Proiectul "unda verde", la final | Amânările repetate au scos mai mulţi bani din bugetul local

Proiectul "unda verde", la final | Amânările repetate au scos mai mulţi bani din bugetul local
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În prezenţa primarului Ionuţ Pucheanu, la sediul Poliţiei Locale Galaţi, a avut loc conferinţa de presă de închidere a proiectului "Sisteme inteligente pentru managementul traficului în vederea creşterii fluenţei şi siguranţei circulaţiei şi a prevenirii criminalităţii".
Început în urmă cu mult timp, încă de pe vremea fostului primar, proiectul trebuia finalizat pe 31 decembrie 2015. Ulterior, cu girul consilierilor locali, data s-a prelungit până pe 31 mai 2016. Cum proiectul nu a fost gata nici la această dată, consilierii locali au votat o nouă prelungire, până pe 31 august. Nici acest termen nu a fost respectat întocmai, dar măcar nu s-a mai prelungit decât cu două zile, astfel că proiectul a fost încheiat oficial pe 2 septembrie.
La conferinţa de închidere au participat toţi cei implicaţi în proiectarea, executarea şi punerea în aplicare a proiectului denumit generic "unda verde", proiect unic în regiunea nostră. "Obiectivul general vizează îmbunătăţirea condiţiilor de trafic rutier, creşterea siguranţei cetăţenilor şi prevenirea criminalităţii în municipiu, prin implementarea unui sistem integrat de management al traficului şi supraveghere video metropolitană, care realizează premizele transformării oraşului într-un pilon de dezvoltare economică şi socială durabilă pentru întreaga zonă", a explicat audienţei Viorel Mancaş, managerul proiectului.
Conform sursei citate, implementarea proiectului a presupus modernizarea şi extinderea sistemului de semaforizare pentru 35 de intersecţii şi 26 de treceri pietonale şi dotarea zonelor identificate cu risc de infracţionalitate sau zone rutiere periculoase cu camere video de supraveghere. "A fost creat un centru de comandă şi control unic, cu sediul la Poliţia Locală, pentru coordonarea activităţilor de management de trafic şi supraveghere video, care să răspundă cerinţelor viitoare de dezvoltare", a mai adăugat Mancaş.

Semafoare cu LED şi nemulţumiri din trafic

Despre proiectul "unda verde", de câte semafoare au fost montate sau ce treceri de pietoni au apărut, respectiv, dispărut aţi tot citit în paginile ziarului nostru. De asemenea, aţi aflat, de-a lungul timpului, că au fost puse în funcţiune semafoare pietonale cu buton, sincronizate astfel încât să fie verde pentru şoferi tot timpul dacă nu sunt pietoni dornici să treacă strada. Semafoarele i-au nemulţumit pe mulţi şoferi, fie prin numărul lor, fie prin faptul că nu sunt utile în zonele în care au apărut sau că sunt pe culoarea verde prea puţin timp. Nemulţumirile conducătorilor auto au ajuns şi la urechile autorităţilor, care au încercat să adapteze sistemul din mers. Asta a adus un nou val de nemulţumiri, de data aceasta din partea pietonilor, care consideră că anumite semafoare stau prea puţin pe verde pentru ei.
Unul dintre cei care şi-au exprimat nemulţumirea a fost chiar edilul oraşului. "Eu nu mi-am pierdut speranţa că acest sistem, într-un răstimp cât mai scurt cu putinţă, va funcţiona la nivelul aşteptărilor tuturor cetăţenilor. Sperăm ca până pe 12 septembrie, când va începe şcoala şi lucrurile să cam dau peste cap în trafic, sistemul să acumuleze toate informaţiile, astfel încât să funcţioneze şi să nu mai avem probleme în trafic. Şi eu am fost unul dintre cei care şi-au exprimat nemulţumirea, dar, după ce am vorbit cu colegii care l-au implementat, am înţeles, şi sper să înţeleagă toată lumea, că nu doar şoferii sunt participanţi la trafic. Acest sistem îmbină mai multe nevoi. Pe de o parte, fluidizarea traficului, pe de altă parte asigurarea fluenţei şi uşurarea traficului pietonilor şi, nu în ultimul rând, asigurarea unei siguranţe mai mari a participanţilor la trafic. Elementul acesta de siguranţă s-ar putea să creeze uşoare neplăceri, din cauta tardivităţii sau lentorii cu care se mişcă anumite zone", ne-a explicat primarul.
Este adevărat că nu poţi mulţumi pe toată lumea, dar, cu proteste sau nu, sistemul merge înainte, mai ales că a fost şi, oficial, finalizat, iar de-acum camerele video for fi funcţionale şi îi vor monitoriza atât pe pietoni, cât şi pe şoferi.
Cât despre zvonurile apărute în ultima perioadă cu privire la posibilitatea de a se renunţa la "unda verde", Ionuţ Pucheanu a pus punctul pe „i” şi a explicat că, indiferent cum, sistemul va fi funcţional. "Nu putem renunţa la el. Vorbim de minimum cinci ani de monitorizare, fiind vorba despre fonduri europene. În cel mai rău caz, acolo unde se va dovedi că nu era necesar un anumit semafor, se poate vorbi despre ajustări, se va putea trece pe un galben intermitent".

