A început CURĂȚENIA DE PRIMĂVARĂ în Galaţi, deşi vremea nu s-a hotărât să se încălzească
Foto: Foto ”Viața liberă”

A început CURĂȚENIA DE PRIMĂVARĂ în Galaţi, deşi vremea nu s-a hotărât să se încălzească
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)


* La comanda Primăriei, patru echipe salubrizează concomitent patru cartiere gălăţene * Ecosal cumpără pentru curăţenie 72 de motocoase şi vrea să mai angajeze încă 60 de oameni * După curăţenia de primăvară, urmează „gospodarul cartierului”


Pe lângă corturile de campanie electorală au apărut, prin cartierele gălăţene, şi echipele Ecosal de salubrizare. Vorba ‘ceea, „Ies gospodinele/Iuţi ca albinele/ Părul le flutură,/ Toate dau zor./ Unele mătură,/ Altele scutură/ Colbul din pătură/ Şi din covor”. Campanie electorală a celor doi contracandidaţi, primarul Marius Stan şi directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu, sau pur şi simplu abia acum au gândit o abordare mai vizibilă şi mai bună a salubrizarii? Nu ştim, dar, cel puţin, o să avem ceva curăţenie înainte să dea bine firul ierbii.

Angajaţii Serviciului Public de Salubritate deja au fost văzuţi pe Faleză, în păduricea de lângă stadionul „Dunărea”, dar şi în cartierul dintre oraşe, „Cantemir”. Potrivit directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, Primăria a găsit de cuviinţă să abordeze altfel anul acesta salubrizarea de primăvară, astfel că a dat comandă să fie făcut curat concomitent în mai multe cartiere, pentru a termina mai repede.

„Anul acesta abordăm într-o altă formulă salubrizarea de primăvară. Am primit comandă de la Primărie să alocăm 60 de oameni pentru această curăţenie. Cei 60 sunt împărţiţi în patru echipe care intră concomitent în patru interioare de cartiere. Oamenii au 24 de motoferăstraie, greble, mături, iar acum ne pregătim să achiziţionăm şi 72 de maşini de tuns iarbă. Noi am fi vrut să avem deja aceste motocoase, dar au intrat abia pe bugetul de anul acesta, astfel încât abia acum urcăm pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, n.r) achiziţia”, ne-a explicat directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu.

Totodată, potrivit acestuia, Ecosal este în plin proces de angajare, pentru că vrea să dubleze efectivul de oameni. „Dacă acum intrăm pe curăţenie cu 60 de oameni, vrem să ajungem la 120, ca să fim mai eficienţi”, ne-a mai spus directorul Ecosal.

După curăţenia de primăvară, întreţinere cu echipe stabile


Bun, sunt curăţate acum grădinile de prin cartiere, dar nu stăm în eprubetă, într-un spaţiu steril, ordinea nu se menţine, aşa că trebuie orânduit tot timpul.

Aşadar, pe lângă oamenii care mătură zilnic pe aliniamente stradale importante, cu sau fără celebrele automăturători, ar mai trebui cineva să se ocupe şi de întreţinerea spaţiilor verzi şi a acestor interioare de cartier. Ei, oamenii de la Ecosal par să se fi gândit şi la asta, şi nu acum, când se apropie febra campaniei electorale, dacă nu deja exista, dar la temperaturi mai mici.

În noiembrie anul trecut, scriam că Serviciul Public vrea să instituie sistemul „gospodarul cartierului”. Na că directorul Ecosal cică nu a renunţat. „Imediat ce terminăm cu această curăţenie de primăvară, vom merge pe întreţinere, cu acele echipe stabile pe fiecare cartier, pe care şeful secţiei Menaj, domnul Taşcă, le-a numit „gospodarul cartierului””, promite tânărul şef al Serviciului de Salubirtate.

Ce e „gospodarul cartierului”


Aşa cum ne explicau reprezentanţii Ecosal, anul trecut, vor fi echipe speciale pentru fiecare cartier, ca să nu se mai disloce echipe dintr-un punct în altul şi ca să se evite cazurile în care se intervenea târziu în anumite zone, dar şi plângerile.

„Echipele vor rămâne pe cartierele până la sfârşitul anului. Oamenii vor fi dotaţi cu maşină de tuns gardul viu, să nu mai stea la forfecuţă, vor avea şi maşină de tuns iarbă şi toate celelalte ustensile necesare. Echipa va fi de minim cinci oameni şi se poate duce numărul până la opt - zece, în funcţie de mărimea cartierului. Vor pleca dintr-un punct al cartierului şi vor ajunge în acelaşi punct o dată la două săptămâni, pentru că, dacă pe aliniamentele stradale stăm relativ bine, în interioarele de cartier se ajunge ceva mai greu. Plângerile erau destul de numeroase pe parte de tuns iarbă şi eram mereu întrebaţi când se ajunge în cutare sau cutare punct”, ne-a declarat directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu.

