CJ, Municipiul Galaţi şi zeci de comune nu au primit niciun leu de la Guvern, la rectificarea bugetară

CJ, Municipiul Galaţi şi zeci de comune nu au primit niciun leu de la Guvern, la rectificarea bugetară
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Nu mai puţin de 23 de entităţi administrative din judeţul Galaţi au fost sărite la marea împărţire a banilor de la nivel central, astfel că prima rectificare bugetară a Guvernului din acest an se dovedeşte a fi de fapt o puternică lovitură pentru mai multe unităţi administrativ-teritoriale gălăţene. Printre marii perdanţi se numără Consiliul Judeţului, Primăria Galaţi, oraşul Târgu Bujor, dar şi oraşul Bereşti. 

În total, către judeţul nostru, pentru echilibrarea bugetelor locale, au fost repartizate 28.247.000 de lei, bani proveniţi din taxa pe valoarea adăugată (TVA), şi 18.213.000 de lei, din cota de 18,5 la sută din impozitul pe venit.

Ce comune au rămas cu „mâna întinsă”

Comunele Bălăbăneşti, Băneasa, Buciumeni, Cavadineşti, Cerţeşti, Cuca, Jorăşti, Nămoloasa, Oancea, Poiana, Priponeşti, Rădeşti, Rediu, Smulţi, Suceveni, Suhurlui, Vîrlezi şi Văldeşti nu au primit niciun ban de la Guvern, astfel că pentru unele dintre acestea funcţionarea se va face la cota de avarie, iar unele dintre proiectele de investiţii creionate pentru acest an vor rămâne în sertare. În ceea ce priveşte situaţia municipiului Galaţi, asupra acesteia vom reveni în zilele următoare.

Primarii, foarte supăraţi

Primarul comunei Oancea, Victor Chiriloaie, s-a declarat dezamăgit de faptul că rectificarea bugetară nu a adus niciun leu unităţii administrativ-teritoriale în fruntea căreia se află. Ba mai mult, primarul ne-a declarat că una dintre cele două pompe folosite pentru asigurarea apei localnicilor a cedat şi trebuie înlocuită, însă banii rămân o problemă. Totodată, acesta ne-a spus că este nevoie de achiziţia de lemne pentru şcoală şi Primărie.
„Aveam speranţe mari. Suntem foarte supăraţi. Vine iarna şi trebuie să te pregăteşti. Dar cu ce? Nu ştim cum ne vom descurca. Cu funcţionarea suntem la limită. Dar seceta ne-a dat mari bătăi de cap. O pompă s-a stricat, cealaltă merge continuu. Ne gândeam că vom primi măcar bani pentru asigurarea lemnele pentru şcoală şi Primărie. Dar dacă nici măcar bani de lemne nu dau… Vom avea nevoie de combustibil, de motorină. Vai de noi. Bine că ne petrecem concediul în Miami, pe vas de croazieră”, a afirmat primarul comunei Oancea.
Lipsa unui suport financiar din partea Guvernului, în urma rectificării bugetare, afectează şi comuna Rădeşti. Primarul Ioan Porumb ne-a spus că a transmis o adresă Finanţelor gălăţene pe această temă, întrucât în comună se află în desfăşurare un proiect privind canalizarea şi aşteaptă un răspuns din partea DGRFP.
„Am rămas în aer cu investiţia. Vom fi nevoiţi să ne împrumutăm pentru a o finaliza. Avem deja aprobat un împrumut, dar dacă am fi primit o sumă de bani la rectificare, acesta ar fi fost mai mic şi nu ne-am fi îndatorat atât de mult. Totuşi, formula aplicată în 2015 privind repartizarea banilor a reprezentat un avantaj pentru comunele mici, întrucât au primit sume pentru dezvoltare. Vom vedea dacă sistemul se va menţine”, ne-a spus primarul comunei Rădeşti.

