Două afaceri distruse, mai multe locuințe afectate, zeci de hectare de vegetație pârjolite, mii de metri cubi de lemne, făcute scrum și alimentarea cu apă a unui oraș întreg afectată, reprezintă, pe scurt, bilanțul incendiului care a întors pe dos orașul Tg. Bujor, în cursul zilei de luni, 7 iulie. La finele unei intervenții cu multe sincope, pompierii confirmă inclusiv riscul major de explozie provocat de buteliile și alte recipiente cu gaz aflate în apropierea focarelor.
Aproape 12 ore de foc și alertă maximă, în care pompierii, voluntarii, angajați ai companiilor publice și localnici cuprinși de panică s-au chinuit să stingă pârjolul propagat de la câteva scântei căzute pe un teren cu iarbă uscată de lângă fabrica de oțet din Târgu Bujor.
Într-un timp extrem de scurt, favorizat de temperaturile foarte mari, focul s-a extins la un depozit de lemne din vecinătate, la o fabrică de pâine și la locuințele aflate în cartierul învecinat. Vâlvătaia greu de controlat de primele patru echipaje de intervenție trimise de ISU Galați la fața locului a atins vehicule și utilaje și a fost la un pas să ajungă inclusiv la clădirea unde se află arhiva Judecătoriei din oraș.
Pompierii s-au străduit să limiteze extinderea focului la gardul instituției, așa cum au făcut de altfel și la cimitir. Apa a fost o problemă, rezervele din cele patru autospeciale terminându-se rapid. A fost nevoie ca operatorul Apă-Canal să asigure alimentarea de la nouă hidranți aflați în zona Tg. Bujor. Cantitatea mare de apă trasă din hidranți într-un timp scurt a afectat însă calitatea apei care a ajuns ulterior la robinetele localnicilor, aceasta fiind plină de impurități.
”Am fost prezenți în zonă cu utilaje şi personal. S-a luat apă pentru cisternele pompierilor de la nouă hidranți, circa 100 mc/h. Toti cei nouă hidranți sunt din zonă, din orașul Tg. Bujor. Doar că, din cauza consumului mare de apă tras din rețea, a crescut turbiditatea”, a precizat Conelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Apă-Canal, în cursul zilei de marți, 8 iunie.
Aducerea cisternelor cu apă de la distanțe mari a îngreunat intervenția și a favorizat extinderea focului. Patru persoane au suferit atacuri de panică și au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind transportate la spitalul din oraș.
La miezul nopții, când incendiul a fost declarat oficial lichidat, pagubele erau enorme: două fabrici distruse, două case și patru autovehicule arse, circa 50 de hectare de vegetație pârjolite, la fel ca și peste 2.700 de metri cubi de lemne, aflate în depozitul din apropierea fabricii de oțet.
Prima cauză oficială: deficiențe la instalația electrică
La mai bine de 12 ore de la lichidarea incendiului și după ce au făcut verificări și confruntări la fața locului, pompierii au comunicat o primă ipoteză privind cauzele dezastrului de luni. Anchetatorii cred că totul ar fi pornit de la unul dintre transformatoarele electrice din zonă. Deși un responsabil nu a fost indicat, se poate deduce că de vină ar fi fost lipsa de întrețiere a echipamentului sau poate chiar o intervenție neautorizată.
”În urma desfășurării activităților de cercetare la fața locului, a fost stabilită cauza probabilă de incendiu, respectiv instalații electrice defecte, cu cablu electric defect, cu izolația deteriorată. În ceea ce privește stabilirea responsabilităților, suntem în plină procedură administrativă, fiind solicitate o serie de documente, ce urmează a ne fi puse la dispoziție în perioada următoare”, a precizat lt. Rebeca Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Galați, în cursul zilei de marți, 8 iulie.
Vestea bună este că pompierii au reușit, în ciuda deficiențelor, să prevină un dezastru și mai mare. În zonă erau depozitate butelii care ar fi putut genera o explozie uriașă. Câteva, afectate de flăcări, au bubuit destul de tare cât să fie auzite de cei din zonă, dar au fost stinse la timp.
”Deși incendiul s-a extins semnificativ, datorită vegetației uscate și a intensificărilor vântului, intervenția rapidă și profesionistă a pompierilor a fost esențială pentru a preveni un dezastru major. Bubuiturile auzite de cetățeni au provenit de la arderea materialului lemnos dintr-un depozit din zona afectată și de la diverse recipiente sub presiune, respectiv o butelie pentru compresor auto, mai multe butelii de aragaz și spray-uri”, a conchis reprezentanta ISU Galați.