Primăria Galați vrea să MUTE POLICLINICA CU PLATĂ. Unde va fi noul sediu
Foto: Foto ”Viața liberă”, Remus Basalic

Primăria Galați vrea să MUTE POLICLINICA CU PLATĂ. Unde va fi noul sediu
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Municipalitatea a somat conducerea unităţii sanitare să elibereze imobilul de pe strada Domnească în cel mult zece zile, deşi clădirea în care policlinica ar urma să fie mutată nu este încă modernizată în întregime


Policlinica cu Plată din Galaţi va fi evacuată în curând de pe strada Domnească, după ce clădirea monument istoric în care unitatea medicală funcţionează a fost încadrată în gradul seismic II. Decizia autorităţilor locale a stârnit deja nemulţumire în rândul medicilor din cadrul Policlinicii, aceştia spunând că este imposibil să se conformeze termenelor impuse de autorităţi.

Zvonuri legate de o eventuală mutare a Policlinicii cu Plată de pe strada Domnească circulă în Galaţi de cel puţin un an. Totul a devenit oficial însă pe 6 aprilie, atunci când de la Primăria Galaţi a fost trimisă în acest sens o adresă către conducerea Policlinicii.

"Vă comunicăm că pentru imobilul situat în Galaţi, strada Domnească nr. 90 a fost elaborată Expertiza Tehnică de către firma [...] prin care s-a stabilit gradul seismic II pentru imobilul sus-menţionat. Faţă de cele mai sus relatate, vă somăm ca în termen de zece zile de la data primirii prezentei să eliberaţi imobilul din strada Domnească nr. 90. Menţionăm faptul că de eventualele accidente (căderi de tencuială, cutremur) sunteţi direct răspunzători", se arată în adresa trimisă de către Primăria Galaţi.

33 de ani de funcţionare neîntreruptă

Documentul a ajuns la Policlinică pe data de 8 aprilie, astfel încât, potrivit adresei, cabinetele medicale ar trebui mutate până cel târziu luni, 18 aprilie. Termenul este total insuficient, atrag atenţia medicii, având în vedere statutul aparaturii medicale din dotarea unităţii. "Noi am făcut deja un memoriu către Primărie, în care arătăm că este imposibil, deocamdată, să facem o evacuare, din mai multe motive obiective", a precizat, pentru "Viaţa liberă", directoarea Policlinicii cu Plată, dr. Elena Spiridon.

În memoriul amintit se arată faptul că imobilul de pe Domnească nr. 90 a fost repartizat Policlinicii încă din anul 1983, printr-un decret al Consiliului de Stat. Spre exemplu, se mai arată în memoriu, demontarea aparaturii de laborator presupune probleme deosebite, din moment ce aceste aparate sunt foarte sensibile, iar specialiştii care le-au instalat nu asigură funcţionalitatea în cazul unui transport în alt loc.

O serie de alte dispozitive medicale aflate acum în dotarea unităţii pot fi mutate în alt loc doar pe baza unor avize speciale, pentru a căror obţinere ar fi nevoie de cel puţin câteva săptămâni. "Avem instalaţia de roentgendiagnostic, cu două posturi, utilizată în laboratorul de radiologie al Policlinicii, cu avizul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN). Dezafectarea acestui laborator impune o serie de măsuri speciale de protecţie, cu informări şi hotărâri de la CNCAN, precum şi de la Laboratorul de Igienă a Radiaţiilor Ionizante Galaţi. Aceste lucruri nu se pot face peste noapte", a atras atenţia şi dr. Dumitru Soloviev, medic radiolog în cadrul Policlinicii.

Policlinica va fi mutată în Complexul Francezi

În cadrul unei conferinţe de presă, susţinute ieri, Marius Stan a recunoscut faptul că angajaţii din Primăria Galaţi au dat dovadă de exces de zel atunci când au trimis somaţia cu pricina, având în vedere faptul că spaţiul în care Policlinica ar urma să fie mutată nu este nici măcar modernizat în totalitate. De fapt, adaugă edilul, "am vrut doar să îi atenţionăm în felul acesta, să dăm un grad de urgenţă subiectului, să vină să stăm de vorbă. Nu îi evacuează nimeni forţat".

"Încadrarea în gradul II de risc seismic ne obligă să facem evacuarea tuturor celor care lucrează acolo. Suntem în faza de a finaliza fostul dispensar TBC de pe strada Regiment 11 Siret, din Complexul Francezi. Lucrările sunt aproape gata, urmând ca toţi cei care îşi desfăşoară activitatea la Policlinica cu Plată să fie mutaţi acolo, iar clădirea de pe Domnească să poată fi consolidată şi modernizată, cu fonduri europene. Avem axă de finanţare".

În clădirea rămasă liberă după mutarea Policlinicii, Primăria Galaţi ar urma să amenajeze un birou de informare europeană în privinţa Strategiei Dunării. Primarul nu a menţionat însă dacă spaţiul disponibil în fostul dispensar TBC este suficient pentru a găzdui cele 15 cabinete medicale ale Policlinicii.

Despre Policlinica cu Plată

Peste 36.000 de pacienţi, o treime dintre ei provenind din mediul rural, au apelat anul trecut la serviciile Policlinicii cu Plată din Galaţi. Ca urmare a tarifelor mai mici decât cele din clinicile private din oraş, policlinica de pe Domnească are adresabilitate mai ales în rândul pensionarilor sau al persoanelor cu venituri mici. Clădirea monument istoric în care Policlinica funcţionează încă a fost construită în anul 1910, potrivit Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Galaţi.

Citit 19805 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 12:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.