Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
18 comentarii

* 15 persoane, dintre care trei copii, au fost aduse ieri la Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Galaţi, acestea reprezentând primul lot de refugiaţi alocat ţării noastre

Sosirea primului lot de refugiaţi din Orientul Mijlociu, venit în România din Grecia, în cursul zilei de ieri, a fost aşteptată la Galaţi cu suspiciune printre membrii societăţii civile şi cu prudenţă şi discreţie din partea autorităţilor abilitate să îi păzească şi să îi cazeze.
În jurul orelor 15.00, microbuzul în care se aflau îmbarcaţi cei 15 cetăţeni străini a ajuns la Galaţi, mai precis la Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil, după ce în prealabil aceştia au fost preluaţi de pe aeroportul "Henri Coandă" şi au parcurs primele formalităţi de solicitare a azilului în România.

Potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări, printre imigranţii trimişi ieri la Galaţi s-ar număra şi trei copii minori, sosiţi cu părinţii lor. Refugiaţii ar face parte dintre persoanele identificate ca având o nevoie reală de protecţie internaţională şi nu ar fi doar persoane care să vrea cu disperare să ajungă musai într-un stat din Occident. "Grupul celor 15 persoane aflate în nevoie de protecţie internaţională este compus din zece tineri şi o familie formată din părinţi şi copii minori. Aceştia au vârste cuprinse între 7 luni şi 50 de ani. Activitatea de relocare s-a derulat pe parcursul mai multor luni, perioadă în care autorităţile elene, în baza scrisorilor de intenţie transmise de Inspectoratul General pentru Imigrări, au identificat persoanele aflate în nevoie de protecţie internaţională şi au înaintat propunerile părţii române. Acest grup a fost supus verificărilor de securitate necesare", se precizează în comunicatul dat publicităţii de Inspectoratul General pentru Imigrări.

Imediat după ce au ajuns în centrul de la Galaţi, într-un microbuz cu perdelele trase, refugiaţii au fost supuşi procedurilor de amprentare şi identificare şi vor intra într-o perioadă de acomodare, timp în care vor beneficia de cazare, trei mese pe zi, asistenţă medicală, psihologică şi juridică şi vor primi şi sume de bani. Cât timp le vor fi procesate cererile de azil (termenul legal este de şase luni), ei vor putea rămâne în centru. Dacă obţin statutul de azilanţi, primesc CNP şi paşaport şi apoi vor putea pleca oriunde în Uniunea Europeană.

Refugiaţii stau în Centru ca pe jar

Kawa Ali (29 ani) şi Behzad Salimi (27 ani) sunt din Siria şi, respectiv, Iran şi ambii stau de luni bune în Centrul de la Galaţi. Niciunul nu este mulţumit că se află în România, unde, susţin ei, procedurile greoaie îi împiedică să ajungă în ţări unde sunt de părere că le-ar fi mai bine.
"Eu am venit cu familia mea pe la Constanţa, ne-au arestat la Poarta Albă. Lor le-au dat voie să plece în Germania, iar pe mine m-au trimis aici. Eu nu vreau să stau aici, vreau cu familia mea, nu înţeleg de ce a trebuit să ne despartă. Nu vreau să mă trimită înapoi în Siria", ne-a spus, ieri, Kawa Ali, cu puţin timp înainte ca proaspătul lot de refugiaţi să intre pe poarta Centrului.
Nici Behzad Salimi nu părea foarte încântat de ce i-a oferit până acum România. "E greu aici. Ce să fac? În Iran aveam bani, dar a trebuit să fug din cauza condiţiilor politice. Aş vrea să rămân aici şi nu prea. Ce să fac? Mai aştept câteva luni, poate mi se rezolvă situaţia cu actele, nu îmi place să stau în centru", a susţinut iranianul.

Protest spontan

În timp ce microbuzul cu străini venea spre Galaţi, câţiva membri ai Partidului România Unită s-au adunat vizavi de Prefectură pentru un protest tăcut împotriva migranţilor ce urmau să sosească. "Capii ţării noastre trebuie să rezolve problema, că pe noi, chiar dacă ţipăm, cine ne aude? Ne simţim ameninţaţi, mai ales copiii noştri, care au facultăţi, stau acasă, nu au unde să lucreze, iar lor le dă mâncare, cazare şi am înţeles că şi bani. E posibil aşa ceva în ţara ta? Galaţiul e a doua Valea Jiului, mâine, poimâine, şi ei, dragă Doamne, vin la noi. De ce nu se duc la Bucureşti?", a susţinut Alexandrina Şuşma, una dintre protestatare. Micul protest s-a desfăşurat fără incidente, participanţii luându-şi pancartele după circa o jumătate de oră şi pornind cu ele într-un marş pe străzile din centrul oraşului.