Finanţare mai mare, din cauza termenelor depăşite

Conform datelor furnizate de muncipalitate, valoarea proiectului, potrivit contractului, a fost de 19.214.544,14 lei cu TVA, iar asistenţa financiară nerambursabilă de 18.830.253,20 de lei cu TVA. Din păcate, asistenţa financiară primită a fost doar de 15.311.856,02 lei, pentru că nu au fost respectate termenele stabilite. Astfel, contribuţia municipalităţii, din bani publici, a ajuns la 3.902.687,99 de lei, adică mult mai mare decât ar fi trebuit.
La final, edilul a ţinut să mulţumească vechii administraţii pentru acest proiect şi a ţinut să o felicite pentru faptul că "pe partea de sud-est, pe partea de atrageri de fonduri europene, suntem singura municipalitate care are un astfel de sistem. Nu aş vrea să uit nici echipa administraţiei vechi, care s-a îngrijit pentru atragerea acestor fonduri, pentru că aş fi fără obraz, venit de doar două luni, să îmi arog meritele unui astfel de proiect european", a conchis Pucheanu.

Citit 6793 ori Ultima modificare Vineri, 02 Septembrie 2016 17:46

19 comentarii

 • postat de PC
  Duminică, 04 Septembrie 2016 21:42
  82.230.102.***
  O intentie buna dar prost gandita . Daca se pleaca de la intrarea in Galati pana in centru e imposibil sa nu prinzi rosu , pentru simplu motiv ca sistemul "inteligent" nu are o inticatie la fiecare semafor cu ce viteza ar trebui sa mearga masina pentru a nu prinde rosu. Sintemul o fi inteligent dar de ce nu ne informeaza si pe noi. Alo "inteligentule" ai uitat de intersectia catastrofa Nae Leonard - Gheorghe Doja. !
  0
  2
  Raportează
 • postat de cand vreodata?
  Duminică, 04 Septembrie 2016 13:01
  5.13.231.***
  Copilul meu mi-a zis: Tata, ai grija, orasul se scufunda. Eu, tineam cu dintii, el a plecat, eu am ramas. Azi imi rade in nas. Tata ti-am zis? Eu am ast 26 ani, erau ceva pe aici care ziceau sa mai asteptam, chiar Pucheanu zicea sa mai asteptam 5 ani... Hai bre, ma lesi? Rusine alesilor locali, rusine primarului, rusine celor care i-au ales. Cainii latra, caravana si-a luat banul...
  6
  6
  Raportează
 • postat de sint curios
  Sâmbătă, 03 Septembrie 2016 21:35
  95.76.32.***
  cea mai tare faza ar fi daca dupa ce s-a asfaltat traianul din baia comunala pina in ciobanului ar venii unii si ar taia cu flexul asfaltul in toate intersectiile pentru ca au uitat de "unda verde".......nu m-asi mira.
  1
  14
  Raportează
 • postat de Lica
  Sâmbătă, 03 Septembrie 2016 20:40
  5.13.139.***
  Cele mai bune semafoare au fost si vor ramane cele cu cronomentru implementat . Trebuiau schimbate cele care nu aveau cronometru ata pentru pietoni cat si pentru soferi . Se monta inseriat la culoarea verde un avertizor sonor pentru pietonii cu handicap vizual , si problema ar fi fost rezolvata cu bani putini si cu mii de multumiri din partea participantilor la trafic.
