Preţuri mari, dar în ce condiţii? Cât îi costă pe gălăţeni închirierea unui apartament

Preţuri mari, dar în ce condiţii? Cât îi costă pe gălăţeni închirierea unui apartament
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Pentru că elevii şi studenţii care locuiesc în chirie pleacă acasă la începutul verii, odată cu terminarea anului şcolar, teoria spune că preţul cerut de proprietari pe garsonierele şi apartamentelor lor ar trebui să scadă, dat fiind că au nevoie să găsească clienţi. 

În timpul verii, de ocuparea apartamentelor scoase la închiriat se ocupă cei care rămân în oraş să muncească, cei care au terminat facultatea şi nu îşi mai pot prelungi şederea la cămine sau cei care se mută din casa părintească. Toate aceste categorii de persoane au venituri, de regulă, cuprinse între 1.500 şi 3.000 de lei, rare fiind cazurile când un tânăr îşi poate permite, în Galaţi, să achite undeva la 2.000 de lei pe lună doar pe chirie.

Apartamentele cu o cameră, de la 550 de lei

Pentru cei care consideră că cea mai ieftină soluţie este un apartament cu o cameră, dat fiind că nu implică costuri mari de întreţinere, lumină sau apă, dar nici o chirie piperată, este bine de ştiut că, de fapt, preţul lor variază între 550 de lei şi... cât vrea proprietarul. Pe site-urile de anunţuri, spre exemplu, un apartament cu o cameră, pe Faleza superioară, se închiriază cu nici mai mult, nici mai puţin, de 500 de euro pe lună. Şi asta pentru că, din câte scrie proprietarul, garsoniera are o suprafaţă de 52 de metri pătraţi, are mobilă şi alte utilităţi de lux, centrală termică, gresie, faianţă şi parchet. 

Nici în alte zone nu sunt preţuri foarte mici la apartamentele cu o cameră. În zona Doja, spre exemplu, un apartament cu o cameră este disponibil la 350 de euro, în timp ce în centru, vizavi de parcul Eminescu, preţul de închiriere este de 300 de euro, aproximativ 1.300 de lei pe lună. 

Cea mai ieftină variantă, la o cameră, pare a fi o garsonieră de 24 de metri pătraţi, care se închiriază cu doar 400 de lei pe lună şi, din ce spune proprietarul în anunţ, este şi mobilată şi utilată şi uşor îmbunătăţită. Lipsa fotografiilor din anunţ, însă, ridică multe semne de întrebare, astfel că gălăţenii interesaţi trebuie să meargă la locul cu pricina pentru a inspecta apartamentul. 

Chirii de peste 1.000 de euro pe lună

Cele mai scumpe variante în ceea ce priveşte chiriile în Galaţi sunt două apartamente situate tot pe Faleză: unul de 1.300 de euro (aproximativ 6.000 de lei) şi unul de 1.000 de euro. Pe lună! Apartamentul de 1.300 de euro pe lună are trei camere, este complet mobilat şi utilat, şi are ca atuuri.... situarea în oraş! Fiind vorba de un anunţ al unei agenţii imobiliare, se percepe şi comision şi, cel mai probabil, se plăteşte şi o garanţie care, de regulă, constă în una sau două luni de chirie. Asta înseamnă că închirierea acestui apartament poate costa undeva la 4.500 de euro în prima lună!  

Casele, mai scumpe decât apartamentele

După ce am văzut preţurile apartamentelor oferite spre închiriere, nu am putut să nu ne gândim că, poate, închirierea unei case poate fi mai avantajoasă, mai ales pe termen lung. Şi aici, însă, preţurile sunt destul de piperate, iar o familie cu copii care vrea să se mute undeva la curte trebuie să scoată din buzunar câteva sute de euro pe lună. Printre cele mai ieftine variante am găsit o casă cu două camere, mobilată parţial, cu un minim de curte şi cu gaze trase până în casă, la 550 de lei pe lună, situată într-o zonă oarecum centrală, mai sus de Piaţa Mare. 

Există, însă, şi variante la care portofelul celor mai mulţi gălăţeni nu poate rezista. Spre exemplu, o casă în cartierul Brateş Lake poate fi închiriată pentru suma de 11.111 euro, adică ceva mai mult de 50.000 de lei pe lună. 

Există, însă, şi locuinţe mai ieftine. În centrul oraşului, un imobil mobilat, cu o suprafaţă de 575 metri pătraţi, poate fi închiriat cu 3.500 de euro, în timp ce o vilă cu piscină, şase camere, garaj şi o suprafaţă utilă de 340 de metri pătraţi poate fi luată în chirie cu doar 1.300 de euro. 

Pe site-urile de specialitate am găsit ceva mai mult de 60 de anunţuri de case de închiriat şi aproximativ 1.500 referitoare la apartamente cu una, două sau trei camere. Asta fără să le mai punem la socoteală pe cele deja închiriate.

Citit 6820 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 11:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.