Citit 10071 ori Ultima modificare Marți, 15 Martie 2016 21:06

18 comentarii

 • postat de eu Luni, 07 Martie 2016 18:04 185.53.252.*** Link la comentariu
  12
  1

  @antiislam........domnule draga, ii prefer pe ei , decit pe multi dintre romani !!(cu respect pt. cei buni )Am prieteni de acest gen, si sint minunati !!!!!Sa nu-i punem pe toti in aceeasi oala, cum nu vreau ca romanii sa fie numiti "tigani", din cauza unor paraziti de acest gen !!
  Fiecare cu ideea lui !!pericolul islamic nu exista, propaganda TV......vad ca face mult rau !!!

  Raportează
 • postat de antiislam Luni, 07 Martie 2016 12:37 78.96.59.*** Link la comentariu
  2
  9

  pentru desteptul de "eu", romanii s-au dus in Europa sa munceasca, nu s-au dus pe ajutoare si nici nu-si impun cultura, sau daca o fac romanii sunt crestini iar Europa inca mai este crestina. Ca au mai fost si unii care au facut rau asta-i alta problema si au si situatii cind au fost deportati. As vrea ca lumea sa se trezeasca si sa constientizeze pericolul islamic, desi acum pare asa, putin ridicol, ca pentru 15 "refugiati" sa ne scandalizam, dar mai bine sa cadem in ridicol si sa luam masuri din timp decit mai tirziu cind va fi prea tirziu.

  Raportează
 • postat de vader Duminică, 06 Martie 2016 14:50 213.233.85.*** Link la comentariu
  2
  9

  "CINE-A INDRAGI STRAINII,
  MANCA-I-AR INIMA CAINII
  MANCA-I-AR CASA PUSTIA
  SI NEAMUL,NEMERNICIA"
  Eminescu-Doina
  Din tot sufletul pt cei vinovați de situația asta și pentru cei care sunt de acord cu așa ceva....

  Raportează
 • postat de eu Duminică, 06 Martie 2016 12:23 185.53.252.*** Link la comentariu
  15
  3

  daca celelalte persoane din statele UE, ar spune : toti romanii ACASA la ei !!!! ce parere aveti stimati galateni ????dupa ce ca sinteti saraci....sinteti si rasisti !!!!!!ce durere......!!

  Raportează
 • postat de marta Vineri, 04 Martie 2016 20:20 109.98.102.*** Link la comentariu
  3
  13

  @ Catalin, de acord cu tine daca ar fi refugiati adevarati, cum refugiati numai ei barbatii? unde sunt femeile, mamele, surorile, sotiile lor? Astia au venit cu un scop, nu mi-a placut chestia cu "discretia", ce atita discretie, adica sa nu li se vada fetele, daca nu ar avea ceva de ascuns, de ce sa nu li se vada fata? Fara islam in Romania, fara islamisti in Galati, nu vrem fete violate de jegosii astia cu religia lor satanica care nu respecta femeia. N-au ce cauta aici, clar. Sa dispara mai repede la cine i-a chemat. Dupa ce am vazut o inregistrare intr-un azil din Germania cum unuia i s-a umflat c... din lipsa de sex, va imaginati ce pot face daca se inmultesc pe aici. Sper ca lumea sa se trezeasca si sa nu mai confunde notiunea de umanism cu prostia. Iar popii ar face bine sa ia pozitie fata de pericolul islamizarii si sa nu se mai dea pe dupa sutana lui Casian care de zilele patrimoniului in septembrie a adus la muzeul crestinatatii muzica orientala(veche) dar pe fundal erau proiectate numai imagini cu osmanlii asta in timp ce presa internationala fierbea de problema migrantilor, ca doar suntem crestini nu e doar pentru noi pamintul asta, Dumnezeu ne cere sa fim ospitalieri...etc., adica dl Casian ne pregatea de ceea ce urma.

  Raportează
 • postat de MANA NEAGRA Vineri, 04 Martie 2016 20:13 213.233.103.*** Link la comentariu
  6
  18

  la primul semn de ostilitate, javrelor, gasesc eu o cale sa ajung la voi....

  Raportează
 • postat de silvian Vineri, 04 Martie 2016 19:25 73.29.84.*** Link la comentariu
  16
  9

  acestia sint refugiati de razboi ! nu uitati asta; se poate intampla oricui. Romanii trebuie sa arate ca au compasiune pentru cei loviti de soarta. Asta se poate intampla oricui. De unde atata ura pentru niste bieti refugiati de razboi?

  Raportează
 • postat de Bravo Galati , Bravo Ro si UE . Vineri, 04 Martie 2016 17:12 108.245.201.*** Link la comentariu
  7
  15

  Asta ca sa intregeasca sarabanda depresiva a nivelului de trai din Galati , Ro,UE . Ma rog ce meniu primesc domnii ??? Ceva special , ca nu mananca ei orice , stiti asta nu ? Si de ce nu sunt scosi la curatenie , sau ce fac ? Stau toata ziua si se uita la televizor ??? Invata limba romana ? Sa se angajeze unde si cu cat ????? Acum cred ca baietii de la bloc abia asteapta sa le transmita ...bun venit . Cred ca e clar Europa e varza , cat despre Ro , nici nu se mai merita sa discutam .
  .

