Greva generală din spitale a fost SUSPENDATĂ

Greva generală din spitale a fost SUSPENDATĂ
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Protestul angajaţilor din sistemul medical a dat peste cap activitatea din unităţile sanitare din judeţul Galaţi, pe parcursul zilei de luni. După prima zi de grevă în aproape toată ţara, sindicaliştii au reuşit să obţină unele măsuri favorabile, dar s-au ales şi cu un proces. Greva a continuat şi ieri, până în jurul orei 12,00. Liderii Sanitas spun că acţiunea nu este finalizată, ci doar suspendată temporar.

După primele ore ale protestului de luni, au urmat negocieri între reprezentanţii ministerelor Sănătăţii şi al Muncii, pe de o parte, şi cei ai sindicaliştilor, de cealaltă parte. Discuţiile nu au condus la niciun rezultat, astfel încât şefii Sanitas au mers pentru negocieri direct la Parlament. Aici, protestatarii au reuşit să îi înduplece pe membrii Comisiilor de Sănătate din Camera Deputaţilor şi din Senat să avizeze pozitiv două amendamente. Primul prevede includerea personalului TESA, a celui din Direcţiile de Sănătate şi a personalului tehnico-administrativ din spitale în ordonanţa privind salarizarea din Sănătate. Al doilea este cel referitor la acordarea sporurilor la nivelul anului 2016 şi nu la nivelul anului 2009.

Acţiune în instanţă

În ciuda celor două bătălii câştigate de grevişti după doar o zi de grevă, Guvernul nu pare să se dea încă bătut. Astfel, Ministerul Sănătăţii a anunţat că protestul Sanitas nu a fost organizat în condiţii legale, motiv pentru care a fost depusă în instanţă o solicitare pentru ca greva să fie declarată ilegală. O decizie judecătorească în acest sens i-ar obliga pe protestatari să renunţe la grevă.

Până ce instanţa de judecată va decide cine are dreptate, deputaţii din Comisiile de muncă şi buget au adoptat, luni seară, mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016 care prevede majorări salariale pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru personalul din învăţământ, precum şi sporuri pentru medici.

"Având în vedere amendamentele adoptate în Parlament, precum şi faptul că marţi a intrat în vigoare un cod roşu pentru cutremur, în cadrul exerciţiului de simulare a unui astfel de dezastru natural (exerciţiu care implică şi unităţi sanitare - n.r.), Federaţia Sanitas a luat decizia de a suspenda, pentru moment, greva generală. Dacă revendicările pe care le-am formulat nu vor fi însă onorate, protestul poate fi reluat oricând", a precizat, pentru "Viaţa liberă", Paraschiv Sălăvăstru, preşedintele Sanitas Galaţi.

Citit 1631 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.