Sistemul antigrindină nu „bate” până la Galați. Lansări oprite la cererea fermierilor

Sistemul antigrindină nu „bate” până la Galați. Lansări oprite la cererea fermierilor
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Majoritatea localităților afectate de căderile de grindină din ultimele zile, inclusiv cinci din județul Galați, nu se află în raza de acoperire a Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (SNACP), precizează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), într-o informare postată pe site-ul instituției.

MADR menționează că sistemul antigrindină nu are o acoperire națională, iar intervențiile sale se realizează doar în zonele în care sunt operaționale puncte de lansare. Printre localitățile enumerate de minister ca nefiind în aria de acoperire a sistemului se numără și cinci din județul Galați: municipiul Galați, Șendreni, Smârdan, Vânători, Tulucești, aceasta din urmă fiind la 10 km de zona protejată.

„În prezent, lansările de rachete antigrindină sunt suspendate temporar, la cererea fermierilor, ca măsură de precauție, în lipsa unui studiu de impact complet privind influența acestora asupra regimului precipitațiilor. Totodată, punctele de lansare existente nu au fost omologate, iar cadrul legislativ actual necesită actualizare”, se mai spune în informarea ministerului.

În ceea ce privește sprijinul pentru fermieri, toți cei ale căror culturi au fost afectate de grindină sunt rugați să se adreseze Direcțiilor Agricole Județene, în vederea evaluării pagubelor și întocmirii proceselor verbale de calamități, în condițiile legii, se precizează în final.

Recent, în cadrul unei ședințe a Comisiei de dialog social, prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a adus în discuție funcționarea și susținerea Sistemului Național Antigrindină, conștientă fiind de opiniile divergente din comunitate - inclusiv cele care susțin că sistemul antigrindină ar influența negativ cantitatea de precipitații. Astfel, prefectul a anunțat o serie de măsuri pentru a clarifica situația. „Știu că în comunitate există opinii potrivit cărora sistemul antigrindină ar putea influența negativ cantitățile de precipitații. Pentru a clarifica aceste aspecte și pentru a asigura o decizie echilibrată și corect informată, voi iniția o serie de întâlniri directe cu fermierii și agricultorii din județ”, a declarat aceasta. Toate informațiile colectate în urma acestor consultări vor fi sintetizate într-un memorandum ce va fi transmis Ministerului Agriculturii. Prefectul a subliniat importanța ca deciziile privind Sistemul Național Antigrindină „să reflecte realitatea din teren și să fie luate în dialog cu cei direct implicați”.

În contextul vulnerabilității crescute a culturilor, Andreea-Anamaria Naggar a accentuat necesitatea ca fermierii să fie „corect informați, astfel încât să adopte soluțiile care să le protejeze culturile în fața fenomenelor meteorologice extreme”, relata „Viața liberă” pe 5 mai.

Citit 773 ori Ultima modificare Duminică, 25 Mai 2025 18:06

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro