Trei întrebări pentru CANDIDAȚII la PRIMĂRIA GALAȚIULUI: Cum veţi diminua numărul câinilor fără stăpân de pe străzile oraşului?

Trei întrebări pentru CANDIDAȚII la PRIMĂRIA GALAȚIULUI: Cum veţi diminua numărul câinilor fără stăpân de pe străzile oraşului?
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Dintre toate problemele cu care se confruntă gălăţenii, numărul mare al câinilor comunitari de pe străzi poate fi considerată cea mai serioasă. Dacă gropile de pe străzi şi trotuare le putem ocoli, spaţiile verzi năpădite de buruieni le putem evita de teama căpuşelor, pe maidanezi chiar nu-i putem ignora! Tocmai de aceea am fost curioşi să aflăm, de la candidaţii la Primăria municipiului Galaţi, ce măsuri au în vedere pentru a diminua numărul câinilor fără stăpân de pe străzile oraşului?

Precizăm că aceasta este ultima dintre cele "Trei întrebări pentru candidaţii la Primăria Galaţiului". Am decis să iniţiem acest demers jurnalistic pentru că, mai presus de materialele publicitare plătite şi marcate ca atare în cotidianul nostru, cetăţenii oraşului au dreptul să aleagă în cunoştinţă de cauză şi, în consecinţă, trebuie să fie informaţi despre proiectele şi intenţiile tuturor candidaţilor ce vor fi prezenţi pe buletinul de vot.

Şi această pagină, la fel ca primele două, este pusă gratuit la dispoziţia candidaţilor la fotoliul de primar al Galaţiului, în scopul unei informări complete a alegătorilor, în perspectiva scrutinului din data de 5 iunie 2016.

Să revenim, însă, la întrebarea de la care am pornit: La ce măsuri veţi recurge pentru a diminua numărul câinilor fără stăpân de pe străzile oraşului? Le dăm cuvântul candidaţilor, cu precizarea că răspunsurile sunt în ordinea în care candidaţii vor figura pe buletinul de vot. 

Candidatul ALDE, Eugen Durbacă: Răspunsul e simplu: indolenţa primarului în funcţie, indolenţa directorului pus să gestioneze pe bani mulţi această activitate. Când plăteşti taxă de ecarisaj e obligatoriu să rezolvi rapid problema. Ce s-a făcut cu milioanele de lei adunaţi din această taxă? Soluţia mea e simplă - implicare şi responsabilitate. Adunăm câinii, îi sterilizăm, îi microcipăm, îi vaccinăm, îi băgăm în adăposturi. Implicăm în acest efort comun pe toţi iubitorii de animale, ONG-uri. Facem un compartiment în cadrul Primăriei, angajăm medici şi tehnicieni veterinari, construim şi padocuri şi spital veterinar pe fonduri europene, implicăm organizaţiile internaţionale în procesul de adopţii şi susţinere a activităţilor din padocuri. Oferim servicii sanitar-veterinare contra cost şi altor deţinători de câini din oraş. Controlăm, luăm măsuri pentru stoparea înmulţirii necontrolate a câinilor, gestionăm situaţia câinilor din apartamente, gospodării şi a câinilor de pază de pe platformele oraşului.

Candidatul UNPR, Marius StanAm avut şi voi avea o preocupare permanentă pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân, respectând legile în vigoare şi cele mai bune practici europene. Cred că, în rezolvarea acestei probleme, trebuie să plecăm de la două principii. În primul rând, să nu punem câinii mai presus de oameni. Suntem cu toţii iubitori de animale, dar mai mult iubim oamenii. Iubim câinii, dar mai mult ne iubim copiii. În al doilea rând, locul câinilor nu este pe străzi. Nu te poţi declara iubitor de animale, dacă nu adopţi un câine, dacă nu îl iei acasă, să îl îngrijeşti şi să îl hrăneşti. Nu te poţi declara iubitor de câini, dacă îl laşi pe stradă, să devină flămânzi, agresivi şi să atace oameni. Consider că soluţiile cele mai bune pentru rezolvarea acestei probleme critice pentru Galaţi pot fi identificate prin schimb de experienţă cu alte primării din ţară, care au rezolvat această problemă, şi în parteneriat cu organizaţiile non-guvernamentale specializate pe protecţia animalelor.        

