MApN aruncă BOMBA: România va cumpăra patru NAVE MILITARE construite la DAMEN GALAȚI!

MApN aruncă BOMBA: România va cumpăra patru NAVE MILITARE construite la DAMEN GALAȚI!
Evaluaţi acest articol
(67 voturi)

 

Valoarea contractului este de 3,6 miliarde de lei şi prevede furnizarea a patru corvete multifuncţionale din clasa SIGMA, pentru misiuni în Marea Neagră * Construcţia navelor se va derula pe o durată de şapte ani, prima navă urmând să fie predată peste doi ani şi jumătate * Potrivit MApN, în România, în afară de SN Damen Galaţi nu există alt şantier care să realizeze nave militare de o asemenea complexitate


Ministerul Apărării Naţionale (MApN) vrea să cumpere patru corvete multifuncţionale construite la Şantierul Naval Damen Galaţi, în acest sens fiind lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern. Achiziţiile fac parte din programul de înzestrare a armatei, valoarea totală a navelor fiind de 3,6 miliarde de lei şi ar urma să fie construite până în 2020. Modelul pentru care a optat MApN este SIGMA 10514 „Corvetă multifuncţională”.

„Şantierul Naval Damen Galaţi S.A. are capacitatea tehnică, logistică şi organizatorică să realizeze construcţia şi dotarea corvetelor din clasa SIGMA proiect 10514 pentru forţele navale române, fiind singurul din România care a construit în ultimii 20 de ani nave militare noi (19 nave), pentru forţele navale aparţinând ţărilor NATO şi UE şi alte câteva nave cu destinaţie militară pentru ţări terţe. În România nu există un alt şantier naval care să posede capabilitatea industrială necesară care să facă faţă cerinţelor impuse de realizarea unei corvete. Şantierul Naval Damen Galaţi S.A. şi-a dezvoltat această capabilitate treptat, prin contracte avute cu beneficiari diverşi”, se precizează în Nota de Fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern realizat de Ministerul Apărării.

Miză strategică

Comanda de nave militare pentru Şantierul Naval Damen Galaţi vine în condiţiile în care, în prezent, „regiunea extinsă a Mării Negre este caracterizată de acţiunile de încălcare a normelor de drept internaţional, prin punerea în discuţie a ordinii internaţionale, conservarea conflictelor îngheţate şi intensificarea prezenţei militare”, se arată în documentul MapN, aluzie la tensiunile cu Rusia.

„Forţele navale române, pentru îndeplinirea misiunilor specifice în acest context politico-militar, trebuie să dispună de o structură de forţe modernă, credibilă şi echilibrată în raport cu forţele navale ale celorlalte state riverane Mării Negre. Cele mai eficiente nave de luptă de suprafaţă în zona de litoral sunt navele din clasa „corvetă”, cu deplasament mediu, capabile să îndeplinească întreaga gamă de misiuni în Marea Neagră şi în afara acesteia, având o autonomie corespunzătoare şi calităţi nautice care să le permită executarea acţiunilor inclusiv în condiţii hidro-meteorologice dificile”, precizează Ministerul Apărării.

În momentul de faţă, forţele navale române au în înzestrare patru corvete, care sunt depăşite din punct de vedere operaţional şi tehnic, cu interoperabilitate limitată în raport cu navele altor state membre NATO, având resursa de viaţă epuizată şi dotare cu echipamente şi tehnică de provenienţă estică, a căror modernizare nu este fezabilă. În aceste condiţii, dotarea forţelor navale române cu patru corvete multifuncţionale noi, moderne, era imperios necesară.

De ce a fost ales SN Damen Galaţi

Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr. 147/2007 a stabilit că programul „Corvetă multifuncţională” este de importanţă strategică şi a recomandat Guvernului ca procedura specifică de atribuire a contractului să încurajeze implicarea capabilităţilor autohtone, cu participarea unor companii de prestigiu în domeniu pe plan internaţional şi atragerea acestora în procesul de modernizare şi privatizare a industriei de apărare.

În cadrul studiilor de concept, MapN a analizat 13 proiecte de corvete, dintre care în faza finală s-au calificat patru. În cele din urmă, modelul câştigător a fost o corvetă din clasa SIGMA (Ship Integrated Geometric Modular Design Approach), respectiv SIGMA 10514, ce poate fi realizată în Şantierul Naval Damen Galaţi, parte a Grupului Damen.

Pentru Armata României este fundamental ca „realizarea lucrărilor de construcţie şi dotare a corvetelor să se facă în România, în vederea eliminării riscurilor care pot afecta îndeplinirea programului strategic de înzestrare”, fie că e vorba de potenţiale crize internaţionale, pregătirea echipajelor, supravegherea şi omologarea lucrărilor, precum şi asigurarea mentenanţei navelor.

