Chiar dacă a fost elev în mediul rural, la Branistea, Andrei Toma a demonstrat, prin rezultatele deosebite la învățătură și prin media foarte mare pe care a obținut-o la Evaluarea Națională 2025 că performanța nu ține cont de ce scrie în cartea de identitate la capitolul domiciliu și că, prin muncă susţinută, perseverență și seriozitate, poţi fi printre primii elevi din județ.
După ce a terminat toți anii de școală cu media generală 10, la examenul de Evaluare Națională, tânărul din Braniştea a obținut 9,90 la Limba română și 10.00 la Matematică, rezultate cu care se mândrește și care îi fac cinste.
Despre Andrei, cadrul didactic Mariana Toma, cea care i-a fost profesoară de Limba română, dirigintă şi, în primul rând, cea care i-a dat viaţă, spune că a reușit să depășească emoțiile și să facă două teze foarte bune pentru că are credință în Dumnezeu. „Andrei este pasioant de șah, fotbal în timpul liber, excursii, îi plac şi cărțile de aventură. Este un copil competitiv, energic, foarte muncitor, docil, respectuos și empatic, iar rezultatele se datorează muncii sale continue, sacrificării timpului liber, dar și credinței în Dumnezeu, deoarece ţine post, se spovedește, se împărtășește”, ne-a mărturisit cadrul didactic.
Aceasta susține că, deși ar fi avut posibilitatea să-l școlarizeze la oraș, a ales să-l lase la Şcoala Gimanzială din Braniștea, unde ea este profesoară de Limba română, pentru a demonstra că un copil bun și care își dorește să învețe o poate face și la țară. „Deși am avut posibilitatea financiară, nu l-am dus pe Andrei la o școală din Galați, pentru că am vrut să demonstrez că se poate face carte și la țară, dacă elevul dorește și este dispus să muncească!”, concluzionează profesoara Mariana Toma.
După acest rezultat de excepție, Andrei își dorește să fie elev la Colegiul Național „Costache Negri” din Galați, la profilul filologie-intensiv franceză, pasiunea pentru filologie fiind moștenită de la mama sa. În clasa a VIII-a, Andrei a participat la Concursul interdisciplinar „Dan Barbilian”, organizat de școala cu același nume din Galați, unde a obținut Premiul I. Dorința tânărului de a urma o clasă cu profil de limba franceză vine în contextul în care ministrul Daniel David tocmai a semnat noile planuri-cadru pentru liceu, care presupun reducerea unei ore de limbă străină, dacă aceasta este studiată ca limba a doua, ceea ce, în cele mai multe cazuri, înseamnă exact Limba franceză.
În ceea ce priveşte rezultatul său meritoriu obţinut ca absolvent al unei şcoli de la sat, menționăm că, la Evaluarea Națională 2025, Școala Gimnazială Braniștea se mândrește cu o promovare de peste 95%, ceea ce arată seriozitatea elevilor, cadrelor didactice de aici, dar și implicarea și susținerea părinților. „Viața liberă” susține performanța și le transmitem felicitări acestor elevi de excepție.