Stafia descentralizării bântuie şcolile gălăţene

Stafia descentralizării bântuie şcolile gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Oamenii şcolii sunt speriaţi de ceea ce va aduce această lege * Conform proiectului, consiliile locale vor putea înfiinţa sau desfiinţa şcolile şi grădiniţele * Liceele vor cădea în sarcina consiliilor judeţene * Primarii abia aşteaptă să transforme şcolile în propriile lor moşii *

„Am trimis memoriu la Ministerul Educaţiei prin care am cerut desfiinţarea şcolii din Oancea. Se plătesc 7-8 miliarde de lei anual salariile profesorilor, pe degeaba. Directoarea nu face nimic. Din 50 de elevi la clasele V-VIII, 10 sunt repetenţi. Învăţătoarele vin la 8.00 şi pleacă la 10.30. Asta nu e şcoală”, ne spune pe nerăsuflate primarul din Oancea, Victor Chiriloaie, în asentimentul viceprimarului.

La şcoală, verificăm, lucrurile nu stau chiar aşa. Directoarea e tânără şi îşi face treaba cum ştie mai bine:

„Eu fac pregătiri suplimentare cu elevii la matematică. Au venit şi alţi profesori, cred în puterea exemplului. Învăţătoarele au mai fost reclamate de primar şi la ISJ. Au venit, au verificat şi au văzut că nu este cum spune primarul”.

„Ele termină la 10.30 în zilele în care elevii au religia, engleza sau sportul în orar, ore făcute cu profesorii de specialitate. Avem promovabilitate de 100 la sută la tezele cu subiect unic la clasa a VIII-a, şi de aproape 90 la sută la a VII-a. Cei care au rămas repetenţi sunt cei care chiar nu învaţă, provin din familii dezmembrate sau foarte sărace. Din nefericire, exemple de genul acesta sunt destul de multe”, ne spune directoarea Oana Lupu.

Ca să întregim ideea, ar mai trebui adăugat faptul că Oancea este printre foarte puţinele comune în care primarul n-a dat nici un tichet-cadou profesorilor. Un alt fapt definitoriu ar fi că, a doua zi după discuţia pe care am avut-o la Oancea, am găsit-o pe directoarea şcolii la şedinţa de pretransfer, unde a primit un post în Galaţi.

Şcolile şi grădiniţele, la bunul plac al primarilor

Cazul de la Oancea nu e singurul în care primarul se amestecă în treburile şcolii mai mult decât îi permite funcţia. Din această perspectivă, faptul că în proiectul de lege al descentralizării s-a căzut de acord ca primarii şi consiliile locale să poată înfiinţa sau desfiinţa grădiniţele şi şcolile, nu poate decât să-i sperie pe directori şi pe dascăli. Chiar şi când nu au avut aceste pârghii legislative la îndemână, edilii din diferite comune au încercat să se poarte cu şcolile ca şi cu propriile lor moşii.

Atmosfera din unităţile de învăţământ este destul de tensionată. Profesorii şi directorii se tem că în virtutea descentralizării vor fi obligaţi să-şi schimbe culoarea politică la fiecare patru ani, numai ca să nu-l supere pe primar.

„Niciodată dascălii nu vor fi în subordinea primarilor”

Inspectorul şcolar general-adjunct, Mitică Dudău, recunoaşte că există tendinţa la aproape toţi primarii „să dicteze în şcoli”: „Vor fi nevoiţi să înţeleagă că dascălii nu vor fi niciodată în subordinea lor. Descentralizarea nu le va da dreptul să intervină în procesul instructiv educativ. Nici măcar alegerea directorului nu-i va aparţine primarului. El va semna şi emite actul, dar decizia va fi luată de consiliul de administraţie al şcolilor, în urma organizării unui concurs”.

„Sunt primari care n-au decât opt clase, cum să-i dai sarcină să aleagă singur directorul? Cât se pricep astfel de oameni la educaţie?”, se întreabă retoric inspectorul general-adjunct.

Acesta susţine că profesorii nu au de ce se teme: „Decizia desfiinţării unităţilor de învăţământ nu va aparţine primarilor. Ei vor putea propune acest lucru, dar există legea calităţii care precizează clar în ce condiţii se pot desfiinţa instituţiile de învăţământ”.

„Desfiinţarea unei şcoli nu este aşa de uşoară cum cred primarii. Se trimite notificare la ARACIP, aceştia controlează, dau termen de remediere a problemelor, revin peste un an. Cum îşi imaginează primarul din Oancea că se poate desfiinţa peste noapte singura şcoală din comună, unde învaţă peste 100 de elevi?”, a mai adăugat Mitică Dudău, care nu neagă însă că rolul comunităţii locale în viaţa şcolii este foarte important, dar nu la nivelul în care primarii îşi pot imagina că pot să dicteze „după ureche”.

Cum va apărea în final această lege a descentralizării şi cum va fi pusă în practică rămâne de văzut. Cert este că primarii îşi fac deja mari speranţe că-i vor putea struni pe profesori cum vor ei, iar de cealaltă parte a baricadei, dascălii se tem că-şi vor pierde libertatea de a face carte aşa cum trebuie şi că vor fi nevoiţi să poarte, ca pe vremuri, carneţelul de partid la vedere dacă nu vor să-şi piardă pâinea.

Explicaţii foto:

1 - Şcoala din Oancea

2 - Primarul Victor Chiriloaie, supărat pe profesorii din comună

3 - Directoarea şcolii, Oana Lupu, a ales să fie, din toamnă, doar simplă profesoară în Galaţi

Citit 1409 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.