HOTEL de patru stele, pentru tinerii fără casă. Proiect cu fonduri europene (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Anca Melinte

HOTEL de patru stele, pentru tinerii fără casă. Proiect cu fonduri europene (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)


Dar fără apă, canalizare şi gaze…


Cu opt luni întârziere, Primăria municipiului Galaţi a bifat, ieri, încheierea oficială a proiectului "Centru comunitar de servicii sociale din strada Ştiinţei nr. 26", investiţie care ar fi trebuit să fie gata în decembrie anul trecut. Termenul de finalizare a fost amânat pentru 30 iunie anul acesta şi apoi amânat, din nou, pentru 31 august.

"Un proiect care a demarat destul de anevoios, s-a derulat cu dificultate şi se finalizează bine", au conchis autorităţile, mulţumite de modul în care ruinele rămase din fosta Şcoală Nr. 23 s-au transformat într-un adevărat hotel de lux pentru cei bătuţi de soartă: tinerii cu vârsta peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, mamele tinere, victime ale violenţei în familie, persoanele de etnie romă supuse excluziunii sociale, beneficiarii de venit minim garantat şi persoanele care au fost în detenţie, toţi cu vârsta sub 35 de ani. Aici vor fi organizate şi cursuri de pregătire profesională pentru un număr de 14 specialişti în domeniul serviciilor sociale, 85 de persoane vor beneficia de calificare sau recalificare profesională, iar 120 de persoane vor fi consiliate.

Garsoniere spaţioase


Imobilul, care păstrează arhitectura clădirii iniţiale, va oferi adăpost temporar (un an, cu posibilitate de prelungire) pentru 60 de persoane defavorizate, în 30 de garsoniere mai spaţioase decât o locuinţă obişnuită (dormitoarele au între 27 şi 35 de metri pătraţi), cu tot confortul unui hotel de trei sau patru stele. În plus, există spaţii de depozitare, magazii, uscătoare, bucătărie, sală de mese, sală pentru instruire personal, săli de consiliere, îndrumare şi orientare, cabinet medical, sală de aşteptare şi spălătorie.

„Uaau!”, „Mamă, cum arată!”, „Vai, cât e de frumos!”, „Superb! Niciodată n-am văzut aşa ceva!”, „Aici şi-ar dori oricine să stea!”, aşa au sunat reacţiile pline de entuziasm şi încântare ale câtorva dintre viitorii beneficiari.

De pildă, tânărul Sandu Cristian Vasile, copleşit de tot ce vedea, ne-a mărturisit că garsoniera este de patru ori mai mare decât locuinţa socială care i-a fost repartizată în Micro 17, dar unde nu poate locui deoarece campusul social nu a fost dat în folosinţă.

Din păcate, nici aici nu se va putea muta prea curând, pentru că imobilul nu are încă apă, canalizare, gaze, telefonie, racordurile urmând să fie făcute de Primărie, care va trebui să obţină şi autorizaţiile necesare!

Cât a costat


Potrivit datelor oficiale, valoarea totală estimată a proiectului a fost de 12.658.730 de lei. Valoarea totală a proiectului la sfârşitul perioadei de implementare este de 9.459.254 de lei. Din aceşti bani, asistenţa nerambursabilă primită este de doar 4.466.970 de lei. Restul, sunt bani de la bugetul local, pentru că UE nu a decontat decât lucrările executate până la finele lunii decembrie 2015! Practic, s-a ajuns în situaţia ca Primăria să suporte, în loc de 269.030 de lei fără TVA, adică doi la sută din valoarea proiectului european, o sumă de 18 ori mai mare! Şi din alţi bani va trebui să plătească branşarea la utilităţi şi autorizarea investiţiei.

Temeri


"Arată ca un hotel de patru stele. Sunt familii de intelectuali, familii tinere care ar da orice ca să aibă astfel de spaţii de locuit, care fac credite pe 40-50 de ani să-şi facă rost de o garsonieră. Camere de 33 de metri pătraţi reprezintă un deziderat de nesperat pentru foarte mulţi oameni. Este adevărat, un asemenea centru ne ajută să avem grijă de mamele tinere, victime ale violenţei în familie, de tinerii care împlinesc 18 ani şi trebuie să plece din centre, dar tare mă tem că restul beneficiarilor nu vor aprecia la justa valoare ceea ce s-a făcut aici…", ne-a spus viceprimarul UNPR Picu Apostol Roman.