Candidatul PNL, Nicuşor CiumacencoÎn 2008, când am devenit viceprimar, oraşul avea, conform statisticilor, 17.000 de câini comunitari. În urma măsurilor luate, la finalul mandatului meu, în 2012, mai erau 5.000. Din păcate, în prezent sunt peste 20.000. Una din sursele de câini comunitari este dată de cei care stau la curte sau apartamente şi abandonează în spaţiul public puii nou-născuţi. Din această cauză, toţi câinii fără pedigree, indiferent dacă au sau nu stăpân, vor fi sterilizaţi gratuit, cu sprijinul primăriei şi al organizaţiilor de profil. Astfel vom stopa direct principala cale de înmulţire. Mai întâi, trebuie ridicaţi de pe stradă toţi câinii comunitari, lucru fezabil în 6 luni, cu 20 de echipe de câte 3 hingheri lucrând în două schimburi. Apoi, Primăria poate oferi ţarcuri pentru asociaţiile de proprietari care îşi asumă îngrijirea (inclusiv curăţenia spaţiului) câinilor din vecinătate; în sfârşit, se pot ridica adăposturi în afara oraşului, în parteneriat cu primăriile din zonele limitrofe, pentru câinii care nu sunt preluaţi de către asociaţii.        

Candidatul PSD, Ionuţ PucheanuGalaţiul nu este singurul oraş care se confruntă cu problema câinilor fără stăpân. Şi alte oraşe din Europa s-au confruntat cu această problemă şi au rezolvat-o. Din păcate, la Galaţi, Primăria nu a vrut să rezolve această problemă şi a ignorat-o vreme de patru ani. În calitate de primar voi iniţia un dialog cu asociaţii europene din domeniul protecţiei animalelor şi le vom cere sprijinul pentru construirea unei baze canine la standarde europene. Această bază va fi prevăzută cu zonă de vizitare şi de adopţie, astfel încât să constituie un suport de învăţare pentru elevi în vederea descurajării abandonului. Voi iniţia o campanie de conştientizare împreună cu ONG-urile, astfel încât să explicăm tuturor că a fi iubitor de animale înseamnă să le oferi atenţie, îngrijire şi să porţi responsabilitatea lor. Voi propune înăsprirea amenzilor pentru abandonul câinilor pe stradă şi voi iniţia cu prioritate o campanie de adopţie la nivelul municipiului. Din fondurile Consiliului Local vom subvenţiona total sterilizarea câinilor cu stăpân pentru a şti cine sunt stăpânii animalelor.

Candidatul PMP, Cătălin Cristache: Voi recurge la măsurile clare, prevăzute de lege. Trebuie să înţelegem odată că întoarcerea câinilor în stradă este o soluţie nu numai prostească sau ticăloasă, dar care demonstrează lipsă de milă şi consideraţie şi faţă de animale, şi faţă de oameni.

Candidata PND, Daniela Chelaru: În ceea ce priveşte situaţia câinilor comunitari, putem învăţa de la alte state membre ale Uniunii Europene care au demonstrat că această problemă poate fi soluţionată cu succes. În acest sens putem lua exemplul Germaniei, unde există o legislaţie strictă şi bine pusă la punct în această privinţă. Urmând modelul acestora, sunt încrezătoare că putem aduce reglementări astfel încât câinii fără stăpân să fie sterilizaţi gratuit. Vom construi adăposturi pentru animale, atât de stat, cât şi în parteneriat public privat cu ONG-uri în domeniu. De asemenea va fi interzis accesul câinilor în parcurile pentru copii, în incinta spitalelor, şcolilor şi grădiniţelor, iar persoanele care îi lăsa nesupravegheaţi sau îi abandonează pe străzi vor achita amenzi usturătoare.