Profil militar naval

Şantierul Naval Damen Galaţi, graţie colaborării la nivelul Grupului Damen, a dezvoltat în România o capabilitate industrială extrem de consistentă în domeniul construcţiei de nave militare şi deţine personalul înalt calificat şi specializat pentru desfăşurarea activităţilor în acest domeniu.

Şantierul Naval Damen Galaţi S.A., împreună cu Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a construit şi livrat o serie de nave destinate Marinei Regale Olandeze: 5 nave pentru desant trupe (Landing Craft Units), patru nave de patrulare oceanică (Offshore Platform Vessels), o navă de suport logistic (Joint Support Ship) – Karel Doorman class – cea mai mare navă a Marinei Regale Olandeze, două nave de cercetare hidrografică (Hydrographic Survey Vessels), o navă pentru aprovizionarea navelor de luptă (Logistic Supply Vessel), o navă tip doc pentru desantare tehnică (Landing Craft Units). Tot în colaborare cu Damen Schelde Naval Shipbuilding BV s-au construit trei nave de patrulare multifuncţionale pentru Paza de Coastă Suedeză.

Demn de remarcat este că în Şantierul Naval Damen Galaţi SA s-a construit şi livrat în anul 2010 Ministerului Administraţiei şi Internelor prima navă de patrulare pentru supravegherea şi securizarea frontierei maritime a României şi a Uniunii Europene, navă aflată în înzestrarea Poliţiei de Frontieră Române.

„Prin atribuirea acordului cadru/contractului multianual pentru achiziţia corvetelor din clasa SIGMA proiect 10514 către Damen Shipyards Group-Olanda prin Şantierul Naval Damen Galaţi S.A., statul român, prin Ministerul Apărării Naţionale/forţele navale române, nu fac altceva decât să valorifice, să consolideze şi să dezvolte această capabilitate industrială şi expertiză existente în domeniul construcţiei şi dotării navelor militare pe teritoriul naţional”, precizează MApN. Contractul de realizare a celor patru corvete se va derula pe o perioadă de şapte ani, prima navă urmând să fie livrată peste doi ani şi jumătate. Durata de viaţă a navelor este de aproximativ 30 de ani, aceasta putând fi ulterior prelungită prin modernizări succesive.

Ce fel de nave vrea Ministerul Apărării

Potrivit fişei tehnice a modelului de corvetă SIGMA 10514 prezentate de Grupul Damen, nava are o lungime de 105,11 metri, o lăţime de 14,02 metri, un deplasament de 2.365 tone şi o autonomie de 5.000 mile marine. Nava este deservită de un echipaj de 120 de persoane. Nava poate fi dotă cu un tun de calibru mediu, dar şi cu lansatoare de rachete, lansatoare de torpile şi sisteme de apărare antiaeriană. De asemenea, nava poate fi dotată cu un heliport. Potrivit Ministerului Apărării, corvetele achiziţionate de România vor putea desfăşura acţiuni militare, independent sau în cadrul unor grupări multinaţionale, pentru asigurarea integrităţii spaţiului maritim, vor putea executa misiuni de căutare-salvare pe mare sau ar putea veni în sprijinul celorlalte categorii de forţe ale Armatei României.


Ministerul Apărării Naţionale vrea să cumpere patru corvete multifuncţionale construite la Şantierul Naval Damen Galaţi, în acest sens fiind lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern. Achiziţiile fac parte prin programul de înzestrare a armatei, valoarea totală a navelor fiind de 3,6 miliarde de lei şi ar urma să fie construite până în 2020. Modelul pentru care a optat MapN este SIGMA 10514 - „Corvetă multifuncţională”.

„Şantierul Naval Damen Galaţi S.A. are capacitatea tehnică, logistică şi organizatorică să realizeze construcţia şi dotarea corvetelor din clasa SIGMA proiect 10514 pentru forţele navale române, fiind singurul din România care a construit în ultimii 20 de ani nave militare noi (19 nave) pentru forţele navale aparţinând ţărilor NATO şi UE şi alte câteva nave cu destinaţie militară pentru ţări terţe. În România nu există un alt şantier naval care să posede capabilitatea industrială necesară care să facă faţă cerinţelor impuse de realizarea unei corvete. Şantierul Naval Damen Galaţi S.A. şi-a dezvoltat această capabilitate treptat, prin contracte avute cu beneficiari diverşi”, se precizează în Nota de Fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern realizat de Ministerul Apărării.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 28541 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.