Aproape 70 de termene au fost bifate în dosarul penal în care un profesor de istorie din Galați este judecat pentru fals în declarații, deoarece ar fi ”înregimentat”, în casa cu două camere pe care o are pe strada Tudor Vladimirescu, mii de basarabeni. Faptele de care gălățeanul este acuzat s-au și prescris între timp, dar gazda devenită inculpat insistă că este nevinovat și vrea să fie achitat pentru acest motiv, fără să invoce trecerea timpului.
Laurențiu Maxim avea 44 de ani când a fost reținut, acuzat și trimis în judecată pentru fals în declarații. Se întâmpla în 2018, la începutul anului, când s-a trezit la ușă cu polițiștii care i-au percheziționat locuința. Oficial, motivul prezenței oamenilor legii la domiciliul profesorului de istorie era preocuparea reală a acestuia, cunoscută autorităților și din care câștiga și bani: lua în spațiu moldoveni care aveau nevoie de acte în România. Legea îi permitea, susținea și atunci, și acum, Laurențiu Maxim, în lipsa unei prevederi exprese care să îi fi limitat numărul de ”chiriași”, iar poliția era periodic informată chiar de către el. Că în casa lui de pe Tudor Vladimirescu, care nu avea mai mult de două camere, fuseseră luați în spațiu, potrivit poliției, circa 1.500 de moldoveni, în decurs de trei ani, nu era un secret, dovadă că din acest motiv, la fiecare tur de scrutin, pentru acea adresă se organiza special o secție de votare.
Cel mai longeviv dosar penal
Revenind la acuzațiile de fals în declarații, sub care profesorul Maxim era bănuit că a declarat ”strâmb” la Evidența Populației când a luat în spațiu cetățeni moldoveni, dosarul a fost trimis în judecată în octombrie 2018, adică acum șase ani și jumătate. A bifat pandemia, numeroase amânări, excepții, recuzări de judecători și procurori. A trecut chiar și de o cerere de strămutare, pe care inculpatul a adresat-o Curții de Apel, cerând ca procesul să fie judecat de o altă instanță din circumscripție.
Astăzi, 21 mai, are un nou termen, determinat de necesitatea emiterii unei adrese către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, unitatea care a înaintat instanței dosarul în cauză.
Laurențiu Maxim este singurul acuzat în dosar, deși, susține el, presupusele fapte nu ar fi avut cum să le facă singur. ”Consider că actele de sesizare făcute de Serviciul de Ordine Publică al IPJ Galați au fost ilegale, le-am și contestat, am făcut și plângere. Dacă eu aș fi fost vinovat de cele scrise acolo, de ce nu am fost condamnat până acum? Pentru că fapta nu a existat niciodată! Eu nu făceam nimic nelegal. Aș putea invoca prescripția, dar nu doresc asta, pentru că sunt nevinovat și vreau să fiu achitat din acest motiv!”, ne-a declarat Laurențiu Maxim, în urmă cu câteva zile.
Profesorul inculpat de aproape șapte ani ia în calcul să sesizeze forurile superioare, respectiv Inspecția judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. ”Nu cred că este proces penal pe fond care să fie mai vechi decât al meu. Nu înțeleg de ce bate pasul pe loc atâta timp, fără să se dea o soluție, albă sau neagră!”, a conchis gălățeanul.
Legea s-a schimbat abia acum doi ani
De menționat ar mai fi că, din 2023, potrivit Legii nr. 162, numărul maxim de persoane care pot fi luate în spațiu la aceeași adresă, fără a fi rude, este de maximum zece.
Până la data intrării în vigoare a respectivului act normativ, nu exista o limită expresă.
Pe de altă parte, fapta de care este acuzat gălățeanul care și-a făcut o meserie și totodată o sursă de venit din ”înmatricularea” moldovenilor este una cu grad de pericol social scăzut, fiind pedepsită cu închisoarea de cel mult doi ani sau cu amendă.