Citit 5148 ori Ultima modificare Joi, 25 August 2016 20:03

7 comentarii

 • postat de Galatiul
  Sâmbătă, 27 August 2016 20:05
  176.10.104.***
  Macar asa, putin cate putin, pe rand sa se modernizeze si orasul asta, daca altfel nu se poate. Sunt atatea si atatea cladiri ce merita restaurate, sunt atatea si atatea zone ce merita modernizate., dar nu vedeti ca de unul singur nu prea ai cum? Cand cineva incearca sa faca ceva bun pentru oras se trezesc unii imbecili care se impotrivesc si voteaza sictiriti doar pentru ca le-a daramat cotetul/haznaua/cocina/garajul. Sa faca bine astia si sa puna mana sa restaureze absolut toate cladirile de patrimoniu care stau sa cada. Uitati-va si voi ce frumusete de cladire a rezultat dupa restaurare, dupa modernizare. Merita sa apreciem mai mult ceea ce au lasat stramosii nostri fiindca nu mai vedem noi prea curand stil arhitectural ca in vremurile trecute. Si eu zic sa incercam sa pastram ceea ce avem. Si mai sunt foarte multe asemenea case minunate, deosebite ce merita pastrate, intretinute si ocrotite.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Tudor
  Vineri, 26 August 2016 14:50
  64.124.32.***
  Da chiar asa. Noi ne intrebam ce am avea de oferit, de aratat turistilor, dar nu vedem in fata ochilor aceste cladiri cu arhitectura vremurilor de demult ca ce sa vezi au spus-o multi altii mai dinspre vest, ca astfel de cladiri de patrimoniu, restaurate, pentru ei ar reprezenta aur curat in ochii turistilor si in ochii celor ce locuiesc in orasul, in zonele cu astfel de edificii.

  Am auzit de curand ca se va da o lege cum ca proprietarii unor astfel de cladiri de patrimoniu vor fi amendati daca nu-si vor restaura cladirile si se va ajunge pana si la deposedare daca vor refuza sa o faca.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Roxana
  Vineri, 26 August 2016 14:40
  62.210.37.***
  Multumim pentru informatii doamna Melinte. Asteptam si alte informari despre celelalte proiecte. Iata, 3 imagini, dar care iti umple sufletul de speranta. Se poate si la noi.
  0
  23
  Raportează
 • postat de FL
  Vineri, 26 August 2016 14:33
  178.20.55.***
  Deci asta e dovada clara ca daca se vrea se poate face ceva bun si pentru Galati. Dar pentru asta trebuie sa ai si vointa. Politicienii la noi au uitat sensul cuvantului "politician". Ei cred ca politician inseamna om ales de popor pentru ca el, politicianul sa se imbogaseasca si sa faca el matzul gros. Ceea ce este gresit. Dar cum in zilele noastre toti politicienii din tara aceasta viseaza doar la propriile lor afaceri, de ce ne mai mira. Politician ca si definitie ar trebui sa insemne om ales de popor pentru a munci pentru bunastarea poporului pentru a face bine poporului. Dar la noi politicienii isi dau unii altora la gioale uitand ca o fac pe banii si pe nervii galatenilor, a romanilor.
  0
  7
  Raportează
 • postat de Irina
  Vineri, 26 August 2016 13:46
  109.236.90.***
  Doamne ce frumusete a rezultat. Si cand te gandesti ce ruina, ce mizerie era in acel loc. Uite asa, in acelasi trend daca ar munci alesii locali (indiferent de culoarea politica) pentru dezvoltarea si pentru modernizarea orasului nostru, orasul ar arata mult mai bine. Iata ca inca o locatie din oras a fost modernizata. Dupa ce prin investitia unui privat, Kaufland, locul, groapa mizerabila de la Complexul Ultimul Leu a fost modernizata, transformata intr-un punct frecventabil, apoi si mizeria de langa Prefectura, fosta structura mizerabila denumita "Sala aplaudacilor" este pe cale sa se transforme dintr-un punct plin de gunoi, mizerie si balarii unde se rahateau toti boschetarii intr-o cladire frecventabila, intr-un punct ce va avea o utilitate publica speram sa se continue acest trend al modernizarii tuturor zonelor mizerabile din oras fiindca mai sunt destule inca de modernizat. Trebuie ca toate rahaturile acelea de cosmelii-garaje sa fie demolate si transformate in parcari, spatii verzi, locuri de joaca.

