Câţi gălăţeni s-au OPERAT ÎN STRĂINĂTATE, pe banii statului, în prima jumătate a anului

Câţi gălăţeni s-au OPERAT ÎN STRĂINĂTATE, pe banii statului, în prima jumătate a anului
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Bolnavii pentru care în ţară nu există opţiuni de tratament pot beneficia de intervenţii în diferite state europene, costurile fiind suportate de stat * Birocraţia implicată în aceste proceduri este însă de-a dreptul descurajantă, putând trece şi câteva luni până ce bolnavul ajunge în clinica din străinătate


Mai mulţi pacienţi gălăţeni care au avut nevoie de operaţii imposibil de realizat în România au beneficiat de respectivele intervenţii chirurgicale în clinici din străinătate, în prima jumătate a acestui an. Este vorba despre operaţii de zeci sau chiar de sute de mii de euro, plătite de statul român. Gălăţenii diagnosticaţi cu diferite boli sau malformaţii grave, dar care nu au bani pentru tratarea lor în ţări din Uniunea Europeană, au la dispoziţie formularul E112 sau un program naţional de sănătate, desfăşurat prin Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.

Partea mai puţin bună este că pacientul trebuie să aştepte câteva luni, timp în care dosarul său medical se umple până la refuz cu adeverinţe, aprobări, buletine de analize şi diverse alte acte. A treia variantă este ca bolnavul să plătească din propriul buzunar costul operaţiei, dar acest lucru se întâmplă extrem de rar, având în vedere sumele necesare.

Drumul salvator în străinătate

De la începutul acestui an şi până în prezent, doar şase gălăţeni s-au putut trata, cu ajutorul formularului E112, în clinici medicale din Germania, Italia şi Austria. În total, numărul dosarelor depuse la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi a fost de şapte, însă unul dintre ele nu a fost complet, potrivit conducerii instituţiei. "Trei pacienţi au mers pentru tratament în Germania. Doi copii cu malformaţii cardiace şi unul cu o malformaţie a tractului urogenital. În Italia s-a tratat un copil cu dextrocardie (anomalie care constă în situarea inimii în (sau spre) partea dreaptă a toracelui - n.r.) şi un pacient care suferea de o formă rară de cancer de femur. Al şaselea pacient, diagnosticat cu cancer cervical, a fost operat în Austria", a explicat dr. Elena Vrabie, preşedintele CJAS Galaţi.

Birocraţie cu acte în regulă

Teoretic, orice persoană poate obţine acest tip de formular. Dosarul este unul stufos şi trebuie să conţină obligatoriu o cerere tip, eliberată de CJAS Galaţi, acceptul clinicii din ţara unde vrea să plece şi perioada în care se va efectua operaţia. Fără acceptul clinicii din străinătate, dosarul nu poate fi aprobat. Acestora li se mai adaugă însă câteva zeci de alte documente. Acestea sunt actele care să ateste diagnosticul şi sunt obţinute de la medicul curant şi de la medicul de familie. De asemenea, trebuie să existe indicaţia expresă a unui medic, din care să rezulte că tratamentul nu poate fi făcut în ţară, sau că aşteptarea i-ar putea pune pacientului viaţa în pericol. Dosarele sunt analizate apoi de o comisie, care decide dacă pacientul va primi sau nu banii pentru tratament.

Cererea de eliberare a formularului E112 trebuie însoţită de o copie a actului de identitate sau a certificatului de naştere, în cazul minorilor. De asemenea, trebuie depusă şi o dovadă a transferului de reşedinţă. Medicul curant îl va îndruma pe pacient în această privinţă.

“Din raportul medical trebuie să rezulte diagnosticul şi tratamentul medical urmat la o unitate sanitară aflată în relaţii contractuale cu o casă de asigurări, precum şi precizarea, în mod explicit şi argumentat, că deplasarea persoanei solicitante nu prejudiciază starea sănătăţii sale sau primirea de tratament medical”, a precizat CJAS Galaţi.

A doua opţiune

Şi Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile judeţene de sănătate publică, finanţează astfel de intervenţii în străinătate, printr-un program naţional de sănătate, finanţat de la bugetul de stat. Şi în acest caz birocraţia este cuvântul de ordine, dosarul ajungând să fie foarte voluminos. Pe lângă diagnostic, pacientul trebuie să dovedească şi că a epuizat toate mijloacele de tratament din România. Potrivit asociaţiilor non-profit care se ocupă cu îndrumarea pacienţilor aflaţi în astfel de situaţii, unii părinţi nu ştiu despre aceste posibilităţi.

Citit 2073 ori Ultima modificare Duminică, 13 Septembrie 2015 23:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.