Comunele mici se descurcă mai bine

La polul opus, primarii comunelor Nămoloasa, Priponeşti şi Vîrlezi ne-au declarat că nu vor întâmpina probleme. „Pe noi nu ne afectează deoarece, la început, când s-a făcut bugetul, comunele mici au fost favorizate şi ne încadrăm în cheltuieli. Nu ne este afectată funcţionarea. Sunt însă solidar cu colegii din comunele mari, care întâmpină probleme”, ne-a spus primarul comunei Nămoloasa, Adrian Răsmeriţă.
De altfel, primarul comunei Vîrlezi, Ştefan Patriche, a precizat că nici măcar nu a sperat că va primi bani în urma rectificării bugetare a Guvernului, întrucât „ştiam că vor veni sume de bani acolo unde nu s-au distribuit la început. Anul acesta am primit cu puţin mai mult decât anul trecut şi ne vom descurca”, ne-a spus alesul.
Lucian Borza, primarul din Priponeşti, a afirmat că aşteaptă, în schimb, finanţare, prin Ordonanţa 28, pentru reabilitarea a 5,6 de kilometri de drum. „Sunt pietruite şi vrem să le asfaltăm. Vă daţi seama că ar fi fost bine să primim ceva acum, am fi mai făcut diverse prin comună”, a precizat alesul.

Lucrările de reabilitare a drumurilor, în impas

Rectificarea bugetară i-a luat prin surprindere pe reprezentanţii Consiliului Judeţului Galaţi, care nu au putut să explice de ce instituţia nu a primit nicio sumă de bani pentru echilibrarea bugetului. În ţară au mai fost şi alte consilii judeţene tăiate de la porţie.
Aşa cum v-am mai informat, Consiliul Judeţului Galaţi a demarat un program de reabilitare a mai multor sectoare de drum judeţean, iar faptul că la rectificare nu a fost prevăzut niciun ban pentru echilibrarea bugetului CJ ar putea să pună în pericol investiţiile în infrastructura rutieră. Cu atât mai mult cu cât consilierii judeţeni au cerut, în repetate rânduri, lucrări de intervenţii pe mai multe drumuri judeţene. În pericol ar putea fi şi finalizarea drumului de la Buciumeni, pentru care este nevoie de patru milioane de lei.

Marii beneficiari ai rectificării

Sunt însă şi unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Galaţi cărora rectificarea bugetară le-a adus în conturi sume consistente de bani. Municipiul Tecuci este de departe cel care a tras „lozul” câştigător, întrucât îşi va echilibra bugetul cu peste 2,8 milioane de lei. Printre marii beneficiari ai rectificării se numără şi comunele Matca – peste 2,5 milioane de lei şi Pechea – peste 2,4 milioane de lei. De sume importante mai beneficiază şi comunele Lieşti – peste 2,1 milioane de lei, Cudalbi – peste două milioane de lei, Umbrăreşti – peste 1,9 milioane de lei, Iveşti – peste 1,7 milioane de lei, Tuluceşti – peste 1,6 milioane de lei, dar şi Munteni – peste 1,6 milioane de lei.

 

Citit 4228 ori Ultima modificare Miercuri, 12 August 2015 13:27

9 comentarii

 • postat de Happy Feet
  Joi, 13 August 2015 10:52
  86.34.187.***
  Domnule PrEsEdInTe al Consiliului Judetean
  Cum posteaza de altfel posteaza si antevorbitorul meu, va invit sa faceti o drumetie, CU MASINA PERSONALA, pe drumul judetean DJ 252 Nicoresti-Buciumeni-Poiana. Va garantez ca veti ajunge sa va injurati singur, daca nu v-au ajuns deja injuraturile si blestemele celorlalti soferi care practica acest drum destul de des.
  Parca incepuseti a cheltui bani pe studii de fezabilitate privind repararea acestui drum?? Unde sunt aceste studii?? Ati fumat pipa pacii cu ele in loc de ANESTEZICUL zilnic domnule doctor??
  De altfel situatia nu este noua http://www.viata-libera.ro/politica-administratie/43577-dj-252-un-traseu-periculos-gropi-si-cratere-pe-drumul-dintre-nicoresti-si-buciumeni
  Aveti patru ani de mandat aproape in care nu se simte nimic in judet, cel putin din punct de vedere al infrastructurii.
  Sunteti incapabil sa atrageti fonduri europene si nici pe cei din subordinea dumneavoastra nu ii lasati sa faca acest lucru avand in vedere ca aveti directie specializata in acest sens.
  Bucurativa cat mai aveti si cat mai puteti, ca dupe aia ajunge el DNA-ul si la dumneavoastra domnule DOCTOR.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Irina Lupu
  Luni, 10 August 2015 21:13
  5.13.145.***
  Invit ziaristii VL intr-o excursie in comuna Buciumeni!Dar ca sa ajungeti acolo, vorbiti cu dl Baila sa va dea masinile de teren de la ferma.
  Cei care au votat bugetul, o sa mai vrea saa fie votati si in urmatoarea legislatura.
  Niste NENOROCITI!Am scapat de unii si au venit altii.Mi-e SCARBA!!!!!
  0
  2
  Raportează
 • postat de O parte din bani sunt risipiți de către CJ Galați în Grădina ZOO și Grădina Botanică, țăranii fiind prostiți de Bacalbașa
  Luni, 10 August 2015 18:46
  178.138.63.***
  Păi să vină primăriile din comunele gălățene împreună cu consătenii și să viziteze Grădina ZOO din Pădurea Gârbovele, ca să vadă unde sunt banii lor aruncați cu nemiluita...și dacă tot ajung la Gârbovele, să vină și-n Grădina Botanică, să plătească intrarea și aici să vadă unde sunt banii lor, salarii grase cu frecare de mentă.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Robinetu fara apa
  Luni, 10 August 2015 17:10
  89.137.230.***
  Pai, sa se mute Primaria la Virlezi si Virleziu la Primarie.Ar fi vreo diferenta???
  0
  3
  Raportează
 • postat de observator
  Luni, 10 August 2015 16:31
  5.13.167.***
  La Vîrlezi curge lapte și miere în ficare zi, doar sâmbăta o oră apă la robinete .Se descurcă cine poate.
  0
  6
  Raportează
 • postat de procust
  Luni, 10 August 2015 13:56
  149.34.15.***
  Ce spui Vali ? 50 de ani in urma vestului ? Acum scriu din vest iar ce vad aici mi se pare ireal . Nu 50 de ani , noi NICIODATA nu o sa concuram cu vestul , sunt prea bogati si noi prea saraci . Incercam sa supravetuim ca natie , de nu , disparem . Norocul nostru este ca nu suntem pretentiosi , ne multumim cu putin si nu stim ce sa cerem . Iar o minoritate , fie ea politica sau in zona infractionalitatii economice , marseaza numai in interes personal . NICIODATA , dar NICIODATA romanul de rand nu va trai decent in Romania . Manuta pe carte , cine este tanar sa invete vreo 2 limbi straine si vira in civilizati a vestului .
  1
  3
  Raportează
 • postat de Vali
  Luni, 10 August 2015 10:27
  5.13.232.***
  din punct de vedere al infrastructurii, al curateniei si a tot ce vreti voi, suntem in urma cu 50 de ani fata de orasele din vestul tarii .... De ce ar avea nevoie Galatiul de bani?
  4
  16
  Raportează
 • postat de cetatean
  Luni, 10 August 2015 08:21
  78.96.59.***
  si atunci cind se primesc bani ce se face cu ei? paine si circ, de fapt mai mult circ, vezi festivaluri sau zilele comunelor care umfla conturile artistilor care nu platesc impozite, traim in eterna si fascinanta Romanie
  1
  24
  Raportează
 • postat de vezi IP-ul
  Luni, 10 August 2015 06:42
  78.97.221.***
  Mare noroc avem la impartirea banilor ca primarul Noului Galati e acum la PUNR (ca sa aiba mai multa trecere la Guvern) iar seful CJ e de la PSD.
  De fapt tot intr-un noroc o tinem din '90 incoace de cand in fruntea judetului si a Galatiului au fost doar PSD-isti sau aliati de-ai PSD-ului.
  Rezultatele se vad: un oras atrofiat dintr-un judet sarac si rupt de tara.
  P.S. Se tot plang autoritatile locale ca n-au bani, dar daca primeau mai multi bani ce faceau cu ei? De ani de zile primaria nu reuseste sa cheltuie decat cel mult 3/4 din buget!
  3
  31
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.