REPLICA arhitectului Dan Ujeuca la criticile privind ”cozorocul” noii Primării: ”Nu are nimeni dreptul să-mi spună cum să construiesc”
Foto: Foto ”Viața liberă”

REPLICA arhitectului Dan Ujeuca la criticile privind ”cozorocul” noii Primării: ”Nu are nimeni dreptul să-mi spună cum să construiesc”
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Lucrările la noul sediu al administraţiei locale ar putea fi sistate săptămâna aceasta, după ce Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi a notificat Primăria Galaţi că nu s-au respectat planşele vizate de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Aşa cum se precizează şi în adresa trimisă Primăriei, verificarea s-a făcut în urma articolului publicat de ziarul „Viaţa liberă”. Proiectantul de specialitate al Noii Primării, arhitectul Dan Ujeuca, a venit la redacţie pentru a-şi spune punctul de vedere.

„Cozorocul” e marchiză

„Mie îmi place foarte mult cum evoluează construcţia. Nu dau doi bani pe opiniile de pe Facebook. Dacă am construi oraşul acesta după toate prostiile care umblă pe Facebook, am arunca Galaţiul în aer. Mă indignează opinia colegului meu, arhitectul Porumboiu!”, ne-a declarat arhitectul Dan Ujeuca. Ceea ce am numit noi „cozoroc” este, de fapt, o marchiză, iar în documentele de avizare prezentate de arhitect nu se precizează decât că ea trebuie să fie „discretă, să nu afecteze imaginea faţadei!” „Este o copertină sau o marchiză, element arhitectural! Marchiza este mai degrabă caracteristică stilului deco. Copertina asta are ca un scop definit în DEX: un acoperiş deasupra intrării. Eu stabilesc ce şi cum se face această marchiză şi de ce are dimensiunile acelea. Nu are nimeni de pe planetă niciun drept să-mi spună cum să construiesc!”, ne-a spus arhitectul Ujeuca.

„Nu e un moft”

„Copertina nu e un moft, că i-a venit arhitectului s-o facă! În relaţiile impuse de protocolul de primire, de plecare din Primărie, când e ploaie, soare sau vânt, ea apare dintr-o necesitate obiectivă. Dimensiunile ei sunt date de faptul că aici trebuie să vină o maşină, să coboare din ea o personalitate. Nu se poate să fac o aplecătoare! Are nişte dimensiuni studiate! Este o intrare monumentală, pentru o locaţie de o astfel de importanţă, nu e o scară meschină! Este Primăria, o instituţie care rămâne aici 200 de ani!”, a explicat arhitectul. Acesta a admis că, iniţial, copertina se întindea până în stradă, dar i-a redus dimensiunile la minimum, în raport cu balconul Casei Serfioti.

„Ea pare mare, dar luaţi-o în context!”

Arhitectul Ujeuca susţine că s-au respectat toate avizele şi nu e cazul să scurteze ori să elimine nimic. „Eu am tratat-o ca pe o copertină care să se vadă în lungul străzii, să marcheze că acolo este un obiectiv! Din cauza pomilor nu se vede! Vi se par elementele astea robuste? Nu sunt deloc! Ea va fi îmbrăcată în sticlă, într-o structură pe care nu v-o imaginaţi, o structură de tip spider, sunt nişte elemente pe care stă geamul fără ramă, fără nimic! Eu încerc să vin cu nişte elemente din arhitectura contemporană europeană, să fim şi noi cu un pas în Europa! Aşteptaţi să fie finalizată construcţia! Să vedeţi soluţia tehnică! Nu are dreptul nimeni să aducă atingere unei lucrări care este opera unui autor. Cei care nu ştiu văd comparaţia cu "cozorocul", cei care ştiu văd diferenţa - că nu e un cozoroc acolo, e o treabă mai profundă! Sper să avem înţelepciunea asta, să nu ne batem joc de oraşul acesta, pentru că nu ştiu cine vrea să arate ce muşchi are”, a conchis arhitectul Dan Ujeuca.

Cu tot respectul, noi nu putem adăuga decât că gălăţenii au tot dreptul să-şi spună părerea despre noua Primărie, pentru că din banii lor este plătit atât proiectul, cât şi construcţia. Iar ziarul, în calitatea sa de purtător de cuvânt al comunităţii, are dreptul să semnaleze aspecte care oamenilor li se par nelalocul lor. Dincolo de asta, evident, specialiştii trebuie să-şi spună cuvântul, acum, cât construcţia nu este finalizată, pentru a nu trezi apoi cu o aberaţie pe care să nu o mai putem modifica.

CITEȘTE ȘI: Autorităţile gălățene, OBLIGATE să scurteze ”cozorocul” noii Primării

Citit 7744 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 11:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.