Aproape 1.500 de gălățeni s-au înregistrat ca prestatori casnici

Aproape 1.500 de gălățeni s-au înregistrat ca prestatori casnici
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Numărul gălățenilor interesați să se înregistreze pe platforma tichete.anofm.ro de evidență a activităților casnice și de plată a acestora cu tichete valorice s-a dublat față de sfârșitul anului trecut. Numărul tichetelor achiziționate pentru plata prestatorilor a crescut și el, cu aproape 50%.

Platforma lansată de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă de evidență a activităților casnice a devenit funcțională la sfârșitul lunii aprilie a anului trecut. Așa cum „Viața liberă” a mai scris, prin intermediul platformei tichete.anofm.ro, persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activități casnice, iar prestatorii beneficiază de drepturi pe care le au și angajații, tichetele valorice cu care sunt plătite serviciile fiind purtătoare de beneficii de asigurări sociale și de sănătate.

Reamintim că există trei tipuri de profiluri pe platforma ANOFM. Primul este Beneficiarul (persoana fizică în folosul căreia prestatorul casnic desfășoară activitatea), al doilea este Prestatorul casnic (înregistrat și verificat în sistem guvernamental, cel care oferă contracost serviciile solicitate de beneficiar), iar al treilea este Angajatorul (entitate cu personalitate juridică ce achiziționează tichete pentru a le oferi, ca stimulent, propriilor angajați).

Conform AJOFM Galați, avantajul înrolării în platformă și furnizării serviciilor în baza tichetelor valorice este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie și sănătate, cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, respectiv 1.275 lei/lună. Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuțiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie și sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părți.

Chiar dacă nu a avut un start fulminant, platforma tichete.anofm.ro a urcat încet-încet în preferințele grupului-țintă.

La nivelul județului Galați, în perioada mai - decembrie 2024 se înregistraseră 550 de beneficiari, 753 de prestatori și 5 angajatori, numărul tichetelor achiziționate fiind de 2.308.

La sfârșitul anului trecut, Galațiul era pe locul 6 național raportat la numărul beneficiarilor care au achiziționat tichete (275 de persoane), pe locul 7 în țară ca număr de prestatori care au primit și au răscumpărat tichete (548 de prestatori) și pe locul 11 național ca număr de tichete achiziționate și preschimbate.

În plus, după primele patru luni ale anului 2025, numărul total al beneficiarilor înregistrați a crescut la 595 (+45 față de decembrie anul trecut), iar cel al prestatorilor înregistrați a urcat la 1.473 (+720). Numărul total al tichetelor achiziționate a ajuns la 3.318 (+1010).

În concluzie, valoarea totală a serviciilor casnice achitate cu tichete valorice și prestate în perioada aprilie 2024 - aprilie 2025 a fost de 49.770 de lei, aproximativ 10.000 de euro.

Domeniile în care gălățenii au folosit plata cu tichete valorice au fost cele de curățenie și igienizare a locuinței, însoțitor persoane, cumpărături și gătit, manevrare și transport obiecte casnice, spălarea și călcatul rufelor, tăierea lemnelor, activități de plimbare a animalelor de companie.

Citit 2381 ori Ultima modificare Joi, 29 Mai 2025 01:27

1 comentariu

  • postat de corupția ucide
    Joi, 29 Mai 2025 09:11
    128.127.119.***
    Am curaj să pariez ca nu sunt multe românce printre solicitanți si nici trăiesteni români.
    0
    0

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro