Pustiu şi cu PIERDERI de sute de mii de lei, PARCUL INDUSTRIAL tot aşteaptă investitori
Foto: Foto ”Viața liberă”

Pustiu şi cu PIERDERI de sute de mii de lei, PARCUL INDUSTRIAL tot aşteaptă investitori
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

* Vestea bună: înfiinţate în 2003, Parcul Industrial şi societatea care îl administrează, SC Industrial Parc SRL, sunt, în sfârşit, funcţionale! * Vestea proastă este că anul 2015 s-a încheiat cu pierderi care adâncesc gaura anilor trecuţi * Deşi încă din noiembrie 2015 au fost scoase la licitaţie publică terenul, hala, platforma betonată şi clădirea de birouri, deocamdată nu s-a încheiat niciun contract


„Am speranţa, dar şi convingerea că, într-adevăr, Parcul Industrial ne va aduce în scurt timp nişte surprize deosebite. Dar e bine să nu vorbim înainte, pentru că avem şi o superstiţie: când te lauzi cu ceva înainte, nu se întâmplă. Dar există premise ca lucrurile în Parc să ia o turnură extrem de favorabilă”, declara, în şedinţa Consiliului Local de la finele lunii august 2015, primarul Marius Stan.

Suntem în februarie 2016, tocmai s-a votat bugetul de venituri şi cheltuieli al SC Industrial Parc, firma care administrează Parcul Industrial, şi singura „surpriză” este că aceasta a încheiat anul 2015 tot pe pierdere. Concret, la o mie de lei venituri şi 248.000 de lei cheltuieli, rezultatul brut este un minus de 247.000 de lei. Pierdere care se adaugă celor din anii precedenţi, aşa cum sunt ele consemnate în bilanţurile de pe portalul Ministerului Finanţelor: 154.894 de lei în 2014, 240.443 de lei în 2013, 36.874 de lei în 2012.

Vestea bună este că, în 2016, firma şi-a propus să obţină un profit net de 25.000 de lei. Iar directorul general al SC Industrial Parc SRL, Costică Voicu, este optimist, fiind convins că aşa se va şi întâmpla, mai ales dacă în Parc vor veni investitorii.

În sfârşit, funcţional!

Faţă de anul trecut pe vremea asta, când Parcul Industrial era tot pustiu, ceva s-a schimbat radical, spune directorul Costică Voicu. Şi Parcul, dar şi societatea Industrial Parc sunt funcţionale şi cu toate hârtiile în regulă! Iar documentaţia a costat: „Pierderea pe 2015 provine din tot ceea ce a însemnat partea de operaţiuni la Registrul Comerţului şi la notar. Am mers pe minim cu cheltuielile, pentru că documentele la Registrul Comerţului trebuie plătite. Au fost anumite lucruri pe care a trebuit să le realizăm, pentru că altfel nu puteam să încheiem contracte. Mi se pare o sumă mică în comparaţie cu ceea ce ar fi trebuit să avem noi, cu promovare, cu partea de organizare-funcţionare”, spune Costică Voicu.

„SC Industrial Parc nu are niciun angajat, eu fac voluntariat de aproape trei ani de zile. Din ce trăiesc? Mai sunt pe un proiect de cercetare la Universitate şi mi-am permis. Contractele sunt suspendate, pentru că a venit Curtea de Conturi şi ANAF şi au spus: nu aveţi venituri, nu puteţi face cheltuieli. Cum poţi să faci promovare fără bani? Din cele peste 80 de parcuri din ţară, suntem singurul în această situaţie”, declară managerul.

Licitaţie cu strigare, din noiembrie

„Eu pot să vă spun că, de săptămâna viitoare, vom începe negocierile pentru primele solicitări pe care le avem”, declara, tot în august 2015, Costică Voicu. Un consilier local îl întrebase dacă s-a mişcat măcar o lopată de pământ în Parcul Industrial.

„Suntem în procedură de licitaţie. În fiecare joi din săptămână avem licitaţie, până când terminăm”, ne-a declarat acum Costică Voicu.

Potrivit anunţurilor postate pe portalul Parcului Industrial, încă din noiembrie 2015 au fost scoase la licitaţie publică cu strigare, pentru a fi date în folosinţă sau închiriate investitorilor: terenul în suprafaţă de 11,72 hectare, clădirea cu parter şi două etaje, hala industrială şi platforma betonată aferentă.