Acum, vom vedea ce va fi, dacă se va vedea într-adevăr curăţenia, astfel încât, dacă tot avem asfaltul ciuruit de gropi, măcar curat să fie.

Citit 3222 ori Ultima modificare Duminică, 28 Februarie 2016 17:40

6 comentarii

 • postat de PC
  Duminică, 28 Februarie 2016 16:40
  84.117.41.***
  Mentinerea curateniei in oras trebuie sa fie un lucru normal nu unul de campanie. Absurda e situatia in care se varuiesc borduri de trotuar , pe langa alte borduri sparte sau lipsa . Primaria a uitat complet de aleele din interiorul cartierelor , unde ai toate sansele sa i-ti rupi piciorele , "bine" ca ne face tunel pe sub Dunare ! In timp ce Primaria nu afacut absolut nimic pentru a rezolva problema parcarilor in zonele aglomerate , parcari tip bloc moderne nu alveole in trotuare , politisti locali dadeau amenzi pentru parcare pe trotuarele dela aleele din cartierul Tiglina 1 !!! ...dar galateanul trebuie sa fie mandru ca peste 10 ani poate vom avea un tunel pe sub Dunare care nu se va conecta la nici un drum expres !!! ..si totul pe banii nostri !!!
  0
  2
  Raportează
 • postat de Negru v
  Duminică, 28 Februarie 2016 15:29
  89.137.226.***
  Felicitări. Numai ca o parte din salariații e cosal fac curățenie si alți mănâncă in pauza de masa pe bordură din spatele blocurilor R din stradă Navelor si lasă toate ambalajele pachetelelor in voia vântului. Se poate verifica. Respect pentru cei care fac curatenie si celor care o intretin.
  1
  3
  Raportează
 • postat de Florin
  Sâmbătă, 27 Februarie 2016 17:41
  89.136.1.***
  Norocul nostru cã sunt alegeri la 4 ani altfel nu vedeam noi curãțenie in cartierul Dimitrie Cantemir .Ecosalul facea curatenie pânã si pe DN 22 care leagã cartierul DC de Galati .Curios nu? Mai sunt câteva luni si vin iar sã ceară voturi . În 4 ani au dat zapada de doua ori si atunci foarte târziu ,iarba tãiatã odata pe an,asfalt doar câteva plombe pe unde circulã autobuzul si cam atât.Strãzile au ramas asa cu primul strat de asfalt decând a fost construit cartierul . ÎN tot cartierul dacã sunt douã,3 cosuri de gunoi ,câini maidanezi multi exact ca la tara .Scoalã nu,biserica in cort ,dispensar nu ,magazin deschis doar câteva ore pe zi, la sfârsit de saptamâna închis doar se lucreazã la stat ,parc de joacã cu echipamente antice foarte periculos pentru copii . Cartier rezidential DC cu doua strazi :Berlin si Paris care nici mãcar nu apar pe harta Galatiului .Aprope 800 de familii care conteazã pentru ei decât in an electoral.
  2
  3
  Raportează
 • postat de Egreta
  Sâmbătă, 27 Februarie 2016 14:14
  82.78.253.***
  „Gospodarul cartierului” se va ocupa si de zona plina de noroaie atunci cand ploua,, gunoaie, caini maidanezi, rufe intinse peste tot in jurul blocurilor dind un aspect jalnic, in zona micro 17. ( in apropiere de sediul Ecosal - Dedeman) ?
  S-a gândit la o abordare mai vizibilă şi mai bună a salubrizarii si pentru cetatenii din acest cartie ?
  Vrem sa vedem si noi astfel de actiuni.
  2
  4
  Raportează
 • postat de un galatean cu plata la zi a taxelor
  Sâmbătă, 27 Februarie 2016 10:38
  109.255.109.***
  As dori sa-mi raspunda si mie cineva de ce cei care primesc luna de luna ajutor social , ajutoare in alimente si mincare de la cantina sociala nu ii vedem in primele rinduri la aceasta curatenie de primavara . Caci atunci cind se impart ajutoarele la punctul din Tiglina , vin , valuri , valuri .Poate este necesar sa se mai angajeze personal la Ecosal , dar sa nu uitam ca si acestia vor fi platiti tot din banii nostri ca si ajutoarele sociale care se dau la toti puturosii , care incaseaza ajutor social , si ei fura sau cersesc prin Europa .
  0
  10
  Raportează
 • postat de Gavroche
  Sâmbătă, 27 Februarie 2016 06:28
  92.86.10.***
  Felicitări pentru inițiativa. Uite ca un tânăr ca Pucheanu poate avea o perspectiva diferită asupra lucrurilor si a modului de abordare. De oameni de genul asta ar fi nevoie la primarie.
  9
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.