  Domnule actual primar Puchianu , va urmaresc aparitiile la "TV Galati" , nu va mai luati dupa Jaşcu (colaboratorii lui) ca aceleasi intrebari i-au fost puse si lui Marius Stan pe timpul mandatului sau si ne-a dus orasul de rapa. Ai grija de spitale , ca oamenii sunt bolnavi de tineret ca ne-a pleca din oras fiindca nu sunt facilitati sa vina investitori , de copii ca stau pe strazi , fa o centura a orasului si modernizeaza toate strazile principale . Nu mai da aprobari pentru baruri , sali cu jocuri de noroc ca astea domina orasul si ne-a distrus tineretul cat de curand iremediabil . Iti doresc succes !
  2
  16
  Raportează
 • postat de Nelu Carbid
  Sâmbătă, 03 Septembrie 2016 20:20
  5.13.208.***
  De curiozitate, politia locala se uita pe monitoarele alea, si ce face?
  Si sa zicem ca vine un smecher cu un benveu si trece pe rosu. Ce-i face PL?
  Sau nu acorda prioritate pietonilor. Sau orice altceva.
  Ce fac ei?
  1
  9
  Raportează
 • postat de Silion
  Sâmbătă, 03 Septembrie 2016 19:55
  213.233.85.***
  Directorul adjunct al Politiei Locale Galati, chestorul de politie locala Mihai Manoliu, si a pus subalternii sa sea dislike-uri.
  4
  9
  Raportează
 • postat de gica
  Sâmbătă, 03 Septembrie 2016 18:12
  5.13.245.***
  la intersectia Contructorilor cu brailei, , inainte de a aparea ,,semafoarele inteligente" se astepta cel mult 30 secunde ca sa intri pe Braileie. Acum , de cand ne am pricopsit cu noua tehnologie, se sta la o coada de peste 200 metri ! Nu mai vobesc de str Brailei in zona cartier micro 18,...e jale! ca sa treci de pe Oltului pe Brailei in zona Mall Neacsu o iei pe o straduta in care sunt parcate tot timpiul masini si circuli pe un sg sens. Nu mai vb de masinille cocalarilor care opresc sa cumpere shaorma de la Passage. De intersectia de la ,,Dana" de la ce sa ma spun ?! ieri,, pe Otelarilor , un cocalar a oprit ,,beemveul "pe banda 2 BMW iar in spatele sau s au adunata masinile astel incat s a blocat toat intersectia de pe brailei....
  2
  7
  Raportează
 • postat de cititor VL
  Sâmbătă, 03 Septembrie 2016 17:42
  5.13.199.***
  Ce unda verde?Primarule care esti,ai venit vreodata la ora de virf dinspre Tecuci sa vazi ce coada se face la intrarea in oras,dupa sensul giratoriu urmeaza la citiva metri semafor si daca sa facut rosu,incap 5 - 6 masini,iar restul ramin in sensul girator,blocind traficul pina la schimbarea semaforului facind coada pina jos la peco.Cred ca a contat mai mult interesele pt cei de la UTI,decit interesele cetatenilor.Nar fi rau ca DNA ul sa verifice si contractul acesta cu unda verde pt Galati,ca sigur in cel mai scurt timp,jumatate din aceste intersectii semaforizate vor trece pe galben intermitent pt defluitizarea traficului( a undei verzi).Asteptam inbunatatiri,dle primar.
  2
  9
  Raportează
 • postat de @Stela Popandescu
  Sâmbătă, 03 Septembrie 2016 16:31
  149.202.98.***
  @ Stela Popescu

