Sute de medici gălăţeni NU VOR AVEA SALARIILE MĂRITE din această toamnă

Sute de medici gălăţeni NU VOR AVEA SALARIILE MĂRITE din această toamnă
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

* Lucrurile s-ar rezolva prin acordarea a cel puţin 6 la sută din PIB către Sănătate, crede dr. Dumitru Mărăşescu


Mărirea cu 25 la sută a salariilor din Sănătate, anunţată pentru această toamnă, nu se va aplica pentru toţi angajaţii din domeniu. Medicii de familie, medicii dentişti şi medicii care deţin cabinete individuale în ambulatoriile de specialitate ale spitalelor publice nu vor beneficia de această creştere a veniturilor.

Medicii de familie gălăţeni profesează în cabinete medicale individuale aflate în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi. Astfel, venitul lor lunar este calculat în funcţie de numărul de pacienţi pe care îi au înscrişi în liste şi de serviciile medicale pe care le oferă.

"Măsura nu ajunge la fondul problemei"

Reprezentanţii medicilor de familie din Galaţi spun că sunt întru totul solidari cu ceilalţi colegi de breaslă, dar că nu vor putea lua parte la o eventuală grevă. "Colegii din spitale merită fără îndoială această mărire salarială. Dacă se vor decide să protesteze vom participa şi noi, măcar simbolic, la aceste acţiuni, prin organizarea unei greve japoneze (protest simbolic, fără încetarea lucrului, marcat prin purtarea la vedere a unei banderole - n.r.).

Totuşi, deşi de bun augur, mărirea salariilor nu rezolvă problemele de fond din sistemul sanitar. Am spus-o în nenumărate rânduri şi vreau să o repet, lucrurile o vor lua pe un făgaş normal abia atunci când guvernanţii vor aloca către Sănătate minimum 6 la sută din PIB (pentru 2015, procentul a fost de 4 la sută din PIB - n.r.). În ţările civilizate, bugetul Sănătăţii este de 9-12 la sută din PIB. În situaţia de faţă, de unde vor lua bani pentru creşterile salariale? Bineînţeles, din fondurile necesare pentru cumpărarea de medicamente şi pentru dotarea spitalelor, adâncind şi mai mult criza actuală", a precizat dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi.

O altă iniţiativă pe Facebook

De altfel, există deja luări de poziţie neoficiale, care cer bani mai mulţi şi pentru medicii de familie. Pe Facebook circulă o petiţie iniţiată de medicul de familie orădean Valentin Pantea, prin care se cer fonduri suplimentare pentru acest domeniu. "Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii sunt obtuzi la medicina de familie. În timp ce în Europa pe acest domeniu se pune baza, în România se pune "acid". În UE, medicina de familie primeşte circa 12 la sută din bugetul sănătăţii. Prin comparaţie, în România i se acordă doar 5-6 la sută", a spus dr. Pantea.

Unii medici de familie pleacă din ţară

Din banii pe care îi primeşte de la CJAS Galaţi, medicul de familie trebuie să le plătească salariile angajaţilor de la cabinet (asistentă şi femeie de serviciu - n.r.) şi să acopere costurile utilităţilor şi ale consumabilelor.

În judeţul Galaţi profesează 256 de medici de familie, adică peste un sfert din totalul medicilor înscrişi în Colegiul Medicilor Galaţi.

Unii dintre medicii de familie mai tineri au ales, în anii din urmă, să plece din România în ţări precum Franţa, acolo de unde primesc săptămânal numeroase oferte de serviciu, pe salarii ce pornesc de la 4.000 de euro.

Citit 2957 ori Ultima modificare Joi, 10 Septembrie 2015 02:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.