Candidatul PSRO, Iulian-Nicuşor Aramă: Crearea în cadrul Primăriei a unui serviciu specializat care să aibă în exclusivitate ca activitate gestionarea câinilor fără stăpân. Acest serviciu va avea două atribuţii clare. Prima, cea mai importantă, va ridica de pe străzile oraşului câinii fără stăpân, îi va steriliza (obligatoriu), îi va adăposti şi trata în padocuri de tranzit şi apoi îi va preda asociaţiilor de profil care se ocupă de adăpostirea şi îngrijirea acestora. Predarea către asociaţii se va realiza doar cu îndeplinirea celor două condiţii esenţiale: animale sterilizate şi sănătoase. Cea de-a doua atribuţie se referă la activitatea de control pe care serviciul trebuie să o facă la aceste asociaţii pentru a se respecta reguli clare privind adăpostirea şi eventuala adopţie a acestor animale precum şi evitarea apariţiei de boli în rândul acestora (cu risc de răspândire în oraş). Orice abatere de la aceste reguli trebuie să fie aspru sancţionată (un sistem de hotărâri de consiliu local pentru reglementarea aspectelor respective) şi popularizată în mijloacele media.

Candidatul PML, Constantin Telegan: În maxim şase luni, împreună cu iubitorii de animale din Galaţi, vom cipa, vaccina şi inventaria toţi câinii fără stăpân din Galaţi, voi înfiinţa Poliţia Animalelor şi voi externaliza serviciul de ecarisaj către o Societate privată, specializată în administrarea acestor situaţii.

Candidata PRU, Monica Roman: - Modernizarea şi extinderea padocului actual, cât şi înfiinţarea unei Clinici Veterinare în incinta acestuia, dotată cu sala de operaţii şi încadrare de specialitate (medic veterinar şi asistenţi) - Colaborarea şi implicarea ONG-urilor de specialitate care pot atrage fonduri europene - Poliţia animalelor, care trebuie să aibă un rol activ în vederea sprijinirii, catalogării, încurajării adopţiilor şi asigurarea sterilizării. De asemenea, trebuie respectate prevederile Legii 258/2013 pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.        

Candidat independent, Ionel Goldură: - campanii susţinute şi eficiente de sterilizare şi adopţie; - gestionarea cu responsabilitate a bazelor canine din subordinea Primăriei, fără costuri suplimentare pentru cetăţean; - împiedicarea abandonului câinilor în stradă prin folosirea tuturor mijloacelor legale disponibile; - colaborarea strânsă cu organizaţiile implicate în protecţia animalelor.        

Candidata independentă, Daniela-Simona VremeAceastă problemă a câinilor comunitari este o problemă veche a municipiului Galaţi.Pentru a putea diminua numărul câinilor fără stăpân propun un sistem eficient, transparent, performant, civilizat şi continuu, ce cuprinde următoarele etape: prinderea câinilor, suplimentarea locurilor în padocuri nou construite, sterilizarea câinilor şi nu în ultimul rând adopţia acestora. Important va fi ca în cei patru ani de mandate pe străzile Galaţiului să nu mai găsim câini fără stăpân. Într-un final, cele menţionate pe tot parcursul întrebărilor mă recomandă în faţa gălăţenilor ca începând cu data de 6 iunie să fiu PRIMARUL lor independent de interese politice. Votaţi pe 5 iunie VREME DANIELA-SIMONA primarul independent al gălăţenilor !        

Candidat independent, Dorin Butunoiu: Proiectul meu privind diminuarea numărului câinilor de pe domeniul public vizează acordarea unei reduceri de maxim 30 la sută din impozit fiecărui gălăţean care adoptă un câine comunitar. Cel care depune cererea trebuie să facă dovada că deţine spaţiul şi resursele necesare întreţinerii câinelui respectiv. Fiecare cerere va fi analizată în teren de echipe formate din angajaţi ai Primăriei, medici veterinari şi reprezentanţi ai asociaţiilor pentru protecţia animalelor. În cazul în care un câine adoptat, identificat pe baza unui microcip implantat de Primărie, va fi găsit pe domeniul public, persoana care l-a adoptat va fi obligată să restituie toate sumele acordate ca facilitate din momentul adoptării câinelui. Eu cred că gălăţenii care vor adopta un câine vor fi direct interesaţi ca respectivul patruped să aibă o viaţă cât mai lungă, pentru că acest lucru le va prelungi perioada scutirii de la plata impozitului. Măsura va duce la diminuarea în timp a câinilor de pe domeniul public şi va degreva Primăria de la plata Serviciului de ecarisaj, întreţinerea câinilor şi construirea de padocuri.

Citit 9779 ori Ultima modificare Marți, 11 Iulie 2023 04:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.