HOTEL de patru stele, pentru tinerii fără casă. Proiect cu fonduri europene (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Anca Melinte

HOTEL de patru stele, pentru tinerii fără casă. Proiect cu fonduri europene (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Dar fără apă, canalizare şi gaze…


Cu opt luni întârziere, Primăria municipiului Galaţi a bifat, ieri, încheierea oficială a proiectului "Centru comunitar de servicii sociale din strada Ştiinţei nr. 26", investiţie care ar fi trebuit să fie gata în decembrie anul trecut. Termenul de finalizare a fost amânat pentru 30 iunie anul acesta şi apoi amânat, din nou, pentru 31 august.

"Un proiect care a demarat destul de anevoios, s-a derulat cu dificultate şi se finalizează bine", au conchis autorităţile, mulţumite de modul în care ruinele rămase din fosta Şcoală Nr. 23 s-au transformat într-un adevărat hotel de lux pentru cei bătuţi de soartă: tinerii cu vârsta peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, mamele tinere, victime ale violenţei în familie, persoanele de etnie romă supuse excluziunii sociale, beneficiarii de venit minim garantat şi persoanele care au fost în detenţie, toţi cu vârsta sub 35 de ani. Aici vor fi organizate şi cursuri de pregătire profesională pentru un număr de 14 specialişti în domeniul serviciilor sociale, 85 de persoane vor beneficia de calificare sau recalificare profesională, iar 120 de persoane vor fi consiliate.

Garsoniere spaţioase

Imobilul, care păstrează arhitectura clădirii iniţiale, va oferi adăpost temporar (un an, cu posibilitate de prelungire) pentru 60 de persoane defavorizate, în 30 de garsoniere mai spaţioase decât o locuinţă obişnuită (dormitoarele au între 27 şi 35 de metri pătraţi), cu tot confortul unui hotel de trei sau patru stele. În plus, există spaţii de depozitare, magazii, uscătoare, bucătărie, sală de mese, sală pentru instruire personal, săli de consiliere, îndrumare şi orientare, cabinet medical, sală de aşteptare şi spălătorie.

„Uaau!”, „Mamă, cum arată!”, „Vai, cât e de frumos!”, „Superb! Niciodată n-am văzut aşa ceva!”, „Aici şi-ar dori oricine să stea!”, aşa au sunat reacţiile pline de entuziasm şi încântare ale câtorva dintre viitorii beneficiari.

De pildă, tânărul Sandu Cristian Vasile, copleşit de tot ce vedea, ne-a mărturisit că garsoniera este de patru ori mai mare decât locuinţa socială care i-a fost repartizată în Micro 17, dar unde nu poate locui deoarece campusul social nu a fost dat în folosinţă.

Din păcate, nici aici nu se va putea muta prea curând, pentru că imobilul nu are încă apă, canalizare, gaze, telefonie, racordurile urmând să fie făcute de Primărie, care va trebui să obţină şi autorizaţiile necesare!

Cât a costat

Potrivit datelor oficiale, valoarea totală estimată a proiectului a fost de 12.658.730 de lei. Valoarea totală a proiectului la sfârşitul perioadei de implementare este de 9.459.254 de lei. Din aceşti bani, asistenţa nerambursabilă primită este de doar 4.466.970 de lei. Restul, sunt bani de la bugetul local, pentru că UE nu a decontat decât lucrările executate până la finele lunii decembrie 2015! Practic, s-a ajuns în situaţia ca Primăria să suporte, în loc de 269.030 de lei fără TVA, adică doi la sută din valoarea proiectului european, o sumă de 18 ori mai mare! Şi din alţi bani va trebui să plătească branşarea la utilităţi şi autorizarea investiţiei.

Temeri

"Arată ca un hotel de patru stele. Sunt familii de intelectuali, familii tinere care ar da orice ca să aibă astfel de spaţii de locuit, care fac credite pe 40-50 de ani să-şi facă rost de o garsonieră. Camere de 33 de metri pătraţi reprezintă un deziderat de nesperat pentru foarte mulţi oameni. Este adevărat, un asemenea centru ne ajută să avem grijă de mamele tinere, victime ale violenţei în familie, de tinerii care împlinesc 18 ani şi trebuie să plece din centre, dar tare mă tem că restul beneficiarilor nu vor aprecia la justa valoare ceea ce s-a făcut aici…", ne-a spus viceprimarul UNPR Picu Apostol Roman.

Citit 5361 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 21:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.