PREGĂTIRI de PROTESTE. Transportatorii se plâng că RCA-ul îi bagă în faliment
Foto: Sursa foto: Internet

PREGĂTIRI de PROTESTE. Transportatorii se plâng că RCA-ul îi bagă în faliment
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), care cuprinde peste 1.500 de companii de transport din toată ţara, va organiza un protest de amploare la nivel naţional, iniţiativă determinată de „creşterea exagerată şi total nejustificată a nivelului primelor RCA pentru firmele româneşti de transport”, situaţie care, spun reprezentanţii FORT, aduce în pragul falimentului o industrie care s-a dezvoltat în ultimii 25 de ani exclusiv pe baza capitalului privat românesc. Conform unui comunicat remis de FORT, tarifele RCA au crescut cu 70 la sută comparativ cu luna ianuarie a acestui an, o situaţie „incredibilă la care s-a ajuns din cauza inconştienţei şi incompetenţei de la nivelul Guvernului si al Autorităţii de Supraveghere Financiară”.

Protestul, „probabil, la începutul lui septembrie”  

„Încă nu am stabilit momentul şi nici forma acţiunii de protest, facem un sondaj în rândul membrilor noştri. Mulţi dintre ei spun că, dacă l-am face în această perioadă, Parlamentul e aproape în vacanţă, de la Guvern am obţine maximum nişte promisiuni, plus că şi situaţia internaţională e destul de tensionată, cu lovitura de stat din Turcia şi atentatul din Franţa. Aşa că, cel mai probabil, protestul nostru va avea loc la începutul lunii septembrie. Cât priveşte modul în care se va desfăşura protestul nostru, posibil să încetăm lucrul pentru câteva ore, posibil să facem o grevă în tot transportul de mărfuri şi de persoane din România, vom vedea…. Oricum, transportatorii din Galaţi vor participa la acest protest, aşa cum au făcut-o de fiecare dată până acum”, ne-a declarat gălăţeanul Sorin Amarinei, unul dintre vicepreşedinţii FORT.

ASF: Creşterea RCA este în marja plafonului stabilit  

ASF a anunţat marţi, printr-un comunicat, că piaţa RCA a rămas „mai încordată” pe categoria autoutilitare/autocamioane, unde, comparativ cu luna iunie 2015, prima medie aferentă poliţelor pe douăsprezece luni a înregistrat o creştere de 61,55 la sută, situându-se la 3.016 lei. De asemenea, „la nivelul ambelor categorii de vehicule incluse în monitorizare (autoutilitare/autocamioane şi mijloace de transport de persoane), pe toate clasele de bonus-malus, creşterea medie a primelor RCA în perioada iunie 2015 – iunie 2016 a fost de 52,73 la sută, situându-se în marja plafonului de 50 la sută stabilit prin Protocolul încheiat de ASF cu transportatorii în decembrie 2015”.

„Plătim doar hârtia”

 

„Pentru că sumele pe care trebuie să le plătim sunt foarte mari, mulţi dintre membrii noştri preferă ca, în cazul unui accident, să plătească din buzunar şi nu prin asigurare. De exemplu, ai o primă de asigurare de 10.000 de lei şi îl loveşti pe unul. Te costă 500-1.000 de lei, bani pe care mai bine îi dai din mână, pentru că, dacă foloseşti asigurarea, în anul următor prima creşte la 20.000 de lei. Asta e, cei mai mulţi dintre membrii noştri plătesc un serviciu pe care nu-l folosesc, plătesc doar hârtia. Şi nu există nici vreo motivaţie pentru aceste creşteri foarte mari ale RCA, pentru că vorbim de un domeniu de activitate, cel al transporturilor auto, foarte bine supravegheat la nivel naţional şi european”, a încheiat vicepreşedintele FORT, Sorin Amarinei.

Citit 2963 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 12:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.