Rareș Andrei Neculau, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național "Vasile Alecsandri" din Galați, a obținut medalia de argint la Olimpiada Central Europeană de Informatică (CEOI), fiind felicitat, printr-o postare pe pagina sa de socializare, de directorul colegiului, prof. Romeo Zanfir.
Olimpiada Central Europeană de Informatică (CEOI) este una dintre cele mai vechi și prestigioase competiții internaționale dedicată informaticii competiționale. România se găsește printre tările fondatoare, organizând prima ediție în 1994. Ediția din acest an, a 32-a, a fost organizată ca în primul an la Cluj Napoca.
În 2025, au participat 65 de elevi din 15 țări, membri permanenți, dar și invitați: Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Elveția, Georgia, Germania, Moldova, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Ungaria. Elevii români au confirmat nivelul actual a școlii noastre de informatică, obținând rezultate remarcabile: cu toții au fost medaliați, si s-au clasat pe locurile 1, 3, 4 în clasament, aducându-ne bucuria unei colecții impresionante de medalii: trei de aur, cinci de argint (dintre care una este obţinută de Rareş Andrei Neculau) și două de bronz.
Olimpiada a fost organizată în colaborare de Ministerul Educației și Cercetării, Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI), Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Universitatea Tehnică Cluj Napoca.
Deși este pasionat de informatică încă din clasa a V-a, Rareș recunoaște că îi place și muzica și că se relaxează atunci când cântă la pian sau la chitară, aşa cum ne-a declarat, recent, într-un interviu acordat în urma obţinerii medaliei de aur la Olimpiada Naţională de Informatică (https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/242741-rares-neculau-olimpicul-de-aur-la-informatica-oricine-isi-depaseste-limitele-este-un-campion). Tot atunci, Rareş îşi exprima dorinţa de a putea petrece mai mult timp cu prietenii, mărturisind că, uneori, informatica este egoistă.
Până una alta însă, la sfârșitul lunii iulie, va participa la cea mai prestigioasă competiție de informatică din lume, Olimpiada Internațională de Informatică (IOI 2025), aceasta urmând să aibă loc în Bolivia, la Sucre. Aşa că nu ne rămâne decât să-l felicităm şi noi pentru performanţa de la Cluj, urându-i succes pentru următoarea competiţie. Şi, poate, după aceea, va avea parte şi de ieşirile cu prietenii dorite şi binemeritate.