Deocamdată nu s-a încheiat nici un contract, dar Voicu este optimist: „În momentul de faţă sunt vreo cinci-şase firme care doresc să vină în Parcul Industrial. Sunt firme de construcţii metalice, industrie alimentară şi construcţii navale, să vedem cu care spargem piaţa. Săptămâna aceasta, cineva care doreşte să închirieze suprafeţe de birouri trebuie să vină cu anumite documente - un certificat de atestare fiscală - şi dacă sunt în regulă, săptămâna cealaltă avem licitaţie”, ne-a declarat directorul, care preferă să nu divulge numele firmelor fără a avea acordul lor.

Incubator de afaceri

„Ca să nu ţinem clădirea aceea goală, am zis să înfiinţăm un incubator de afaceri şi am depus documentaţia. Prin incubatorul de afaceri am putea avea posibilitatea să le dăm facilităţi unor tineri investitori. Avem cum să le asigurăm consultanţă celor care doresc să acceseze linii de finanţare şi să-şi creeze acolo o structură de afaceri. Eu am văzut incubatoarele de afaceri de la Cluj, Târgu Mureş, Sf. Gheorghe şi pot fi anumite activităţi cu doi - trei angajaţi. E una să ţii goală o clădire şi alta să ai acolo un furnicar, chiar dacă sunt întreprinderi mai mici”, spune managerul, despre imensul sediu de 1.247 de metri pătraţi, împărţit în birouri şi săli de şedinţă, care zace gol şi rece.

Funcţionare, dar cu limite

Bugetul Industrial Parc, votat de aleşii locali pentru 2016 prevede venituri totale de 602.000 de lei şi cheltuieli de 572.000 de lei, rezultând un profit brut de 30.000 de lei. La fel de adevărat este că şi în 2015 bugetul votat de aleşi prevedea venituri de 330.000 de lei şi cheltuieli de 327.000 de lei, dar totul a rămas doar pe hârtie.

Revenind la bugetul acestui an, trebuie spus că 184.000 de lei reprezintă cheltuieli de natură salarială, din care 108.000 cheltuieli aferente contractului de mandat şi altor organe de conducere şi control, în condiţiile în care Parcul îşi propune, până la finele anului, să ajungă de la zero la şase salariaţi.

„Bugetul actual ne permite să funcţionăm, dar într-o limită! Noi vrem să atragem investitori. Sintagma de gaură neagră nu ne-a făcut bine deloc. Dacă vreţi să murim împreună, murim împreună! Asta este! Aş dori să fiu mai mult decât un optimist: 2016 ar putea fi un an în care s-ar putea să funcţioneze într-o normalitate Parcul Industrial. Nu există în momentul de faţă o altă construcţie care să ofere facilităţile acestea! Îi invităm pe cei care doresc cu adevărat să investească să vină în Parcul Industrial, că le vom da ceea ce au nevoie”, ne-a declarat Costică Voicu.

Cât a costat Parcul Industrial

Potrivit hotărârii Consiliului Local, 18,6 milioane de lei reprezintă obiectivul de investiţii Parc Industrial, iar 15,6 milioane de lei valoarea terenului în suprafaţă de 21,8 ha, pe care e construit parcul, valoare estimată iniţial, în 2007, la 23,2 milioane de lei.

Cele 18,6 milioane de lei milioane de lei reprezintă: drumuri şi platforme - 4,5 milioane de lei, cabină poartă - 914.841 de lei, gospodăria de apă potabilă şi incendiu - 800.972 de lei, reţea apă potabilă şi incendiu - 554.244 de lei, bazin de retenţie, staţie pompare şi canalizare - 1,5 milioane de lei, reţea canalizare menajeră şi staţie pompare - 1,2 milioane de lei, reţele electrice şi iluminat exterior - 4 milioane de lei, pavilion administrativ - 2,5 milioane de lei, hală de depozitare - 1,1 milioane de lei, pod peste canalul de desecare - 1,2 milioane de lei şi pod peste canalul de desecare - 45.444 de lei.

Aleşii au fost şocaţi de valoarea cabinei de poartă - 17.000 de euro metrul pătrat de construcţie! Ulterior, viceprimarul PSD Florin Popa a explicat că banii reprezintă, de fapt, valoarea cumulată a împrejmuirii (gardului) Parcului Industrial şi a cabinei cu pricina, fapt care nu a mai fost precizat, din greşeală, în procesul-verbal final de recepţie a lucrării.

Câţi bani s-au plătit în realitate pentru ceea ce s-a făcut acolo... rămâne un mister!

Citit 4558 ori Ultima modificare Joi, 25 Februarie 2016 21:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.