A început CURĂȚENIA DE PRIMĂVARĂ în Galaţi, deşi vremea nu s-a hotărât să se încălzească
Foto: Foto ”Viața liberă”

A început CURĂȚENIA DE PRIMĂVARĂ în Galaţi, deşi vremea nu s-a hotărât să se încălzească
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* La comanda Primăriei, patru echipe salubrizează concomitent patru cartiere gălăţene * Ecosal cumpără pentru curăţenie 72 de motocoase şi vrea să mai angajeze încă 60 de oameni * După curăţenia de primăvară, urmează „gospodarul cartierului”


Pe lângă corturile de campanie electorală au apărut, prin cartierele gălăţene, şi echipele Ecosal de salubrizare. Vorba ‘ceea, „Ies gospodinele/Iuţi ca albinele/ Părul le flutură,/ Toate dau zor./ Unele mătură,/ Altele scutură/ Colbul din pătură/ Şi din covor”. Campanie electorală a celor doi contracandidaţi, primarul Marius Stan şi directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu, sau pur şi simplu abia acum au gândit o abordare mai vizibilă şi mai bună a salubrizarii? Nu ştim, dar, cel puţin, o să avem ceva curăţenie înainte să dea bine firul ierbii.

Angajaţii Serviciului Public de Salubritate deja au fost văzuţi pe Faleză, în păduricea de lângă stadionul „Dunărea”, dar şi în cartierul dintre oraşe, „Cantemir”. Potrivit directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, Primăria a găsit de cuviinţă să abordeze altfel anul acesta salubrizarea de primăvară, astfel că a dat comandă să fie făcut curat concomitent în mai multe cartiere, pentru a termina mai repede.

„Anul acesta abordăm într-o altă formulă salubrizarea de primăvară. Am primit comandă de la Primărie să alocăm 60 de oameni pentru această curăţenie. Cei 60 sunt împărţiţi în patru echipe care intră concomitent în patru interioare de cartiere. Oamenii au 24 de motoferăstraie, greble, mături, iar acum ne pregătim să achiziţionăm şi 72 de maşini de tuns iarbă. Noi am fi vrut să avem deja aceste motocoase, dar au intrat abia pe bugetul de anul acesta, astfel încât abia acum urcăm pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, n.r) achiziţia”, ne-a explicat directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu.

Totodată, potrivit acestuia, Ecosal este în plin proces de angajare, pentru că vrea să dubleze efectivul de oameni. „Dacă acum intrăm pe curăţenie cu 60 de oameni, vrem să ajungem la 120, ca să fim mai eficienţi”, ne-a mai spus directorul Ecosal.

După curăţenia de primăvară, întreţinere cu echipe stabile

Bun, sunt curăţate acum grădinile de prin cartiere, dar nu stăm în eprubetă, într-un spaţiu steril, ordinea nu se menţine, aşa că trebuie orânduit tot timpul.

Aşadar, pe lângă oamenii care mătură zilnic pe aliniamente stradale importante, cu sau fără celebrele automăturători, ar mai trebui cineva să se ocupe şi de întreţinerea spaţiilor verzi şi a acestor interioare de cartier. Ei, oamenii de la Ecosal par să se fi gândit şi la asta, şi nu acum, când se apropie febra campaniei electorale, dacă nu deja exista, dar la temperaturi mai mici.

În noiembrie anul trecut, scriam că Serviciul Public vrea să instituie sistemul „gospodarul cartierului”. Na că directorul Ecosal cică nu a renunţat. „Imediat ce terminăm cu această curăţenie de primăvară, vom merge pe întreţinere, cu acele echipe stabile pe fiecare cartier, pe care şeful secţiei Menaj, domnul Taşcă, le-a numit „gospodarul cartierului””, promite tânărul şef al Serviciului de Salubirtate.

Ce e „gospodarul cartierului”

Aşa cum ne explicau reprezentanţii Ecosal, anul trecut, vor fi echipe speciale pentru fiecare cartier, ca să nu se mai disloce echipe dintr-un punct în altul şi ca să se evite cazurile în care se intervenea târziu în anumite zone, dar şi plângerile.

„Echipele vor rămâne pe cartierele până la sfârşitul anului. Oamenii vor fi dotaţi cu maşină de tuns gardul viu, să nu mai stea la forfecuţă, vor avea şi maşină de tuns iarbă şi toate celelalte ustensile necesare. Echipa va fi de minim cinci oameni şi se poate duce numărul până la opt - zece, în funcţie de mărimea cartierului. Vor pleca dintr-un punct al cartierului şi vor ajunge în acelaşi punct o dată la două săptămâni, pentru că, dacă pe aliniamentele stradale stăm relativ bine, în interioarele de cartier se ajunge ceva mai greu. Plângerile erau destul de numeroase pe parte de tuns iarbă şi eram mereu întrebaţi când se ajunge în cutare sau cutare punct”, ne-a declarat directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu.

Acum, vom vedea ce va fi, dacă se va vedea într-adevăr curăţenia, astfel încât, dacă tot avem asfaltul ciuruit de gropi, măcar curat să fie.

Citit 3381 ori Ultima modificare Duminică, 28 Februarie 2016 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.