mare, după ce am fost admis să încep studiile gimnaziale la CNVA. Auzisem că va fi un mediu excelent, cu copii și profesori de excepție, și am zis că nu strică să mă familiarizez cât de cât cu informatica, materie care urma să fie studiată la școală și despre care nu știam absolut nimic. Am căutat pe forumuri, am găsit platforme de învățare și uite-așa, în confortul biroului meu, am salutat această nouă disciplină, cu care am devenit ulterior prieten.

- Se zice că atunci când nu mai poți, mai poți un pic. Este adevărată această zicere, din punctul de vedere al unui campion medaliat cu aur?

- Cred că aceasta zicală este valabilă pentru orice persoană, pentru oricine își dorește să evolueze, să urce cât mai sus, să atingă scopuri tot mai înalte. Oricine reușește să și-o însușească, oricine îşi depăşeşte limitele cred că este un campion, chiar și fără să primească o medalie.

- Care a fost parcursul tău olimpic anul acesta?

- Am început clasa a XI-a cu participarea la Olimpiada Internațională de Informatică din Egipt, unde am obținut medalia de argint. În urma rezultatelor obținute de lotul național al României, am fost incluși în topul Forbes Romania, la categoria sub 30 de ani. La scurt timp după aceasta, tot ca membru al lotului național al României, am adus la Galați medalia de argint de la Olimpiada Balcanică de Informatică, care a avut loc în Macedonia de Nord. Participarea la R.M.I (Romanian Master in Informatics) s-a „soldat” apoi cu medalia de aur. Ultima competiție internațională la care am participat a fost Turneul International Avansat de Informatică, desfăşurat în Bulgaria, unde am obținut o altă medalie de argint. Mă bucur de rezultatele obținute la Naționala de informatică și sper să fac o figură frumoasă și la următoarele competiții internaționale.

- În afară de informatică, ce alte pasiuni mai ai?

- În ceea ce privește pasiunile mele, pot menționa cântatul la pian și la chitară. Îmi place să joc, ca amator, tenis de masă. Mi-ar plăcea să și înot, dar timpul m-a obligat să renunț la această din urmă pasiune. Îmi place să ies cu prietenii, în măsura timpului disponibil. Mi-ar plăcea să mă întâlnesc mai mult cu ei, mă simt minunat în compania lor. Și o să încerc să-mi fac mai mult timp pentru asta, cu toate că informatica este, câteodată, egoistă.

Citit 5281 ori Ultima modificare Joi, 24 Aprilie 2025 22:06

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro