Întâlniri, tratative, dar nimic concret - TERMOFICAREA Galațiului, tot în faza de discuții

Întâlniri, tratative, dar nimic concret - TERMOFICAREA Galațiului, tot în faza de discuții
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Reprezentanţii la vârf ai municipalităţii şi cei ai Electrocentrale (CET) au mai bifat, miercuri, o rundă de discuţii şi negocieri pe tema termoficării Galaţiului. Astfel de acţiuni se tot derulează de mai bine de un an, dar în urma lor nu s-a implementat, practic, până la acest moment, nicio soluţie viabilă pe termen mediu şi lung, care să le garanteze, pe viitor, celor aproximativ 100.000 de gălăţeni căldura şi apa caldă în sistem centralizat.

"Întâlnirea de lucru", cum a fost denumită de către conducerea CET, a avut loc la Ministerul Energiei şi i-a adus la aceeaşi masă pe primarul Marius Stan, city managerul Aurel Vlaicu, Mircea Ispas (directorul tehnic al Calorgal), Sinan Mustafa (administratorul special al CET Galaţi), reprezentanţi ai Romgaz, Transgaz şi secretari de stat ai ministerului de resort.

"În cadrul întâlnirii, le-am cerut creditorilor şi furnizorilor noştri, Romgaz şi Transgaz, o serie de modificări ale condiţiilor comerciale. Le-am solicitat, în primul rând, să analizeze posibilitatea reducerii preţului de achiziţie a combustibilului şi amânarea la plată, cu cel puţin două-trei luni, a ratelor aferente lunilor februarie şi martie, cu scopul de a prioritiza achitarea avansului de combustibil necesar producerii energiei electrice. Ce nu ştie foarte multă lume este că, pe lângă municipalitate, care plăteşte în avans pentru combustibilul necesar producerii agentului termic, şi noi, la rândul nostru, trebuie să achităm în avans combustibilul necesar producţiei de energie electrică", a anunţat Sinan Mustafa.

Potrivit conducerii CET, în cadrul întâlnirii a fost readusă în discuţie crearea societăţii integrate de producere, transport şi distribuţie a agentului termic (soluţia propusă de CET pentru restructurarea şi menţinerea în funcţiune a sistemului centralizat de termoficare, în cadrul căreia municipalitatea să fie cooptată ca acţionar, alături de statul român), semnarea protocolului în acest sens, dar şi achiziţia cazanului de apă fierbinte (CAF).

Se vorbeşte de achiziţia CAF, dar cine plăteşte pentru el?

Dacă anul trecut, reprezentanţii CET spuneau că sunt pregătiţi să deruleze această investiţie şi practic exista, cel puţin la nivel declarativ, o sursă de finanţare, anul acesta autorităţile trebuie să stabilească, din nou, finanţatorul, întrucât, conform informaţiilor noastre, CET ar fi anunţat că nu mai deţine suma necesară achiziţionării cazanului de apă fierbinte şi, prin urmare, finanţarea investiţiei se află, în acest moment, „în aer”.

Consiliul Local ar putea aloca cele aproximativ două milioane de lei pentru achiziţia şi montarea cazanului, însă o poate face doar în cazul creării societăţii unice, căci în caz contrar, după cum a afirmat şi primarul Marius Stan, în repetate rânduri, aleşii locali riscă să se aleagă cu un dosar penal întrucât finanţează o investiţie din „ograda” CET. O altă variantă analizată a fost asigurarea finanţării de către Electrocentrale, din sumele încasate de la Apaterm, însă, în condiţiile în care CET nu-şi poate plăti rata lunară de 1,5 milioane de lei către Romgaz şi Transgaz, aferentă datoriilor din sezonul rece trecut, din cauza încasărilor reduse, este greu de crezut că valoarea plăţilor făcute de lichidator va creşte substanţial în următoarea perioadă.

O nouă rundă de discuţii urmează să aibă loc săptămâna viitoare, tot la Bucureşti, într-o şedinţă extinsă, la care vor participa şi reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării, dar şi ai Finanţelor.

Primarul Marius Stan a recunoscut, în schimb, că "aşa cum funcţionează acum sistemul de termoficare nu este o soluţie pe termen lung. Cheltuim foarte mulţi bani pentru a-l menţine în stare de funcţionare, astfel încât gălăţenii bun platnici să nu aibă de suferit, şi acest lucru nu poate continua la nesfârşit. Vrem să ştim ce intenţii are Ministerul Energiei, ca proprietar, cu Electrocentrale Galaţi. Şi aceasta pentru că nimeni nu investeşte bani într-o afacere în care producţia, transportul, distribuţia, facturarea şi încasarea nu sunt un tot unitar”.

Citit 3443 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Februarie 2016 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.