  Raportează
 • postat de Lamurire Vineri, 04 Martie 2016 13:33 109.102.91.*** Link la comentariu
  6
  20

  Stati linistiti, strategia guvernului este ca acesti iimigranti sa plece de buna voie acasa,
  cand vor vedea pe ce meleaguri au ajuns, in tarile lor se traia mult mai bine decat in orasul nostru,
  daca ii ducea in bucuresti, cluj, timisoara, brasov etc nu ar mai fi vrut sa plece,
  si atunci am fi fost indreptatiti sa ne facem probleme.
  Eleganta metoda a ales statul roman de a scapa de imigranti...

  Raportează
 • postat de oarecare Vineri, 04 Martie 2016 13:28 64.62.219.*** Link la comentariu
  7
  16

  'pentru straini totul, pentru romani nimic...'', cum spunea...

  Raportează
 • postat de Florin Vineri, 04 Martie 2016 10:53 93.122.132.*** Link la comentariu
  8
  32

  In orasul nostru nimeni nu investeste, drumuri nu se fac, spitale nu se fac, suntem lasati de izbeliste. Toti banii din buget sunt pompati in Ardeal, in autostrazi, stadioane, spitale ultramoderne, parcuri industriale, aeroporturi, etc. Ca sa fim multumiti ca noi nu primim nimic niciodata, multumita si politicienilor nostri de toata jena, din toate partidele, acum uita ca primim in sfarsit ceva. Acel ceva e un bolovan fiebinte de care fuge toata lumea, o pacoste de care nimeni nu are nevoie. De ce nu se fac centre de primire in Cluj si Bucuresti, ca au cu ce sa-i tina?? Noua asta ne mai lipsea, pe langa toate lipsurile, insecuritatea pe strazi mai lipsea. Galateni, puneti mana pe Coran, invatati Sharia, o sa va prinda bine cat de curand.....Pe noi ne intreaba cineva vreodata ce ne dorim cu adevarat ? Parerea noastra mai conteaza?? Vin alegerile si o sa vedem, iar aceiasi milogi cersind voturile, promitandu-ne marea cu sarea. Noi ce vom face, tot prosti si multi??

  Raportează
 • postat de n-am nimic cu ei, dar asta e... Vineri, 04 Martie 2016 10:43 5.13.252.*** Link la comentariu
  5
  30

  Ce profesii au imigrantii adulti, daca au fost verificati ar trebui sa se stie, si nu trebuie sa fie un secret.
  Unde s-ar putea integra in societatea noastra?
  Trebuie sa faca un efort si daca spre exemplu li se ofera joburi:
  - la ferme, la sere, sa invete sa dea cu sapa.
  - la santierul naval la polizor.
  Ar trebui sa se descurce ca orice roman, avand in vedere ca din start au asigurata casa si masa.
  Daca nu le place munca, vor pleca singuri si nici altii nu mai vin.

  Raportează
 • postat de Mache Vineri, 04 Martie 2016 09:50 95.77.196.*** Link la comentariu
  4
  39

  Inca un "succes" al autoritatilor locale si politicienilor galateni - in loc de investitori straini - refugiati musulmani!

  Raportează
 • postat de Angel Vineri, 04 Martie 2016 08:16 194.105.20.*** Link la comentariu
  6
  46

  Un copil are alocatie 84 de lei pe zi. Un azilant beneficiaza de "cazare, trei mese pe zi, asistenţă medicală, psihologică şi juridică şi vor primi şi sume de bani". Unde e dreptatea?

  Raportează
 • postat de vlasie george bogdan Vineri, 04 Martie 2016 07:35 89.136.231.*** Link la comentariu
  12
  26

  afara cu refugiati plecati in tareile de unde ati venit siria,iran ,yemen sa dispara islamul din europa dar poate au venit terororisti ce facem noi galatenii dormim cu frica afara toti refugiatii uuuuuaaaaaaaaa islamismul

  Raportează
 • postat de Catalin Vineri, 04 Martie 2016 07:23 83.103.238.*** Link la comentariu
  23
  13

  Cand ai mai mult decat iti trebuie, construieste o masa mai mare, nu un gard mai inalt. E valabil si pentru romani fata de romani, si pt romani fata de straini, dar mai ales pentru oameni fata de oameni.

  Raportează
 • postat de marius Vineri, 04 Martie 2016 06:42 79.116.109.*** Link la comentariu
  4
  42

  Cum este posibil ca la Galati sa ajunga numai emigrani,iar cand este vorba de investitii,orasul nici nu apare in discutiile celor de la Bucuresti.Am ajuns sa fim prostii Romaniei.Nu inteleg cum nici un parlamentar de Galati nu a cerut explicatii in acest sens.Oare noi numai asta suntem pentru Romania?Locul unde plasam emigranti si atat.

  Raportează
 • postat de dodel Vineri, 04 Martie 2016 00:44 188.27.81.*** Link la comentariu
  3
  17

  Marius Stan, multumesc ca existi !!!
  Inca un motiv sa fiu fericit ca Marius Stan nu e primarul Brailei :))))

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.