Numără peste o sută de ani, are arhitectură urbană cu elemente de Art-Nouveau, se află pe lista monumentelor istorice ale Galaţiului, iar de un deceniu zace pustie şi ruinată. Doar firma rămasă încă pe gard, „Alianţa Pensionarilor pentru Conciliere”, aminteşte că a găzduit, pe la începutul anilor 2000, partide politice precum PNŢCD şi PER sau asociaţii ale pensionarilor. Important este că, înainte de a se degrada de tot, clădirea de pe strada Gării nr. 28 ar putea beneficia de reparaţii şi renovare.
Pe portalul propriu, Primăria municipiului Galaţi derulează o achiziţie pentru serviciile de proiectare necesare obiectivului „Reparaţii imobil strada Gării nr. 28”. Pentru realizarea documentaţiilor necesare - între care avizarea lucrărilor de intervenţie, expertiză tehnică, audit energetic şi proiect tehnic - contractul are o valoare estimată de 100.000 de lei fără TVA. Criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut.
În caietul de sarcini se precizează că imobilul, construit în anul 1900, se află pe Lista monumentelor istorice, cod GL-II-a-B-03048, cu adresa strada Gării nr. 26. Trebuie precizat că nu au fost, iniţial, două imobile, ci unul singur, cu două numere poştale! În prezent, partea de clădire de la numărul 26 arată mult mai bine, fiind proprietatea unei firme private.
„Se doreşte repararea acestui imobil, care în ultimii zece ani nu a fost locuit, pentru a fi repus în circuitul normal”, explică Primăria demersul iniţiat pentru imobilul de pe Gării nr. 28.
Prin expertiză se va stabili starea tehnică a imobilului şi soluţia de remediere. Proiectanţii trebuie să ia în calcul tot ceea ce presupune structura de rezistenţă, finisaje şi instalaţii. Să ţină seama de toate detaliile de execuţie: arhitectura, rezistenţa, înlocuirea acoperişului, tâmplărie, instalaţii electrice, sanitare, termice, alimentare cu gaze şi centrala termică.
Alte tipuri de lucrări vizează: repararea trotuarelor de protecţie în scopul eliminării infiltraţiilor la infrastructura imobilului, consolidare grinzi, stâlpi, planşeu subsol şi parter, repararea elementelor de construcţie ale faţadei care prezintă potenţial pericol de desprindere sau afectează funcţionalitatea clădiri.
De asemenea, mai sunt prevăzute în caietul de sarcini: repararea scărilor de acces exterioare şi interioare, refacerea finisajelor interioare, modernizarea instalaţiilor electrice, a circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate.
Toate acestea trebuie evaluate din punct de vedere al costurilor. Costuri care vor ajunge - sperăm anul acesta! - pe masa aleşilor locali, pentru a fi aprobate.
Dar până când Primăria va găsi proiectanţii de care are nevoie pentru clădirea din strada Gării nr. 28, vă propunem o mică incursiune în istoria clădirii. Informaţiile, cuprinse în documente, ne-au fost puse la dispoziţie de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi.
Istoria înainte şi după naţionalizare
Imobilul de pe strada Gării care astăzi se împarte în două numere poştale, 26 şi 28, a fost construit în jurul anului 1900 de către „o persoană cu stare din oraşul Galaţi”. Clădirea avea arhitectură urbană cu elemente Art-Nouveau, iar folosinţa originară a fost cea de locuinţă. Imobilul are spatii comune și curte interioară.
Pe planul oraşului din 1926, aproximativ pe poziţia actualului imobil, figura Consulatul Marii Britanii. Este foarte probabil, având în vedere monumentalitatea imobilului, ca acesta să fi fost închiriat şi să fi servit ca sediu al acestui consulat.
Cert este că, la 1950, când imobilul a fost naţionalizat, îi aparţinea lui D. P. Corvisianu şi cuprindea cinci apartamente. Actul normativ de trecere în proprietatea statului este Decretul nr. 92 din 1950. În tabelul imobilelor naţionalizate în judeţul Covurlui, apare situat pe strada Dobrogeanu Gherea nr. 6 şi 8. Adresă care avea să devină, ulterior, strada Gării nr. 26 şi 28.
Dintr-o adresă a Primăriei Galaţi aflăm că, în anul 1983, partea de imobil cu numărul poştal 26 a fost transferată din administrarea Întreprinderilor Judeţene de Gospodărie Comunală şi Locală Galaţi (fostul IJGCL) în administrarea Întreprinderii Agricole de Stat Galaţi (IAS Galaţi).
Ce s-a întâmplat după Revoluţie
După 1991, imobilul de la numărul 26 a intrat în administrarea societăţii Agrogal, care a şi devenit proprietara lui în 1992. Partea de clădire de la numărul 28 a rămas în proprietatea Primăriei, având destinaţia de spaţii comerciale şi de prestări servicii, dar şi spaţii închiriate sediilor partidelor politice.
Aici au fost găzduite tot felul de „aripi” ţărăniste ale fostului PNŢCD, ecologişti de la PER, dar şi organizaţii ale pensionarilor implicaţi mai degrabă politic decât social.
La un moment dat, clădirea era în plan pentru a deveni sediul mult-promisei înfrăţiri administrative Galaţi - Brăila… Istorie!
În 2017, prin Hotărârea Consiliului Local, clădirea a fost transmisă în folosinţă gratuită, pentru cinci ani, Teatrului „Gulliver”, care avea nevoie de un sediu social. Şi în prezent, Teatrul pentru Copii şi Tineret are sediu social la această adresă.
Dincolo de hârtii, clădirea este elegantă, bine construită şi, în ciuda faptului că a fost lăsată să se ruineze, a rezistat destul de bine. Este monumentală şi are potenţial să-şi recapete strălucirea de odinioară. Ideal ar fi să beneficieze de lucrările de care are atâta nevoie…