  Mai Stela Popandescu sa stii ca si postacii vesnic nemultumiti sunt o rusine, dar ce sa-i faci?
  10
  3
  Raportează
 • postat de furculision
  Sâmbătă, 03 Septembrie 2016 15:59
  82.78.255.***
  O conducere de im be ci li, gaseste numai solutii im be ci le.

  Stiti reclama cu indianul care "face" un Puegeot din tabla reciclata?!?
  Asa si ei. Au vazut pe undeva ceva dar habar n-au cum se face.

  Traficul se fluidizeaza daca se impune si limita de viteza, adica "Verde la 50, sau verde la 70, etc, in functie de ceea ce impune "calcuratoru"...

  Sus in stanga langa semafor exista un afisaj electronic... In functie de asta, conducatorii apasa mai mult sau mai putin pedala... Pe portiuni lungi!... Prin alte parti... Vienna, de exemplu... Si functioneaza de 30 de ani...

  P.S. celelate semafoare puse "pe" distante mici, sunt lasate pe "Atentie", existand in acea zona restrictie de viteza.
  2
  5
  Raportează
 • postat de suparatu`
  Sâmbătă, 03 Septembrie 2016 15:01
  5.13.183.***
  Unda verde este un mare ``fas`` o mare pacoste pentru soferi si pietoni, s-au cheltuit aiurea niste bani !
  2
  8
  Raportează
 • postat de Semafor neintelegent
  Sâmbătă, 03 Septembrie 2016 14:25
  193.230.156.***
  Domnule Primar, nu suntem toţi deştepţi ca dvs. să vedem beneficiile acestui sistem. Şi dacă mă gândesc mai bine, de la proştii aştia care sunt nemulţumiţi ţi-ai cam adunat voturile. Mai era unul care a crezut că e nemuritor şi s-a cam fript. Proşti, da mulţi!
  3
  6
  Raportează
 • postat de Stelu Popescu
  Sâmbătă, 03 Septembrie 2016 11:34
  213.233.85.***
  La modul cum functioneaza acum ingreunand circulatia, sistemul unda verde este o rusine.
  Care este beneficiul adus cetatenilor de acest sistem? Cozi, nervi?
  Uitand ca si de-o parte si de alta traiesc oameni, str Brailei si Cosbuc au fost transformate in rute de tranzit. Dunga e continua de la un cap la altul astfel incat nu mai poti vira la stanga.
  In m18 spre Lidl e continua, la Neacsu la fel, la Parma la fel. Daca vii de la Tecuci poti sa daci stanga fie pe centura, fie la la Farmacie la Spital. E posibil asa ceva? Dunarea e totusi un cartier de locuinte.
  Pe Cosbuc la fel. De ce? Suntem Comuna Galati de pe DN 1 pe unde doar treci?
  Apoi multitudinea de semafoare. De ce asa multe si asa de prost puse?
  La banci cand urci daca prinzi rosu blochezi intersectia.
  Asta e unda verde! Cand pleci pe verde si se face rosu la urmatorul semafor!
  Bine ca nu se va da drumul la semafoarele de la inelul de rocada ca chiar ca se ducea dreq tot traficul.
  asteptam cu interes trecerea a cel putin 10-12 semafoare pe galben intermitent.
  Iar daca traficul va fi monitorizat de politia locala suntem salvati
  Cum dreq sa monitorizeze traficul rutier o institutie care are atributii limitate pe circulatie (doar pe acces interzis si stationare neregulamentara)?
  La cum dorm astia in parcari ce somn i sa traga in fata monitoarelor...
  22
  33
  Raportează
 • postat de zola
  Sâmbătă, 03 Septembrie 2016 11:08
  5.13.191.***
  Acestea sunt rezultatele proiectului: Bani cheltuiti: O gramada!, Trafic mai facil pentru soferi: NU, Gandire si pozitionare semafoare: Proasta(din 50 in 50 de metri) chiar daca s-au facut studii peste studii! Facilitati suplimentare pentru pietoni: NU. In concluzie: Ar trebui sa va manance puscaria pe toti! Va bateti joc de acest oras!Sa va fie rusine. Nicaieri in tara sau strainatate nu veti mai vedea unda verde cu 1 semafor verde si doua rosii la viteza legala de 50km/ora! Semafoare din 50 in 50 de metri. Este absurd. Cand va incepe scoala, traficul va fi un cosmar pentru toti participantii in trafic. Puchene si tu vorbesti aiurea, ce sa tot speri ca se va regla. De sperante ne-am saturat!
  12
  28
  Raportează
 • postat de Teach
  Sâmbătă, 03 Septembrie 2016 08:55
  82.137.12.***
  Problema cu semaforul din bariera au rezolvat? La pietoni pt a trece spre autogara dinspre statia lui 26 e roșu tot timpul .. chiar și atunci când din sens opus are verde....
  8
  16
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Sâmbătă, 03 Septembrie 2016 06:20
  109.166.139.***
  De ce la sediul politiei locale?ce competenta au ei?
  11
  19
  Raportează
 • postat de Kakai final ?
  Sâmbătă, 03 Septembrie 2016 06:19
  95.77.196.***
  Cea mai mare intersectie din oras, cea de la Kaufland Tiglina I, are semafoare, dar nu functioneaza niciunul !
  7
  17
  Raportează
 • postat de Vrei nu vrei,bea Grigore aghiasma
  Sâmbătă, 03 Septembrie 2016 04:09
  5.13.176.***
  Si ce daca s-au folosit bani europeni, este prima prostie facuta cu asemenea fonduri?Ieri am dat prioritate unui pieton, la intersectia fara rost,si pana sa traversez Cosbuc-ul,acelasi pieton mi-o luase inainte.Logica primarului ca sistemul nemultumeste atat pietonii cat si soferii,in schimb trebuie sa mergem prost inainte, mi se pare cel putin bizara.Cine a facut prostia sa plateasca si facute urgent corectiile necesare. Sa nu uitam ca si fondurile europene,reprezinta tot bani publici si incompetentii trebuie sa plateasca.
  9
  20
  Raportează
 • postat de Intersectia Domneasca cu Basarabiei :
  Sâmbătă, 03 Septembrie 2016 00:28
  89.137.225.***
  Stai , ca pieton ,vreo 5 minute sa se faca verde , ca sa poti traversa se face verde si dupa aproximativ 30 de secunde , se schimba pe rosu , pentru pietoni.
  Vor incepe , scolile, facultatile , ce sughituri si gura plina de '' carne'', vor avea cei care administreaza acest sistem , din partea studentilor care trebuie sa se deplaseze repede intre facultati.
  8
  32
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.