Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege de ratificare a Acordului între Guvernele României și Republicii Moldova, semnat pe 20 noiembrie 2024, privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați - Giurgiulești, pe sensul de intrare în țara noastră.
Actul normativ are ca scop facilitarea tranzitului de persoane și accelerarea circulației mărfurilor, ca parte a procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană și a sprijinului acordat economiei ucrainene, grav afectate de război, în cooperare cu Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, se precizează în raportul Comisiei de apărare, citat de Agerpres.
Controlul coordonat de la punctul de trecere a frontierei Galați - Giurgiulești rutier, pe sensul de intrare în România, se va desfășura în același mod cu cel desfășurat în prezent în punctul de trecere a frontierei de stat Albița (România) - Leușeni (Republica Moldova), se arată în expunerea de motive a proiectului inițiat de Guvern.
Controlul coordonat este definit ca fiind controlul la trecerea frontierei efectuat separat de către personalul de control al statului de ieșire urmat consecutiv de personalul statului de intrare, dar efectuat pe teritoriul unui singur stat.
Pe de altă parte, președintele Comisiei comune pentru integrarea europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, deputatul AUR Valeriu Munteanu, atrage atenția că se instituie două controale la frontieră, nu un control comun după standardul european, și că acest control coordonat la vama Giurgiulești - Galați este o soluție de compromis, care nu răspunde nevoilor reale ale cetățenilor.
„Acest model este inspirat din experiența implementată, din aprilie 2023, la vama Albița - Leușeni și prezentat drept o «bună practică». În realitate, însă, nu este vorba despre un control comun real, ci despre două controale consecutive, separate, desfășurate de autoritățile celor două state. Astfel, călătorii trebuie să oprească de două ori, să parcurgă două proceduri, să fie verificați în două baze de date, de două rânduri de funcționari. Așa-numitul sistem de control coordonat de la Leușeni - Albița (pe sensul de intrare în România) nu este o soluție eficientă, ci o formă fără fond. Nu este un control comun în sens european, nu este «one stop control», ci doar o înșiruire de controale clasice, care complică inutil viața cetățenilor și transportatorilor”, a declarat Valeriu Munteanu. „La granițele Poloniei și Slovaciei cu Ucraina sunt în dezvoltare puncte vamale comune, cu un singur control, într-o singură oprire. Acesta este modelul pe care trebuie să-l urmăm, nu soluții temporare și experimentale”, a adăugat deputatul.
„Noi practic investim în program în tot felul de ghișee, tot felul de clădiri care se construiesc atât pe partea Republicii Moldova, cât și pe partea României, în așa fel încât umilim, practic, cetățenii români. Din punctul meu de vedere, înțeleg că, odată cu intrarea în Schengen, suntem obligați, ca țară, să păzim frontiera de est, dar noi, ca politicieni, trebuie să apropiem aceste două maluri ale Prutului și să facem demersuri de unire, pentru că vorbim aceeași limbă, suntem același neam, iar banii contribuabililor români nu trebuie aruncați pentru tot felul de construcții și programe-pilot ca să umilim cetățenii români care tranzitează această frontieră”, a spus deputatul S.O.S România Ciprian Ciubuc.
La rândul său, deputatul PNL Andrei Baciu a afirmat că „adoptarea acestui acord este esențială pentru îmbunătățirea priorității traficului la frontieră, reducerea timpilor de așteptare și consolidarea cooperării între România și Republica Moldova, dar se înscrie și în eforturile României de a sprijini economia ucraineană grav afectată de război”.
Camera Deputaților este prima sesizată, iar Senatul este for decizional.