Câţi BANI a primit Sănătatea gălăţeană, faţă de anul trecut

Câţi BANI a primit Sănătatea gălăţeană, faţă de anul trecut
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a alocat mai multe fonduri pentru judeţul Galaţi, în 2016, faţă de anul 2015. Cu toate acestea, banii suplimentari primiţi nu sunt suficienţi pentru nevoile reale ale Sănătăţii gălăţene. Astfel, există în continuare liste de aşteptare la îngrijirile la domiciliu, precum şi la cabinetele de cardiologie, neurologie sau endocrinologie, pentru a da doar câteva exemple. Nu de puţine ori, chiar şi acolo unde autorităţile consideră că banii sunt suficienţi, socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg.

Sute de pacienţi, pe liste de aşteptare

Domeniul îngrijirilor la domiciliu a pacienţilor grav bolnavi a ridicat constant probleme, în ultimii ani. Potrivit Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, numărul de contracte încheiate la acest domeniu de asistenţă medicală, în anul 2016, este de nouă, din care doi furnizori sunt în municipiul Tecuci şi restul din municipiul Galaţi. „Anul acesta, au fost emise 994 de decizii (fiecare decizie înseamnă un dosar de tratament aprobat – n.r.), faţă de anul 2015, când au fost emise 972. La această dată, avem pe listele de aşteptare un număr de 356 de dosare, în valoare de 548.550 de lei. Bugetul pe anul 2016, la acest capitol, este de 1.714.000 lei, mai mare cu 4,58 la sută faţă de anul trecut”, a precizat Mihaela Oana Docan, preşedintele CJAS Galaţi.

Atât de mulţi pacienţi, prea puţini medici pentru a-i trata pe toţi

Probleme sunt şi în ceea ce priveşte consultaţiile acordate în ambulatoriile de specialitate (fostele policlinici – n.r.). Pentru acest domeniu, bugetul din 2016 este de 8.918.000 de lei, cu puţin peste 20 la sută faţă de cel din anul precedent. În ciuda creşterii bugetare considerabile, există în continuare liste de aşteptare la cabinetele de cardiologie, neurologie, endocrinologie, precum şi la alte specialităţi. Problema aici nu ţine însă atât de bani, cât de lipsa medicilor din aceste specialităţi.

Şi la laboratoarele de analize medicale sau la cele de imagistică medicală există probleme. Chiar dacă bugetul este mai mare, faţă de anul trecut, cu 6,87 la sută, la unele laboratoare încă există liste de programări. Povestea se repetă atunci când vine vorba de serviciile de recuperare-reabilitare efectuate în ambulatoriile de specialitate. Din cauza bugetului insuficient, deşi mai mare cu aproape 12 la sută faţă de 2015, există în continuare liste de aşteptare. Pentru 2016, şapte furnizori de recuperare-reabilitare medicală au contracte încheiate cu CJAS Galaţi.

La cabinetele de stomatologie, banii pentru o lună ajung pentru doar câteva zile

În ceea ce priveşte capitolul medicinei dentare, CJAS Galaţi a încheiat, anul acesta, contracte cu 86 de cabinete stomatologice. “Bugetul alocat în 2016 este de 1.646.000 de lei, mai puţin cu 2,08 la sută faţă de 2015. La stabilirea valorii de contract pentru fiecare medic specialist  de medicină dentară, se ţine cont de suma orientativă la nivel naţional de 1.600 de lei pe lună. Această sumă creşte sau scade în funcţie de gradul profesional şi de mediul unde îşi desfăşoară activitatea medicul respectiv, urban sau rural”, a mai spus Mihaela Oana Docan.

Aşa cum am mai scris şi cu alte ocazii, suma de 1.600 de lei pe lună este insuficientă, având în vedere costurile procedurilor stomatologice. Din acest motiv, banii primiţi de medicii dentişti sunt epuizaţi încă din primele zile ale lunii.

Bugetul spitalelor, în creştere uşoară

Cea mai mare parte din bugetul CJAS Galaţi merge către spitale. În 2016, în judeţul Galaţi există 11 contracte încheiate cu unităţi sanitare cu paturi, dintre care două unităţi acordă servicii medicale doar în regim de spitalizare de zi. Bugetul alocat spitalelor în acest an este cu 3,21 la sută mai mare faţă de cel din 2015. „Menţionăm că spitalele mai primesc separat sume pentru creşterile salariale conform OUG 35/2015 şi a OUG 20/2016”, a concluzionat preşedintele CJAS Galaţi.

În ceea ce priveşte dispozitivele medicale, bugetul alocat pe anul 2016 este de 5.885.000 de lei, mai mare cu 15,37 la sută faţă de anul 2015. Anul acesta, au fost încheiate 73 de contracte, din care 14 furnizori au puncte de lucru în Galaţi. Datorită rectificării bugetare stabilite de Guvern, în prezent nu mai există listă de aşteptare. De la începutul anului, puţin peste 6.800 de dispozitive medicale au fost decontate de CJAS Galaţi.

Citit 1749 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.