Gălăţeni care şi-au descoperit, DUPĂ GRATII, apetitul pentru ŞTIINŢĂ

Gălăţeni care şi-au descoperit, DUPĂ GRATII, apetitul pentru ŞTIINŢĂ
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

* Mihai Stoica (foto) şi Maricel Păcuraru au reuşit să-şi micşoreze pedepsele, după ce au scris lucrări "ştiinţifice" * Cinci profesori universitari gălăţeni au girat lucrări produse de diverşi deţinuţi


Administraţia Naţională a Penitenciarelor a răspuns unei solicitări formulate de redactorii HotNews cu privire la numele deţinuţilor care au scris cărţi după gratii. Astfel, conform listei publicate de HotNews, aproape 200 de deţinuţi şi-au descoperit talentul după gratii şi au scris şi publicat, în ultimii trei ani, peste 400 de cărţi. Toţi au beneficiat sau urmează să beneficieze de o reducere a pedepsei, cu câte 30 de zile pentru fiecare titlu publicat.

Conform sursei citate, primul loc în topul scriitorilor din penitenciare este ocupat de Dan Voiculescu şi Dinel Staicu, fiecare având câte zece lucrări "ştiinţifice" redactate şi publicate. Dan Voiculescu, condamnat la zece ani închisoare în dosarul ICA, a reuşit să scrie toate cele zece cărţi în doar un an şi patru luni, el fiind închis în august 2014. În top se află şi fondatorul OTV, Dan Diaconescu, care se laudă cu cinci volume, trei dintre ele conţinând în titlu cuvântul „ştiinţific”.

În lista deţinuţilor care şi-au descoperit talentul după gratii se află şi doi gălăţeni binecunoscuţi. Poziţia lor este fruntaşă, ei lăudându-se cu trei, respectiv, patru lucrări publicate.

Unul dintre aceştia este Mihai Stoica, condamnat la trei ani şi şase luni închisoare în "dosarul transferurilor", care a ajuns după gratii în martie 2015. De atunci, Mihai Stoica s-a apucat de scris şi a reuşit, în mai puţin de un an, să scrie patru cărţi "ştiinţifice". „Ultimii 11 ani. Participarea echipelor româneşti de club în competiţiile continentale 2004-2015”, „Competiţia”, „FIFA world cup - Brazilia. Statistici. Analize. Concluzii” şi „UEFA Europa League. În căutarea identităţii” sunt cele patru cărţi care i-au redus pedeapsa gălăţeanului cu patru luni. Acest aspect a contat enorm în decizia luată la finele anului trecut, când s-a decis că Stoica poate fi eliberat condiţionat, decizie care nu este încă definitivă. Mihai Stoica a publicat trei dintre cărţile sale în 2015, iar una în 2014, avându-l drept coordonator pe prof. univ. dr. Viorel Cojocaru, cadru didactic la Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti.

Păcuraru, turismul şi Parlamentul European

Un alt gălăţean cu talent la scris s-a dovedit a fi Marcel Păcuraru, condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la patru ani de închisoare cu executare, pentru spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, în dosarul privind poliţele de asigurare pentru angajaţi, în care prejudiciul a fost calculat la peste patru milioane de euro. Încarcerat în noiembrie 2014, Păcuraru a reuşit să scrie şi el trei cărţi: „Turismul şi dezvoltarea durabilă: realităţi, provocări şi oportunităţi”, „Turismul durabil. Avantaje economice şi necesităţi” şi „Atribuţiile legislative ale parlamentului european”. Toate aceste titluri îi vor reduce lui Păcuraru pedeapsa cu trei luni. Marcel Păcuraru şi-a publicat toate cele trei cărţi în 2015, iar coordonator ştiinţific pentru ele a fost conf. univ. dr. Diana Nicoleta Roşioro, din cadrul Universităţii „Wales” Bucureşti.

