Se pot depune cereri pentru CUMPĂRAREA VECHIMII ÎN MUNCĂ la Casa Judeţeană de Pensii. CINE poate beneficia de aceste prevederi

Se pot depune cereri pentru CUMPĂRAREA VECHIMII ÎN MUNCĂ la Casa Judeţeană de Pensii. CINE poate beneficia de aceste prevederi
Evaluaţi acest articol
(69 voturi)

Data-limită până la care se primesc solicitările şi se achită contribuţia este 27 aprilie 2017 * Beneficiari sunt doar cei care nu au împlinit vârsta standard de pensionare şi cei care nu au lucrat în ultimii cinci ani


Persoanele care nu mai au un loc de muncă, dar au nevoie să le fie completată vechimea pentru a ieşi la pensie pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale (pensii) retroactiv, pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, dar nu mai mult de cinci ani în urmă. De la 27 octombrie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 186/2016, care stabileşte modalitatea prin care persoanele care mai au nevoie de vechime în muncă pot să îşi plătească retroactiv contribuţia la pensii. De la directoarea Casei Judeţene de Pensii Galaţi (CJP) Ana Denis Aramă aflăm că pot plăti aceste contribuţii doar acei cei care nu au împlinit vârsta standard de pensionare.

"De asemenea, o altă condiţie este ca persoanele respective să nu beneficieze de pensie deja. Totodată, vechimea se poate cumpăra numai pentru lunile în care n-au muncit nicăieri în perioada noiembrie 2011 - octombrie 2016. Mai exact, pot să îşi cumpere vechime bărbaţii care nu au împlinit 65 de ani. Deci nu poate cumpăra vechime cineva care a împlinit vârsta de pensionare, chiar dacă nu este pensionar. Persoana care vrea să cumpere vechime dă o declaraţie pe propria răspundere că nu a mai fost asigurat în ultimii cinci şi că nu este pensionar. Oricum, funcţionarii de la Casa de Pensii vor verifica în sistem perioada în care s-a plătit sau nu contribuţie“, a declarat directoarea CJP, Ana Denis Aramă.

Pentru femei vârstă de ieşire la pensie este diferită de cea a bărbaţilor. În funcţie de anul şi luna naşterii, vârsta la care pot ieşi ele la pensie este prevăzută în una dintre cele două anexe la Legea pensiilor nr. 263/2010. Femeile care vor să îşi cumpere vechime retroactiv pot să o facă doar dacă nu au împlinit vârsta stabilită prin acele tabele din anexa la lege.

Ana Denis Aramă susţine că cei care au împlinit deja vârstele de pensionare pot să plătească la CJP contribuţii, dar nu retroactiv, ci printr-un contract de asigurare care se încheia şi până acum, aşa numita "pensie plătită din mână".

Cum şi cât se plăteşte

Persoana care îndepli­neşte condiţiile legii să cumpere vechime va încheia un contract de asigurare cu CJP, în termen de cel mult şase luni de la data la care Legea nr. 186/2016 a intrat în vigoare. Tot în interval de şase luni, persoana respectivă trebuie şi să plătească retroactiv vechimea. Suma minimă de plată pe lună se calculează la nivelul salariului minim brut pe ţară, pentru cei care vor să fie asiguraţi la nivel minim. „La calculul sumei de plată se va ţine cont şi de coeficientul de inflaţie, dar şi de salariile minim brut pe ţară care a variat din 2011 încoace, de la 620 de lei cât era atunci, la 1.250, cât s-a făcut din mai 2016. De asemenea, variază şi procentul care înseamnă contribuţia la asigurările sociale. Din 2011 până în septembrie 2014 s-a oprit 31,3 la sută, iar de la această dată, până în 2016, numai 26,3 la sută. Datele sunt introduse într-o platformă on-line, iar calculul se face automat. Prin urmare suma minimă de plată pentru o vechime retroactivă de cel mult cinci ani este de aproximativ 15.500 de lei", ne mai spune directoarea CJP.  Această lege are aplicabilitate până pe 27 aprilie 2017. Contractul cu Casa de Pensii trebuie încheiat tot în aceste şase luni şi tot în acest interval trebuie achitată şi suma integrală. Cei care mai au nevoie de vechime pe o perioadă de mai puţin de cinci ani vor încheia contract pentru acea perioadă, iar suma de plată va fi mult mai mică.

Suma se poate plăti integral sau în maximum şase tranşe aferente celor şase luni până la expirarea termenului. Cei care încheie contractul pe data de 27 aprilie trebuie să achite atunci întreaga sumă. Prin urmare, cu cât se depune cerere mai devreme, cu atât mai avantajos este, persoana având la dispoziţie mai mult timp pentru cumpărarea vechimii.

Cum se depune cererea

Cei care doresc să cumpere vechime retroactiv se pot prezenta personal la ghişeele CJP, cu actele de identitate sau pot să mandateze pe altcineva, cu o procură specială, să încheie contractul de asigurare.

După încheierea contractului de asigurare cu Casa de Pensii şi după plata sumei cuvenite, instituţia este obligată să certifice stagiul de cotizare al celor care achită retroactiv vechimea.

Citit 788318 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Ianuarie 2021 01:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.