Cunoscut ca legumă de toamnă, dovleacul are nenumărate beneficii pentru sănătate. Bogat în vitamine precum A, C și E, dar și în antioxidanți, dovleacul sprijină sănătatea pielii, a ochilor și imunitatea. Este sărac în calorii, dar plin de fibre, ceea ce îl face ideal pentru o dietă echilibrată.
În România, printre cele mai des întâlnite soiuri de dovleac se numără dovleacul plăcintar, cunoscut pentru pulpa sa dulce și consistentă, și dovleacul turcesc, cu o textură mai fină și o aromă subtilă.
Prăjitura pe care v-o prezentăm este ușor de preparat și foarte pufoasă, ideală pentru orice ocazie. Dovleacul copt îi adaugă o dulceață subtilă și o textură fragedă.
Ingrediente: pentru umplutură: 500 grame de dovleac (copt și pasat), 150 grame de zahăr, 2 ouă, 100 ml de ulei, 1 linguriță de esență de vanilie, 1 linguriță de scorțișoară, 1/2 linguriță de nucșoară (opțional), 1/2 linguriță de sare; pentru aluat: 200 grame de făină, 1 plic de praf de copt, 50 grame de nuci măcinate (opțional).
Mod de preparare: Coace dovleacul întreg sau tăiat la cuptor la 180 de grade, timp de 30-40 de minute, până devine moale. Lasă-l să se răcească, apoi pasează-l. Într-un bol, amestecă dovleacul pasat cu zahărul, ouăle, uleiul, esența de vanilie, scorțișoara, nucșoara și sarea. Amestecă bine până devine o compoziție omogenă.
Într-un alt bol, amestecă făina cu praful de copt. Adaugă amestecul umed de dovleac și nucile măcinate, amestecând ușor până la omogenizare.
Toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și nivelează suprafața. Coace la 180 de garde, timp de 30-35 de minute sau până când prăjitura este rumenită și trece testul cu scobitoarea. Lasă prăjitura să se răcească complet, înainte de a o tăia în pătrate sau triunghiuri.