Traficanţi de droguri şi cămătari, deveniţi autori de lucrări ştiinţifice

Lista deţinuţilor scriitori este foarte mare, iar titlurile cărţilor lor lasă loc la multe interpretări. În aceste condiţii, nu putem să nu remarcăm două cazuri aparte. Unul este cel al lui Titi Sgîrcitu, cunoscut drept "primul cămătar" al Brăilei, acuzat anul trecut de fraude cu medicamente, care a semnat o carte „ştiinţifică” cu titlul „Faţa nevăzută a deţinutului”. Cel de-al doilea este caz este al unui deţinut din Penitenciarul Brăila, Nicolae Simion Cloşcă, condamnat la patru ani şi şase luni pentru trafic de droguri, care a semnat cartea „Răspunderea penală privind infracţiunea de trafic şi consum ilicit de droguri - teorie şi jurisprudenţă”.

Gir universitar pentru lucrările "ştiinţifice"

După ce a obţinut lista deţinuţilor scriitori, HotNwes şi-a continuat demersurile şi a solicitat Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi lista profesorilor care şi-au pus semnătura ca îndrumători „ştiinţifici” pe cărţile acestora.

Astfel, conform sursei citate, prof. univ. dr. Victor Romeo Ionescu, de la Universitatea „Danubius” din Galaţi, a girat pentru două cărţi („Ghid bancar pe înţelesul tuturor” şi „Dezvoltarea economică - Regionalizare vs. Globalizare”), scrise de omul de afaceri gălăţean Emanuil Severus Batog, condamnat la trei ani şi patru luni închisoare pentru înşelăciune. Cărţile au apărut la editura Zigotoo din Galaţi. Batog a fost închis în Penitenciarul Brăila în noiembrie 2013 şi a fost eliberat în octombrie 2015, an în care au apărut şi cele două cărţi.

Pentru un alt deţinut din Brăila, Dumitru Gîrbacea, condamnat la cinci ani pentru înşelăciune, a girat un profesor din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”. Conf. dr. ing. Adrian Leopa, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Facultăţii de Inginerie şi Agronomie Brăila, a fost coordonator ştiinţific pentru „Managementul deşeurilor industriale” şi „Managementul deşeurilor de azbest”, ambele apărute în 2015, la editura „Casa cărţii de ştiinţă” din Cluj Napoca.

Gălăţeni, coordonatori pentru deţinuţi din ţară

Cadru didactic la Universitatea „Danubius”, conf. univ. Gabriela Lupşan a fost coordonator ştiinţific pentru lucrarea „Răpirea internaţională de copii - abordare teoretică şi practică din perspectiva convenţiei de la Haga din 25 octombrie, a Regulamentului CE nr. 2201/2003 şi a legii 369/2004”, scrisă de Toni Cristian Baltag, apărută în 2015, la editura „Performantica”. Baltag, încarcerat în iunie 2014, la Iaşi, a mai scris o carte, coordonată de un profesor de la Universitatea "Petre Andrei" din Iaşi.

Şi Iulian Ditcov, condamnat la trei ani şi şase luni închisoare şi încarcerat la Poarta Albă, a beneficiat de sprijinul ştiinţific al unui profesor gălăţean. De data acesta este vorba despre conf. univ. dr. Georgeta Modiga, de la Universitatea „Danubius”, care şi-a dat girul pe lucrarea „Studiu comparativ privind reprezentarea succesorală. Particularităţi din perspectiva Noului Cod Civil”, apărută la editura Zigotoo.

Şi Irina Lucia Bologa, condamnată la trei ani pentru trafic de influenţă şi încarcerată la Târgşor, a beneficiat de ajutorul unui profesor gălăţean. Pentru cartea ”Iluminaţii, între adevăr şi poveste”, scrisă de Bologa, şi-a dat girul conf. dr. Ivan Ivlampie, de la Universitatea „Dunărea de Jos”. Cartea, apărută în 2015, a fost editată la Zigotoo Galaţi.

Citit 3930 ori Ultima modificare Marți, 12 Ianuarie 2016 20:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.