Mii de copii din judeţul Galaţi, expuşi unor boli grave

Mii de copii din judeţul Galaţi, expuşi unor boli grave
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Vaccinul nu mai este de găsit nici la medicii de familie şi nici în farmacii, ceea ce înseamnă că părinţii nu au nicio posibilitate de a-şi vaccina copiii

Medicii de familie din mai multe judeţe din ţară trag un nou semnal de alarmă cu privire la lipsa vaccinului hexavalent, produs destinat imunizării copiilor sub doi ani. Probleme există în mai multe judeţe, printre care se numără şi Galaţiul. Mai grav este faptul că părinţii nu au practic nicio modalitate de a-şi imuniza totuşi copiii, chiar şi contra cost, deoarece vaccinul nu se mai găseşte nici în farmacii.  

„Din unele cabinete medicale de familie din judeţul Galaţi, vaccinul lipseşte chiar şi de jumătate de an. Chiar şi atunci când Ministerul Sănătăţii (MS) a trimis vaccinuri la Galaţi, acestea au fost în cantitate insuficientă, astfel încât medicilor de familie li s-au dat mai puţine doze decât solicitaseră. În consecinţă, foarte puţini medici mai au acum în stoc vaccin hexavalent. Aceasta este o altă consecinţă a aşa-numitei ieftiniri a medicamentelor, decizie care a încurajat orientarea producătorilor către alte ţări, în detrimentul României”, a precizat dr. Daniela Ungurianu, preşedintele filialei gălăţene a Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Vaccinul hexavalent este un ser complex ce oferă imunitate împotriva a şase boli: difterie, tetanos, tuse convulsivă, hepatita B, poliomielită şi Haemophilus influenzae (cauzează infecţii adeseori severe, mai ales la nou-născuţi - n.r.). Vaccinul se găseşte sub două variante, produse de companiile Sanofi Pasteur şi GlaxoSmithKline.

Mii de copii, nevaccinaţi

Vaccinul hexavalent face parte din lista obligatorie de vaccinare stabilită de MS. Produsul este cumpărat de către MS direct de la producător. Apoi, vaccinul este trimis către direcţiile de sănătate publică din teritoriu, de unde ajunge la medicii de familie, cei care sunt responsabili şi de vaccinarea propriu-zisă a copiilor.

Situaţia care a generat actuala criză a pornit de la faptul că producătorul nu a putut acoperi toată cererea autorităţilor, potrivit MS. Au apărut astfel sincope de distribuţie, cu deznodământul pe care îl putem constata astăzi. "În luna iunie, în judeţul Galaţi erau 2.282 de copii nevaccinaţi (cu vaccinul hexavalent - n.r.). La sfârşitul lunii mai, am primit de la Ministerul Sănătăţii 3.146 de doze de vaccin, care au fost folosite însă pentru imunizarea copiilor care erau restanţieri atunci. Potrivit graficului în derulare în ceea ce priveşte distribuţia în teritoriu a vaccinului hexavalent, ar urma să mai primim noi tranşe de vaccin în luna octombrie şi la sfârşitul lui decembrie", a explicat dr. Mariana Ioan, medic epidemiolog în cadrul DSP Galaţi.

Farmaciile nu pot cumpăra vaccinul

Cum dozele primite la sfârşitul lui mai sunt pe terminate, alte câteva mii de copii vor fi lăsaţi nevaccinaţi până în luna octombrie. Lunar, necesarul de vaccin hexavalent pentru judeţul Galaţi este de aproximativ 1.000 de doze.

Astfel de crize au mai existat pe parcursul ultimilor doi ani. Mereu însă părinţii puteau merge să cumpere vaccinul din farmacii, contra sumei de aproximativ 160 de lei. Acum, produsul nu se mai găseşte nicăieri. „Din discuţiile pe care le-am avut cu mai mulţi dintre colegii mei, nu mai există posibilitatea de a cumpăra vaccinul hexavalent de la furnizori. Cel mai probabil, este o problemă care pleacă de la producător”, a precizat, pentru „Viaţa liberă”, Florina Bonifate, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Galaţi.

Citit 4255 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 12:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.