UPDATE/ Lista noilor miniştri - Componenţa Guvernului Cioloş

UPDATE/ Lista noilor miniştri - Componenţa Guvernului Cioloş
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

UPDATE, ora 21,55/ Andrei Baciu nu mai este propunerea lui Dacian Cioloş pentru Ministerul Sănătăţii, el fiind înlocuit cu Patriciu Achimaş Cadariu. "Nominalizarea pentru Ministerul Sănătăţii trimisă Parlamentului în această seară de către domnul prim-ministru desemnat Dacian Ciolos este domnul conferenţiar universitar doctor Patriciu Achimaş-Cadariu, în prezent director al Institutului Oncologic Cluj Napoca", au declarat surse oficiale. Cioloş a decis să nu îl mai includă în Cabinetul său pe Andrei Baciu în urma controverselor apărute în spaţiul public după nominalizarea acestuia. După anunţul privind nominalizarea lui Baciu, pe Facebook au început să circule fotografii în care Andrei Baciu apărea în lenjerie intimă, ca model.


UPDATE, ora 16,40/ Premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat, duminică, lista Cabinetului său, format din 21 de membri. Cioloş a subliniat că a urmărit să aibă oameni cu competenţă, viziune şi experienţă de management. Cei propuşi de premierul desemnat pentru posturile de miniştri vor fi audiaţi, astăzi şi mâine, în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Lista noilor minştri

Costin Grigore Borc - vicepremier şi ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului. În vârstă de 50 de ani, s-a rermarcat încă din Guvernul Radu Vasile ca unul dintre cei mai activi consilieri ai fostului premier ţărănist.

Vasile Dâncu - vicepremier şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Cunoscut membru al "grupării de la Cluj" a PSD, fost ministru al Informaţiilor Publice în guvernul Năstase, consilier din umbră al lui Liviu Dragnea, este preşedintele casei de sondare IRES, profesor de sociologie la "Babeş-Bolyai", profesor la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul" a SRI şi predă la Şcoala politică organizată de UNPR.

Lazăr Comănescu - ministrul Afacerilor Externe. A mai fost ministru al Afacerilor Externe în 2008, în Guvernul Tăriceanu, iar din februarie 2015 este consilier pe politică externă al preşedintelui Iohannis. A fost şi ambasador în Germania.

Petre Tobă - ministrul Afacerilor Interne. Petre Tobă este inspector general al Poliţiei Române, funcţie cu rang de secretar de stat din mai 2012, numele său apărând în 2014 într-un scandal în care au fost implicaţi Victor Ponta şi baronul de Mehedinţi Adrian Duicu.

Mihnea Ioan Motoc - ministrul Apărării Naţionale. Este ambasador al României în Marea Britanie.

Anca Dana Dragu Paliu - ministrul Finanţelor Publice. Este economist în cadrul Directoratului general de economie şi finanţe al Comisiei Europene, a lucrat în cadrul biroului local al FMI, dar şi la BNR.

Achim Irimescu - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. A fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, în perioada 2012-2014, iar în prezent ocupă funcţia de ministru-consilier în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, fiind şef secţie agricultură.

Victor Vlad Grigorescu - ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri. Este actual membru în Consiliul de Administraţie al Electrica, funcţie pe care o ocupă de circa un an.

Adrian Curaj - ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Este profesor la Automatică - Politehnica Bucureşti şi a fost consultant al Băncii Mondiale, UNESCO şi Comisei Europene pentru realizarea de studii pe educaţia terţiară şi pe politici în ştiinţă şi inovare.

Vlad Alexandrescu - ministrul Culturii. Este istoric şi profesor la Universitatea Bucureşti, a fost ambasador în Luxemburg.

Aura Carmen Răducu - ministrul Fondurilor Europene. Este expert în finanţări europene şi internaţionale al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Cristina Guseth - ministrul Justiţiei. Este, din 1998, directorul fundaţiei Freedom House Romania, unul dintre ONG-urile cu mare credibilitate în zona de integritate şi politici anti-corupţie.

Cristina Paşca Palmer - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor. A lucrat la Comisia Europeană, Directoratul General pentru Cooperare Internaţională şi Dezvoltare, fiind responsabilă de schimbarea globală, resursele naturale, economia verde.

Claudia Ana Moarcăş - ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Este, din octombrie 2012, profesor universitar la Facultatea de Drept, în domeniile Dreptul muncii, Dreptul securităţii sociale şi Drept social european. În 2001-2002 a fost adjunct al Avocatului Poporului, în 2001 fiind şi secretar general adjunct în Ministerul Afacerilor Externe.

Marius-Raul Bostan - ministrul pentru Societatea Informaţională. Este  fondator al VMB Partners şi membru în CA al Telekom.

Andrei Baciu - ministrul Sănătăţii. A absolvit în urmă cu patru ani Facultatea de Medicină din Bucureşti şi a lucrat doi ani în chirurgie cardiovasculară în cel mai mare spital din Rouen (Franţa). De un an şi jumătate s-a întors în România, unde a lansat, împreuna cu liberalul Cristian Buşoi, o campanie pentru drepturile pacienţilor. Este preşedintele Asociaţiei SOS Drepturile Pacienţilor.

Elisabeta Lipă - ministrul Tineretului şi Sportului. Canotoare, a obţinut cinci medalii de aur, două de argint şi una de bronz la şase Olimpiade, a fost de 25 ori campioană a României. În anul 2000, a fost declarată cea mai bună canotoare a secolului.

Marian Dan Costescu - ministrul Transporturilor. Este, din martie 2015, director general al CFR SA, având o bogată experienţă în transporturi.

Victoria-Violeta Alexandru - ministrul delegat pentru Dialog Social. Este în prezent directorul ONG-ului Institutul pentru Politici Publice (IPP). Are 40 de ani şi a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti.

Dan Stoenescu - ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare. Este un diplomat român, jurnalist şi eseist. A predat cursuri la Universitatea din Bucureşti şi la Institutul Diplomatic Român.

Ciprian Bucur - ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul. Este şef de serviciu la Comisia Juridică a Parlamentului.

Ioan Dragoş Tudorache - şeful Cancelariei Primului ministru. Este jurist la Comisia Europeană şi a fost manager pentru ONU în Kosovo.


 

Premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat, duminică, lista Cabinetului său, format din 21 de membri.

LISTA NOILOR MINIŞTRI

Costin Grigore Borc - vicepremier şi ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului

Vasile Dîncu - vicepremier şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice

Lazăr Comănescu - ministrul Afacerilor Externe

Petre Tobă - ministrul Afacerilor Interne

Mihnea Ioan Motoc - ministrul Apărării Naţionale

Anca Dana Dragu Paliu - ministrul Finanţelor Publice

Achim Irimescu - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Victor Vlad Grigorescu - ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri

Adrian Curaj - ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice

Vlad Alexandrescu - ministrul Culturii

Aura Carmen Răducu - ministrul Fondurilor Europene

Cristina Guseth - ministrul Justiţiei

Cristina Paşca Palmer - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

Claudia Ana Moarcăş - ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice

Marius-Raul Bostan - ministrul pentru Societatea Informaţională

Andrei Baciu - ministrul Sănătăţii

Elisabeta Lipă - ministrul Tineretului şi Sportului

Marian Dan Costescu - ministrul Transporturilor

Victoria-Violeta Alexandru - ministrul delegat pentru Dialog Social

Dan Stoenescu - ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare

Ciprian Bucur - ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul

Ioan Dragoş Tudorache - şeful Cancelariei Primului ministru

Citit 4592 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 11:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.