  Putin cate putin dispare pe rand cate o buba din aceasta de pe imaginea degradata a orasului, ca orasul este plin de mizerii si de ruine, de cladiri a epocilor vechi ce stau sa cada ce daca ar fi modernizate/restaurate ar da o altfel de imagine orasului. Poate va merge mintea si sa investiti si in restaurarea altor cladiri de patrimoniu, cu arhitectura deosebita. Pe strada Domneasca, pe strada Mihai Bravu, pe strada Cuza Voda si nu numai sunt o multime de cladiri deosebite ce datorita indiferentei proprietarilor sau chiriasilor cladirile ajung sa se darame. Impuneti primariei gasirea de solutii pentru salvarea patrimoniului arhitectural al orasului. Zona e superba.
  0
  8
  Raportează
 • postat de Nepasarea unora
  Vineri, 26 August 2016 12:09
  185.100.87.***
  E bun ca s-a mai facut ceva in Galati. Ca oricum acolo era o cladire veche ce mai avea putin si se facea una cu pamantul...si in aceeasi situatie se mai afla foarte multe cladiri de patrimoniu cu o arhitectura deosebita, cladiri ce din cauza indiferentei si prostiei unora sunt lasate sa se prabuseasca fara ca autoritatile sa incerce sa acceseze bani europeni pentru restaurarea tuturor cladirilor de patrimoniu din Galati. Dar indiferenta politicului lasa ca aceste cladiri sa ramana pe mana unora care nufac nimic pentru aceste cladiri. Cred ca multe cladiri deja au fost puse la pamant de tiganii care locuiesc in ele, dar problema este ca nu numai ei sunt de vina fiindca mai sunt multe astfel de cladiri care sunt in mainile galatenilor ce nu-i intereseaza daca cladirea dispare de pe fata pamantului.

  Pacat de aceste cladiri. Imaginea orasului ar fi fost mult mai frumoasa, mult mai atractiva cu toate cladirile de patrimoniu restaurate. Dar noua, unora nu ne pasa...in schimb ne multumim sa privim spre Vest-ul tarii si sa ne minunam cum de ei au reusit sa restaureze si sa pastreze patrimoniul lor cultural cu care se afiseaza si cu care se mandresc in fata turistilor si in fata celor ce doar le tranziteaza orasele. La noi e si asta un motiv in plus pentru care orasul se depopuleaza...fiindca nu mai vrea nimeni sa ramana in acest oras cand atunci cand te uiti in toate partile, in toate colturile orasului vezi numai cladiri darapanate, cladiri de patrimoniu cu o arhitectura deosebita lasate in paragina ce stau sa cada.

  Pacat. A fost mult "mai bine" pentru alesi sa lase cladirile respective pe mana unor chiriasi indolenti sau pe mana unor proprietari care se plang ca nu au bani sa le restaureze, dar care nici macar nu au cautat sa incerce sa gaseasca solutii pentru a le restaura. Cred ca o varianta era ca ei sa ceara ajutorul unora care sa incerce sa "inchege" un program european de atragere de fonduri europee pentru restaurarea, conservarea patrimoniului cultural al Galatiului. De ce intotdeauna trebuie sa ne uitam cu jind spre alte orase gen Cluj, Timisoara, Arad, Iasi...Noi, in estul tarii nu suntem in stare de nimic? Nu suntem tot oameni? Avem doua dintre cele mai mari universitati din tara, dar ne comportam ca si cum nu am avea minte, ca si cum nu am fi in stare sa gandim si sa gasim solutii.
  0
  25
  Raportează
 • postat de G-Man
  Vineri, 26 August 2016 10:26
  89.121.200.***
  In cate luni va deveni din nou ruina?
  1
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.