Bun găsit în Galaţiul situaţiilor paradoxale, în care modernizările nu reuşesc întotdeauna să se armonizeze! Nici măcar atunci când sunt una în continuarea sau chiar prelungirea celeilalte.
Este cazul aleii pietonale de la P-uri şi a noului Parc „I.C. Brătianu”, de la Elice, unde rampele care ar trebui să ajute persoanele aflate în scaun rulant să coboare de pe trotuar pe carosabil, pentru a traversa strada, nu sunt faţă în faţă.
Concret, rampa de coborâre a bordurii de la Parcul de la Elice nu este făcută în dreptul trecerii de pietoni, ci undeva, în lateral… pe la mijlocul străzii. Evident că o persoană aflată în scaun cu rotile, chiar şi însoţită, nu are cum să urce bordura înaltă din dreptul trecerii de pietoni. Şi n-are de ales decât să meargă pe carosabil până acolo unde trotuarul este accesibil. O asemenea situaţie ne-a fost semnalată recent. Şi, pentru că era o zi de weekend, s-a lăsat cu şoferi nervoşi care claxonau şi cu o mică aventură pentru persoana aflată în scaun rulant.
Totul din cauză că, la preluarea parcului, nu a fost sesizată o inadvertență care, până la urmă, poate pune în pericol viața unui om în scaun cu rotile...
Vestea bună este că, miercuri după-amiază, când am vizitat amplasamentul, am constatat că în dreptul rampei de la Parc pe partea opusă a fost creată o rampă, la aleea pietonală. Numai că nu există trecere de pietoni acolo. Fie marcajul va fi mutat, fie se găseşte o altă soluţie pentru accesibilizarea parcului de la Elice.
Conform prevederilor legale, accesibilizarea trotuarelor pentru toate categoriile de utilizatori, inclusiv pentru persoanele cu handicap, este obligatorie. Pe scurt, toate trecerile de pietoni trebuie să fie amenajate cu rampe de acces între trotuar și carosabil.