Schimbări în factura de gaze şi în modalitatea de plată

Schimbări în factura de gaze şi în modalitatea de plată
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Noul regulament de furnizare a gazelor naturale prevede o nouă perioadă în care se face autocitirea (cinci zile lucrătoare), dar şi posibilitatea negocierii cu furnizorul, în cazul în care există dificultăţi la plata facturilor.

"Pentru clienţii vulnerabili din motive de venituri reduse, facturarea lunară a consumului de gaze naturale se va realiza de furnizor doar pe baza consumului efectiv de gaze naturale, determinat prin citire de către operator/ autocitire de către clientul vulnerabil a indexului echipamentului de măsurare, în perioada în care instituţiile statului cu atribuţii în domeniul protecţiei sociale acordă acestor clienţi ajutoare financiare pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale", se arată în comunicatul ANRE referitor la noul regulament de furnizare al gazelor.

Furnizorii au obligaţii noi

"Pentru facturarea pe baza autocitirii s-a introdus obligaţia furnizorului de a comunica clientului final, prin intermediul facturii, intervalul de timp în care se poate transmite indexul autocitit şi linia telefonică dedicată şi gratuită, care înregistrează atât data transmiterii indexului autocitit, cât şi conţinutul mesajului. Pentru a da posibilitatea clientului final de a beneficia de o perioadă corespunzătoare pentru transmiterea indexului autocitit, s-a introdus precizarea că aceasta nu poate fi mai mică de 5 zile calendaristice", mai spune ANRE.

Conform noului regulament, clienţii care nu pot plăti factura la un moment dat pot cere plata eşalonată a datoriei. Perioada de eşalonare este stabilită de furnizor în funcţie de suma datorată, dar şi de capacitatea de plată a clientului.

Potrivit ANRE, "pentru a garanta tuturor clienţilor un nivel minim de calitate în ceea ce priveşte factura de gaze naturale, s-a stabilit un set minim de informaţii pe care furnizorul are obligaţia să le includă în aceasta şi în documentele anexate". Astfel, prima pagină a facturii va conţine elementele necesare înţelegerii modului în care s-a ajuns la suma datorată de client, dar şi informaţii privind dreptul clientului de a schimba furnizorul, precum şi modul în care se poate face acest lucru.         

Citit 6544 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 11:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.