CONCESIUNILE de la GÂRBOAVELE, discutate din nou în Consiliul Judeţului Galați. Cine va descâlci iţele CONTROVERSATELOR ”tranzacţii”?
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

CONCESIUNILE de la GÂRBOAVELE, discutate din nou în Consiliul Judeţului Galați. Cine va descâlci iţele CONTROVERSATELOR ”tranzacţii”?
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Aleşii au refuzat să voteze, înainte de Paşte, cesionarea contractului de concesiune de la Gârboavele, deţinut de omul de afaceri Ionel Borcea, către o altă societate privată * Urmează o nouă analiză, în ultima şedinţă a aleşilor din acest mandat


Concesiunile din Pădurea Gârboavele, operate de Consiliul Judeţului, cu privire la care, aşa cum v-am mai informat, Camera de Conturi a tras numeroase semnale de alarmă în ultimii ani, au fost, din nou, aduse în discuţie în şedinţa de dinaintea Paştelui, de către consilierii judeţeni. Asta pentru că pe ordinea de zi a şedinţei s-a aflat un proiect de hotărâre care prevedea cesionarea contractului de concesiune încheiat între CJ şi SC Pibunni SRL către SC Anlasen 2003 SRL, iniţiat de consilierul Petrişor Potec.

Practic, potrivit iniţiatorului, SC Pibunni SRL, administrată de omul de afaceri Ionel Borcea, a vândut construcţiile pe care le deţinea în Pădurea Gârboavele către SC Anlasen 2003 SRL şi, prin urmare, se impunea, conform acestuia, preluarea în concesiune de către noul proprietar a celor 11.946 de metri pătraţi de teren. Numai că, după ce PNL a anunţat că nu va vota proiectul de hotărâre şi, după o pauză de consultări de câteva minute, în care a aflat că mulţi alţi consilieri s-ar fi opus (inclusiv din tabăra PSD şi UNPR), Petrişor Potec a solicitat retragerea proiectului de pe ordinea de zi.

"Documentele existente în Consiliul Judeţean nu sunt complete. Eu am serioase rezerve, aşa cum şi Curtea de Conturi are, legate de legalitatea şi chiar oportunitatea încheierii acelor contracte de concesiune. Ele sunt, într-adevăr, foarte vechi, din 1999 şi 2008, dar Curtea a semnalat numeroase probleme, iar eu nu pot să le ignor. Consiliul a încercat să reconstituie documentele de concesiune, căutând în arhive, şi nu a găsit un document esenţial: procesul-verbal întocmit de comisia de negociere a preţului. Acest preţ apare doar în contractul de concesiune, fără să aibă în spate un proces-verbal al comisiei de negociere. Nu cred că trebuie să votăm o cesiune a unei concesiuni în legătură cu care se ridică nişte semne de întrebare. Consiliul trebuie să găsească soluţia de a intra în legalitate cu acea concesiune şi apoi, cu siguranţă, noi, care susţinem, ca liberali, orice investitor privat, vom vota cesiunea, dar numai după ce concesiunea intră în regulă”, a afirmat consiliera Tania Bogdan, liderul de grup al PNL din CJ.

Încurcate sunt cărările din pădure

În ultimul moment, aleşilor li s-a înmânat câte o informare, întocmită de şeful Serviciului Audit Public Intern, Florin Grigore, de aproximativ trei pagini, în care li se aducea, din nou, la cunoştinţă consilierilor problemele identificate în ceea ce priveşte concesiunile din Pădurea Gârboavele (descoperite de Camera de Conturi), pornind de la modul în care acestea au fost atribuite, dar nu numai.

"Vă informez că în arhiva unităţii nu au fost identificate procesele-verbale de negociere directă prin care se stabileau tarifele reprezentând redevenţa corespunzătoare suprafeţelor de teren concesionate, ceea ce generează dificultăţi în stabilirea legalităţii clauzelor pe care le conţin contractele de concesiune", precizează, printre altele, în raport, şeful Serviciului de Audit din cadrul CJ. La recomandarea acestuia şi la solicitarea consilierului Ion Ştefan, aleşii judeţeni au stabilit ca în şedinţa ordinară de la finele lunii mai, ultima de acest gen a actualului mandat, să analizeze măsurile impuse de Camera de Conturi şi modul de punere în aplicare a acestora.

Reamintim că subiectul concesiunilor din Pădurea Gârboavele a ajuns şi pe masa procurorilor gălăţeni. Conducerea Consiliului Judeţului a sesizat, în primăvara anului trecut, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, după ce Societatea Civilă de Avocaţi Dumitriu, plătită de CJ să verifice legalitatea concesiunilor, a constatat încălcări ale legii.

CITEȘTE ȘI: Administraţie ca-n codru. Concesiuni ilegale la Consiliul Judeţului Galaţi

Date din Registrul Comerţului

Conform datelor obţinute de la Registrul Comerţului, SC Anlasen 2003 SRL Galaţi (care deţine acum fostele construcţii ale Pibunni) are ca asociat unic o femeie, în vârstă de 80 de ani. Este vorba despre Stela Basarab, născută pe 3.08.1936. Persoana împuternicită este, în schimb, Mariana Paraschiv, născută pe data de 17.11.1950.

CITEȘTE ȘI: Afaceri la umbra pădurii Consiliului Judeţului. Ce nume grele au terenuri la Gârboavele

Citit 4830 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 12:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.